5 Tips för att motverka spruckna hovar


Har din häst torra och spruckna hovar? En frisk och välfungerande hov behöver vara lagom elastisk. En hov som är för mjuk kan lätt nötas ner, men en hov som är för hård riskerar istället att spricka.

För att ge sin häst så goda förutsättningar som möjligt för elastiska och friska hovar behöver man ta hänsyn till hästens näringsstatus, miljö och livsstilsvanor. Här kommer 5 tips för att undvika torra och spruckna hovar.

Innehåller länkar till Granngården

1. Rätt kost

Likt människor är pälsen, huden och hovar en indikation på individens hälsostatus. Den vanligaste anledningen till dåliga hovar eller naglar är brist på protein eller biotin.

För att veta vad just din häst har brist av är det bästa du kan göra en grovfoderanalys. Genom att analysera fodervärdena vet du vilka tillskott din häst behöver komplettera sitt grovfoder med för att täcka alla näringsbehov.

Det finns även kraftfoder som innehåller extra mycket protein. Även biotin tillförs via tillskott. Om du inte vill analysera ditt grovfoder kan du testa att ge din häst biofarmas hoofbuilder och se om du märker resultat. Det tar ungefär 6-12 månader för hoven att återbildas helt, därför kan det ta omkring sex månader innan du ser resultat.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & Ge rätt kraftfoder till din häst

2. Återfukta hoven

Hästens hovar återfuktas till största del inifrån, via blodet och resten kommer genom sulan. Det är därför viktigt att förbättra hovens förmåga att bibehålla fukten.

Många förespråkar vattenbad eller att skölja av hovarna för att återfukta en torr hov.

En häst med torra hovar kan penslas med hovfett på kronranden och en hovolja på hovväggarna för bäst resultat. Rengör och torka hoven innan du applicerar hovolja.

Hovfett för att återfukta hoven

Hovolja för att återfukta hoven

3. Motionera på fast underlag

Hovens stråle går att likna med en pump som pumpar runt blodet i hästens hov. För att få pumpen att pumpa blod behöver den stimuleras, vilket man enkelt kan göra genom att rida på ett fast underlag.

Trava och skritta regelbundet på grusväg för att tillföra blod via strålen till hoven. Undvik att trava längre sträckor på asfalt eftersom det kan vara slitsamt på hästen. Känn alltid på hästen ben efter att du ridit på hårt underlag och var uppmärksam på gallor.

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

4. Sko och verka regelbundet

Att sko och verka hästen är inte något som i sig gör hovarna mindre torra, tyvärr! Men det hjälper till och förebygger skador på hoven som sprickor eller flisor.

Hur ofta en häst ska skos eller verkas varierar från individ till individ. Generellt sett brukar man säga 6-8 veckor mellan skoningarna. På sommaren gäller generellt kortare tidsintervall mellan verkningarna eller skoningarna då hoven växer bättre till följd av näringen i gräset.

5. Se över hästens miljö

Beroende på situation med hoven finns det olika sätt miljön kan påverka hovens fukthalt. Vissa anser att man ska blöta hoven dagligen i sommarvärme, medans andra tror att växlingarna mellan fuktigt och torrt kan vara anledningen till hovens torka.

Det bästa är att prova sig fram och se vad som fungerar bäst för sin egen häst. Om du har möjlighet att flytta hästen till en fuktigare hage nära vattentånget, prova! Undvik att ha din häst stående för många timmar i sandhage eller box med spån eftersom det kan torka ut hoven.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg