Vilka tillskott behöver min häst?


Alla hästar är olika och har därför olika behov av tillskott. Vilka egenskaper och kvalitéer årets grovfoderskörd besitter påverkar också hästens brist på näringsämnen. När du ger din häst tillskott behöver du alltid utgå från individen och anpassa tillskott efter behov.

Vissa hästar behöver hjälp med att stärka sin hov kvalité, gå upp eller ner i vikt, bygga muskler, förbättra mag-och tarmbalans eller mjuka upp leder medans andra behöver bli mindre stressade och öka sin återhämtningsförmåga.

Trots att hästens behov av kosttillskott är individuellt finns det flera ämnen som snarare är en regel än ett undantag att hästar behöver komplettera sitt grovfoder med.

Mineraler, magnesium och B-vitamin är viktiga tillskott att ge sin häst, speciellt om den visar tecken på brist av ämnena.

Om jag bara fick välja ett tillskott att komplettera min häst grovfoder med hade jag valt mineraler. Dessa använder jag själv till mina hästar: Mineraler

Läs även: Tillskott till känsliga & stressade hästar & Hur mycket hö behöver en häst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

De 5 viktigaste kosttillskotten som de flesta hästar behöver

1. Mineraler

Mineraler har en positiv påverkan på kroppens alla funktioner, inte minst med sin stärkande effekt på skelett & muskulatur och bör alltid användas för att komplettera hästens foderstat.

Krafft Mineraler Original är ett komplett kosttillskott som säkerställer att häst får i sig den dagliga rekommendationen av alla nödvändiga mineraler och vitaminer.

Tecken på mineralbrist: Stela leder och försämrad muskeluppbyggnad.

Innehåll: kalcium, fosfor, magnesium, kisel, järn, koppar, jod, zink, mangan, selen.

2. Magnesium

Magnesium är en mineral som både människor och hästar oftast har brist på, trots att det är kroppens viktigaste mineral. Eftersom magnesium inte kan lagras i kroppen är det viktigt att inta dagligen. Magnesium har stor påverkan för en funktionell nerv och muskelfunktion samt hjärta och kärl.

Magnesium ökar produktionen av hormonet serotonin och bidrar därför till att minska risken för ångest, stress och nervositet i hästen. Om du har en orolig och stressad häst kan det därför vara en bra ide att se över intaget av magnesium.

Tecken på magnesiumbrist: Oro, rastlöshet.

Innehåll: Magnesium

3. B-vitamin

B-vitamin är ett tillskott som är extra viktigt vid pälsfällning, låg matlust samt för hästar som är aktiva, tränar och tävlar mycket då B-vitamin hjälper kroppen med återhämtningen efter hård ansträngning.

För låga nivåer av B-vitamin leder till ökade stressnivåer vilket har en negativ påverkan på hästens återhämtning och andra funktioner i kroppen.

Tecken på B-vitamin brist: Stress, utmattning, viktnedgång.

Innehåll: B-vitamin

4. Psyllium (loppfrö)

Psyllium är ett tillskott för hästar som behöver öka sina tarmrörelser. Det är vanligt att en häst som går i barmarkshagar får i sig stora mängder grus och sand vilket kan utveckla sankolik. För att hjälpa hästen transportera ut dessa oönskade material används loppfrö.

Psylliumskalen bildar ett klibbigt slem vis kontakt med vätska och tar effektivt med sig grus och sand ut på ”den naturliga vägen”.

Tecken på behov av loppfrön: Hästen har oregelbunden avföring eller avvikande tarmrörelse.

Innehåll: Psylliumfrön

5. Biotin

Biotin är ett tillskott för hästar som stärker hov och hårkvalitet. Tillskottet lämpar sig väl för de hästar som har problem med dålig hovkvalité vilket kan vara problematiskt vid skoning.

Biotin har också en positiv påverkan på hästens hår och hud, vilket gör att tillskottet bidrar till en glansig och blank päls.

Läs även: 12 Hårvårdstips För Längre Man Och Svans (Få Man & Svans Att Växa)

Tecken på biotinbrist: spröda, spruckna hovar. Dålig hårkvalitet.

Innehåll: Biotin, Vitamin A, Vitamin D, Zink, Koppar

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg