Få Hästen Att Stå Still På Stallgången


En häst som kan stå still på stallgången ökar både trevnaden och säkerheten i stallet. Alla hästar kan inte stå till på stallgången, men alla hästar kan alltid lära sig. Här nedan kommer jag presentera hur du lär din häst att stå still på stallgången.

När du ska lära en häst att vara still på stallgången är det viktigt att du är konsekvent och realistisk i dina krav på hästen, tänk på att inte kräva mer än vad hästen klarar av, och det kan variera från dag till dag. Se därför till att anpassa situationen till hästens fördel, så att det är möjligt att lära hästen att stå still.

Det tar vanligtvis bara några träningspass för att få hästen att stå still på stallgången, men det kräver dedikerad ansträngning och positiv träning. Din häst vill inte vara bråkig, så hjälp den att bli förstådd och lär den att stå still på stallgången.

För att underlätta träningen med en stressad häst kan man ta hjälp av olika typer av naturligt lugnande tillskott.

Läs även: Tillskott till känsliga & stressade hästar

Inlägget innehåller länkar till granngården.se

Hur du får hästen att stå still på stallgången

  1. Välj en tid och plats med god sannolikhet att du och hästen får stå tyst, tryggt, i lugn och ro för att träna.
  2. Ha hästen i grimskaft istället för uppbunden till att börja med.
  3. När hästen flyttar sig flyttar du lugnt och bestämt tillbaka den.
  4. Tillbringa mycket tid med att klappa på din hästs huvud och prata med den.
  5. Beröm med rösten när hästen är still.
  6. Upprepa!

Öva gärna kortare stunder ofta än långa stunder mer sällan.

Förflyttningsövningar

Börja med att leda din häst till platsen ni valt att öva på. Be hästen gå framåt men dra inte i den. Vi vill att hästen ska gå på egen hand.

Stanna hästen där ni ska träna på att stå still. Om hästen inte stannar lätt kan du leda grimskaftet mot hästens bog tills den tar två stora steg med sina bakben och står still med sina framhovar. Samma sekund som framhovarna stannar, lätta trycket i grimskaftet.

Du kan behöva göra den här övningen några gånger innan hästen förstår meningen. Tryck på bogen betyder att du vill att hästen ska flytta en del av kroppen. Släppet av trycket signalerar till hästen att hästen gjorde det du bad den om.

Nu har vi fått ett sätt att stoppa frambenen. Om hästen går framåt när du börjar borsta honom, kan du flytta höften för att flytta hästen i sidledes. Om hästen går bak, flyttar du den framåt. Hans dra, blir dina motflyttningar.

Du kan behöva arbeta med förflyttningsövningarna i några minuter och sedan erbjuda hästen en chans att stå still. Om hästen inte accepterar det, arbeta med förflyttningsövningarna en stund till.

När hästen skapar den mentala kopplingen mellan att hans motvillighet till att stå still skickar tillbaka honom till jobbet kommer han att vilja stå still längre. Det blir plötsligt jobbigt att inte stå still.

Kontrollera huvudet

När du har lärt förflyttningsövningarna har ni kommit långt i processen. Nu är det dags att fokusera på huvudpositionen. Med hjälp av att kontrollera huvudet, höften eller bogen kan du enkelt skapa kontroll.

Efter att ha arbetat med övningen en tid kommer du märka på hästen att den börjar slappna av och sänker huvudet. När du ser det kan du gå vidare till att kontrollera huvudet lite mer specifikt. Dra med grimskaftet eller linan med lätt tryck, håll trycket stadigt och släpp trycket i det ögonblicket som hästen sänker huvudet.

Hästen kommer förmodligen att höja sitt huvud innan den sänker det, dra inte hårdare för det, utan håll bara trycket stadigt tills det att hästen sänker huvudet. Var noga med att släppa trycket så snart som hästen sänker huvudet. Timingen är mycket viktig i denna övning för att hästen ska förstå vilket beteende som uppmuntras. Gör övningen flera gånger, tills hästen sänker huvudet som på beställning, flera gånger i rad.

Att arbeta med hästens huvud kan vara nyckeln till att få hästen att stå still på stallgången. Det är inte ovanligt att hästen är defensiv mot sina sidor, så ju mer du bygger på förtroendet genom att arbeta med huvudet, desto mer kommer hästen tillåta dig att arbeta med även resten av kroppen.

Vi vill att hästen inte bara ska acceptera att vi är vid huvudet, utan att hästen ska älska det. Det kräver att hästen kommer till en punkt där den kan slappna av, så att beröringen och kommunikationen känns naturlig.

När hästen gör fel

Ja, ”när” och inte ”om”. Utbildning är en process och vi letar efter förbättringar. Din häst kan förstå vad du vill, eller inte ha någon aning. Det är normalt och inget konstigt. Det är en del av inlärningscykeln.

Du kan minimera tiden som hästen gör misstag genom att ge hästen goda förutsättningar, som jag pratat om tidigare i artikeln. Var också noga med att belöna hästens goda insatser.

När din häst gör ”fel”, gör små korrigeringar och få dom att verka naturliga. Försök att inte bli arg, utan låtsas som ingenting och fortsätt med övningen. Försök att inte ge din fokus till hästens dåliga beteende, utan försök istället att få hästens fokus till övningen.

Ett stort tålamod och mycket repetition kan behövas för att ni ska förstå varandra. Men kom ihåg att det oftast handlar om att hästen inte har förstått vad den ska göra ännu.

Var tydlig i dina signaler

Tänk på att vara tydlig med vad du vill att din häst ska göra. Även om det är uppenbart för dig så är det inte uppenbart för hästen. Därför är det viktigt att du visar din häst vart den ska flytta sitt huvud och sina fötter, eftersom du inte med ord kan berätta när han gör fel, visa istället när den gör rätt.

När en häst tränar ska huvudet vara på en avslappnad nivå, inte för högt och inte för lågt. Hästen ska stå relativt fyrkantigt, så att han kan stå avslappnat ett tag.

Hästen ska röra sig lätt när du ber den om det, som att flytta på sig eller ta upp en fot. Vi vill att hästen gör det på ett förtroendefull sätt, inte på ett defensivt eller aggressivt sätt.

Därför är det viktigt att bygga förtroende mellan häst och ledare. Tillit och förtroende kommer att komma som en biprodukt. För att skapa tillit är det mer effektivt att använda kroppsspråket och rösten än morötter och godis. Vi vill att hästen litar på sin ledare, inte att hästen litar på att du är en funktionell morotsleverantör.

För att bygga upp tilliten och förtroendet behöver du som ledare ställa små förfrågningar (t ex flytta på bakbenen) som hästen kan svara korrekt på (genom att i detta fall flytta bakbenen) och ledaren kan belöna för (genom att berömma med rösten).

Frågor & Svar

När ska man träna på att få hästen att stå still?

För att hitta en bra utgångspunkt för att lära hästen att stå still, vill vi att så många saker som möjligt är till våran fördel. Välj därför en tid då hästen har störst sannolikhet att vara avslappnad på.

Undvik att träna på att stå still på hektiska tider i stallet, eller tider då mycket annat händer, t ex traktorn ska hämta gödsel, hovslagaren ska sko hästar eller vid fodring.

Öva istället på att stå still efter att hästen har varit iväg på någonting, ridit ett jobbigt ridpass eller bara inte är full av energi och nervositet som gör att det kan vara svårt att stå still.

Håll dina övningstillfällen korta, kanske borsta en minut eller två, följt av övningen som kommer nedan några gånger och borsta sedan igen.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Var ska man träna på att få hästen att stå still?

Efter att vi har hittat rätt tillfälle, är det dags att hitta rätt plats för att träna på att få hästen att stå still. Om din häst vanligtvis är rastlös och har svårt att stå still på stallgången kan du börja med att vara ute i hagen eller på gården för att bryta ner det i bitar, och senare flytta klassrummet till stallgångens verkliga värld.

Genom att byta miljö låter du inte hästen komma undan någonting, du bryter bara ner lektionen i bitar och kan ta kontroll över enskilda delar. Målet är att sedan flytta in i stallgången igen.

Bind inte upp din häst i början. Ironiskt nog behöver du kunna be din häst att flytta på sig, för att visa vart du vill att hästen ska stå. Använd därför grimma eller träns med longerlina eller grimskaft för att kunna leda din häst fram och tillbaka. Jag brukar använda träns eftersom det ger mig lite mer kontroll än en grimma.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg