Vilka tillskott behöver min häst?


Alla hästar är olika och har därför olika behov av tillskott. Vilka egenskaper och kvalitéer årets grovfoderskörd besitter påverkar också hästens brist på näringsämnen.

När du ger din häst tillskott behöver du alltid utgå från individen och anpassa tillskott efter behov. Vissa hästar behöver hjälp med att stärka sin hov kvalité, gå upp eller ner i vikt, bygga muskler, förbättra mag-och tarmbalans eller mjuka upp leder medans andra behöver bli mindre stressade och öka sin återhämtningsförmåga.

Trots att hästens behov av kosttillskott är individuellt finns det flera ämnen som snarare är en regel än ett undantag att hästar behöver komplettera sin grovfoder med. Mineraler, magnesium och B-vitamin är viktiga tillskott att ge sin häst, speciellt om den visar tecken på brist av ämnena.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för FirstVet.

De 5 viktigaste kosttillskotten som de flesta hästar behöver

1. Mineraler

Mineraler bör alltid användas för att komplettera hästens foderstat för att stärka skelett och muskulatur. Mineraler har en positiv påverkan på kroppens alla funktioner. Du kan köpa färdiga mineralblandning här.

Tecken på mineralbrist: Stela leder och försämrad muskeluppbyggnad.

BioMineral Total innehåller en välavvägd kombination av kalcium, fosfor, magnesium och kisel tillsammans med spårämnena järn, koppar, jod, zink, mangan och selen med hög biotillgänglighet för att trygga det dagliga intaget av mineraler.

KÖP MINERALER HÄR

2. Magnesium

Magnesium är en mineral som både människor och hästar oftast har brist på, trots att det är kroppens viktigaste mineral. Eftersom magnesium inte kan lagras i kroppen är det viktigt att inta dagligen. Magnesium har stor påverkan för en funktionell nerv och muskelfunktion samt hjärta och kärl.

Tecken på magnesiumbrist: Oro, rastlöshet.

Magnesium ökar produktionen av hormonet serotonin och bidrar därför till att minska risken för ångest, stress och nervositet i hästen. Om du har en orolig och stressad häst kan det därför vara en bra ide att se över intaget av magnesium.

KÖP MAGNESIUM HÄR

3. B-vitamin

B-vitamin är ett tillskott som är extra viktigt vid pälsfällning, låg matlust samt för den hästen som är aktiv och tränar och tävlar mycket då det hjälper kroppen med återhämtning efter hård ansträngning.

Tecken på b-vitamin brist: Stress, utmattning, viktnedgång.

För låga nivåer av B-vitamin leder till ökade stressnivåer vilket har en negativ påverkan på hästens återhämtning och andra funktioner i kroppen.

4. Psyllium (loppfrö)

Psyllium är ett tillskott för hästar som behöver öka sina tarmrörelser. Det är vanligt att en häst som går i barmarkshagar får i sig stora mängder grus och sand vilket kan utveckla sankolik. För att hjälpa hästen transportera ut dessa oönskade material används loppfrö.

Tecken på behov av loppfrön: Hästen har oregelbunden avföring eller avvikande tarmrörelse.

Psylliumskalen bildar ett klibbigt slem vis kontakt med vätska och tar effektivt med sig grus och sand ut på ”den naturliga vägen”.

KÖP LOPPFRÖN HÄR

5. Biotin

Biotin stärker hästens hov och hårkvalitet.

Tecken på biotinbrist: spröda, spruckna hovar. Dålig hårkvalitet.

Dextros 
Kalciumkarbonat 
Magnesiumoxid 
  
Näringsmässiga tillsatser 
Biotin1500 mg
Vitamin A1000000 IU
Vitamin D180000 IU
Zink20000 mg
Koppar5000 mg

KÖP BIOTIN HÄR

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg