Ryttarens

6 Bästa hästraserna för nybörjare

När man köper sin första häst är det viktigt att hitta en som matchar ryttaren. Alla hästar är individer och ingen är den andra lik, vilket gör att man som blivande hästägare bör fokusera på hästens utbildning och beteende snarare än ras.

Trots detta går det att se generella skillnader i olika rasers temperament och personliga egenskaper.

Vissa hästraser är framavlade för att prestera på elitnivå och anses ofta som mer känsliga och alerta, vilket sällan passar en nybörjare som inte är säker i sina hjälper och signaler, vilket lätt leder till missförstånd i kommunikationen mellan häst och ryttare.

Som nybörjare är det tacksamt att rida en häst som tillåter fler misstag. Hästraser som anses som mer tålmodiga är oftast kallblodiga raser, men det finns även en den nättare modeller. I den här artikeln listar vi därför de 6 bästa hästraserna för nybörjare.

Läs även: Kostnaden för en häst & 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

1. Haflinger

För många nybörjare kan en haflinger vara en drömhäst! Inte bara för sitt otroliga utseende, utan framförallt för sin blandning av smidighet, snabbhet och milda, fina temperament. Rasen anses som en hälsosam ras och är inte känd för någon specifik sjukdom.

Haflingern är en hästras med ett gott temperament och tålamod. De anses som toleranta, mjuka och arbetsvilliga. De är kända för att utföra sina uppgifter mycket väl och är populära på ridskolor. Det är inte heller ovanligt att se en haflinger på lättare tävlingar inom hoppning, dressyr, western, sportkörning, och mounted games.

Läs även: Vilken häst passar dig?

2. Tinker

Tinker är en hästras som anses som otroligt intelligenta, vänliga och mjuka. De har ett milt, lugnt temperament och ses ofta som vänliga och sociala. Samtidigt är rasen vaken och nyfiken vilket gör det till en rolig ridhäst. Rasen används ofta vid show, körning, fritidsridning och dressyr.

Många anser att tinkerhästar är stabila i psyket, en egenskap som oftast är mycket uppskattad när man köper sin första häst om ryttaren själv är mindre erfaren.

Läs även: All utrustning du behöver när du köper häst

3. Gotlandsruss

Gotlandsruss är en av de tre hästraserna som härstammar från Sverige. Rasen gotlandsruss är lända för ett lätthanterligt, vänligt och stabilt temperament, vilket gör att de är en poppulär ras på ridskolor och liknande verkasmhet.

Rasen är också poppulär inom ponnytrav. Om du som hästägare vill både rida och köra din bästa vän, kan ett gotlandsruss vara en bra ide! De är dock oftast små i mankhöjd vilket gör att de passar för att bära barn och mindre ryttare i sadeln.

Läs även: Svenska Hästraser

4. Connemara

Connemara är en ras som är känd för sitt stora hjärta. Rasen ses som mjuk, ärlig, villig och med stor tillit till människor. Rasen är i regel inteligent och arbetsvillig vilket gör att du kan finna dem inom olika ridsportsgrenar som körning, hoppning, eventing, distansritt, show och dressyr.

Det är en relativt liten ras, oftast med en mankhöjd på 128-148 centimeter. Utöver det är rasen otroligt vacker, vilket är ett plus i kanten!

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

5. Fjordhäst

Fjordhäst kan vara en bra nybörjare-ras eftersom rasen anses ha ett lugnt temperament samtidigt som den är pigg, alert och framåt. Egenskaper som tillåter en ryttare att prova, göra fel och göra om.

Från början användes fjordhästen inom jord- och skogsbruk eftersom det är en stark och pålitlig ras. Men i modern tid har den avlats för att möta behovet av en allsidig hästras för tävling, träning och som familjehäst.

Rasen är otroligt snäll och därför vanlig på ridskolor och används i lägre tävlingssammanhang. Det finns vissa fjordingar som tävlar på högre nivå, men på grund av sin kallblodighet och grövre modell är det ovanligt att se rasen på elitnivå.

Läs även: Vilken Häst Passar Dig Bäst? – Kallblod, Varmblod, Fullblod eller Halvblod

6. Svenskt varmblod

Svenska varmblod är den vanligaste rasen i Sverige. Rasen är atletisk och presterar väl i alla våra 10 ridsportsgrenar i Sverige, med andra ord en utmärkt allroundhäst!

Det finns många svenska varmblod som inte skulle passa en nybörjare på grund av sin känslighet, men eftersom det är otroligt individuellt vill jag ändå ha med rasen på listan.

En välskolad, rutinerad och gärna lite äldre varmblodshäst kan vara en utmärkt nybörjarhäst. Speciellt för dig som vill utvecklas inom grenar som hoppning, dressyr eller fälttävlan.

Läs även: 30 Vanligaste Hästraserna (10 Varmblod, 10 Kallblod & 10 Ponnyraser)

Exit mobile version