Tillskott till känsliga & stressade hästar


Det är inte ovanligt att hästar ibland är oroliga eller ängsliga och blir svårhanterade eller får problem med magen/diarré. Många hästar, speciellt tävlingshästar, har ett hett temperament vilket är uppskattat på tävlingsbanan men kan ibland bli svårhanterat när hästen blir stressad.

En stressad häst går att lugna med träning och trygghet, men ibland kan det krävas ett lugnande tillskott. Ett lugnande tillskott kan vara en bra ide när man vet att hästen kommer utsättas för en stressande situation. Till exempel vid miljöombyte, skoning, klippning, lastning eller körning.

Tillskott som lugnar en stressad häst är tryptofan som bildar signalsubstansen serotonin som i sin tur påverkar hästens välmående, magnesium som ökar hästens förmåga att tillgodogöra näringsämnen från kosten och munkpeppar som har en positiv effekt på hästar med hormonrubbningar.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra & Vilka tillskott behöver min häst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården

1. Stay Calm

Första kosttillskottet för att lugna stressade hästar är Krafft Stress Relief som är en av de mest prisvärda produkterna på marknaden. Krafft Stress Relief är ett fodertillskott för känsliga hästar med tendens till stress och nervositet. Krafft Stress Relief är baserat på en balanserad kombination av foderjäst, magnesiumoxid, vitamin- och aminosyrablandning som lugnar hästens temperament utan att påverka dess energinivå.

Innehållsförteckning

Näringstillsatser
Vitamin B1: 5000 mg/kg
Vitamin B6: 3300 mg/kg
Vitamin B12: 4 mg/kg
Kolinklorid: 10000 mg/kg
Niacin: 5000 mg/kg
L-tryptofan (E 3.4.1): 57000mg/kg

Dosering
Hästar: 30-50 g/dag
Ponnyer: 15-25 g/dag


2. Munkpeppar

Munkpeppar är ett känt kosttillskott när det kommer till brunstiga ston. Tillskottet är effektivt för hästar med hormonrubbningar, vilket är vanligt bland brunstiga ston och hingstar. Tecken på hormonrubbningar är bland annat humörsvängningar, aggressivitet, retlighet och minskad prestation.

Munkpeppar hjälper hästen att på ett naturligt sätt balansera hormonnivåerna vilket ger den möjlighet att slappna av och koncentrera sig under arbete, vilket kan resultera i ökad prestation i följt av att hästen känner sig mer till freds under ridning.

Innehållsförteckning

  • Munkpeppar

Dosering

Häst1,5 dosmått/dag
Ponny1 dosmått/dag

Munkpeppar ska ges dagligen under hela våren och sommaren och kan ökas, exempelvis i samband med stoets brunstcykel. Om behövligt, kan dock Munkpeppar användas året runt. Fungerar även utmärkt till hingstar eller valacker med ”hingstigt” beteende.

Munkpeppar ges dagligen under vår-och sommarperioden och kan ökas i samband med stoets brunstcykel. Munkpeppar kan användas året runt vid behov. Fungerar även utmärkt till hingstar eller valacker med ”hingstigt” beteende.


3. Magnesium

Magnesium är ett mineral som styr flera livsnödvändiga processer i kroppen. Mineralen reglerar metabola processer som möjliggör att levande varelser kan tillgodogöra näringsämnen från kosten. Här kan du köpa magnesium.

Funktion & Innehåll

Magnesium är viktigt för cellernas funktion. Vid magnesiumbrist kan hästen uppfattas som känslig på grund av hästens ökade reaktionsbenägenhet på händelser i omgivningen, sänkt retningströskel, muskelryckningar & muskelkramper, stirrigt temperament och sänkt prestation.

Innehållsförteckning

  • 100 % ren magnesiumoxid

Dosering

5 g per dag


4. BioCool

BioCool är ett fodertillskott för att på ett naturligt sätt stabilisera hästens temperament. BioCool är sockerfritt och ökar upptaget av näringsämnen som stabiliserar nervsystemet då hästen blir rädd.

Funktion & Innehåll

Inulin

Tillsatser

Thiamin 
Niacin 
Vitamin B2 
Vitamin B6 
Vitamin B12 
Folsyra 
Vitamin C 
L-tryptofan 
Magnesiumoxid

Dosering

Ponny0,5 mått/dag
Häst1 mått/dag
Blandas i kraftfodergivan. För bästa resultat bör BioCool ges i minst 7 dagar.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg