5 Förtroendeövningar med din häst (Så får du hästen att lita på dig)


Att skapa förtroende mellan en häst och människa är något otroligt fint och värdefullt men också en viktig säkerhetsaspekt när det kommer till ridning. Förtroendet byggs på tillit som kommer från ett tydligt ledarskap.

All hantering av hästen påverkar ledarskapet mellan er. Du gör flera övningar varje dag som du inte ens är medveten om, som förstärker eller försämrar er relation. Varje gång du leder din häst, flyttar den på stallgången eller lyfter en hov påverkas hästens uppfattning om er relation. Desamma gäller om du flyttar undan dig för hästen.

Läs även: Hur kommunicerar häst & ryttare?

5 Övningar för att få hästen att lita på dig

Med hjälp av olika ledarskapsövningar kan du bygga upp hästens tillit till dig som ledare. Att du som människa kan vara en trygg ledare lägger grunden för en god relation mellan häst och ryttare.

Som en trygg och tydlig ledare kan du flytta undan hästen efter behag, ge din häst uppmärksamhet och kräva motsvarande uppmärksamhet tillbaka, kräva respekt i ditt personliga utrymme och utföra korrigeringar som gör det både säkrare och roligare att arbeta tillsammans med hästen.

Läs även: Hur du lugnar en rädd & spänd häst

1. Beröringsövning

Till att börja med behöver du visa hästen att den inte behöver vara rädd för dig. Det visar du genom att beröra hästen över hela kroppen med händer eller borstar. Berör hästen med lugna och mjuka rörelser. Upprepa beröringen många gånger, tills hästen accepterar beröringen.

Kom ihåg att jobba på hästens båda sidor, eftersom en häst inte kan föra över information från ena sidan kroppen till andra. Det är inte alltid en enkel övning, eftersom många hästar är rädda om vissa kroppsdelar, som till exempel sina öron eller ben, från dåliga tidigare erfarenheter med hårdhänta människor.

Är det ett specifikt område som är obehagligt kan du arbeta med en framåt-bakåt teknik som går ut på att röra sig mot området hästen tycker är obehagligt med lugna, runda rörelser.

När hästen reagerar med obehag flyttar du handen tillbaka tills den blir lugn igen för att sedan närma dig det obehagliga området igen. Stegvis kan du sedan långsamt arbeta dig närmare och närmare ända tills du kan beröra området utan att hästen reagerar.

Om hästen tycker det är väldigt obehagligt är det viktigt att inte stressa i övningen. Gör den ofta, gärna dagligen eller flera gånger om dagen, under kortare sektioner. Varje gång du får beröra hästen lite mer är en vinst.

Läs även: Massera hela din häst – steg för steg

2. Förflyttningsövningar

För att få hästen att lita på dig behöver du vara en trygg ledare. Häste behöver se dig som en ledare, vilket innebär att du behöver vara högre än hästen i rang. När hästar gör upp om rang går de undan och flyttar på sig för att visa sin undergivenhet. Det du som ledare behöver göra för att etablera sig själv som ranghög över en häst är alltså att flytta undan den. 

Hur man flyttar undan hästens bakben:

  1. Stå placerad vid hästens sida
  2. Böj hästens hals mot dig med hjälp av ledrepet, grimskaft eller ena handen
  3. Tryck med fingertopparna mot hästens bakdel, använd minsta möjliga tryck
  4. När hästen flyttar undan, var noga med att ge eftergift

När du gjort övningen några gånger kommer hästen att börja sänka sitt huvud och tugga eller slicka sig om munnen. Det är den första signalen på undergivenhet och det är viktigt att du är uppmärksam och berömmer den.

Att flytta undan hästens bakdel är en kraftig dominanshandling eftersom hästen är bakbensdriven, vilket innebär att den behöver ha bakbenen under sig för att kunna fly. Om vi flyttar undan bakbenen tar vi bort möjligheten för hästen att kunna fly.

Utan möjlighet att fly hamnar hästen automatiskt i ett mentalt underläge. Den starkaste dominanshandlingen man kan göra är att flytta en häst bakåt. Låter det lite väl lätt att bara flytta bakdelen på hästen och sedan anses man vara ranghög? Ja.. det finns en baksida av myntet…

Läs även: Få hästen att stå till på stallgången

3. Låt inte hästen flytta dig

Hästar är smarta och lata djur. Det finns tiotusentals hästar i Sverige som dag ut och dag in lurar sina ägare varje dag, bara i Sverige. Man kan se det på var och varannan ridskola.

Hästar är skickliga på att flytta oss människor. De trycker undan oss med bogen eller huvudet, trampar oss på fötterna eller flyttar undan oss med ett framben, ofta utan att vi är medvetna om handlingen och dess konsekvenser.

När hästen flyttar på oss skickar vi signaler som hästen tolkar som att hästen är ranghög och vi är i undergivenhet, eftersom förflyttningar är ett sätt att utöva dominans.

Om din häst flyttar dig:

  1. Flytta tydligt, vänligt men bestämt tillbaka hästen
  2. Upprepa

Läs även: Fånga din häst i hagen

4. Sänka & flytta huvudet

En övning som jag skrivit om tidigare i ”Hur Du Får Din Häst Att Stå Still På Stallgången” är att be hästen sänka eller flytta huvudet.

Hästen blir lugn av att sänka sitt huvud eftersom en koppling sker inom det autonoma nervsystemet som hänger samman med att hästen är utvecklad för att äta med huvudet nära marken.

Hur man flyttar hästens huvud:

Alla friska hästar kan flytta sitt huvud nittio grader åt båda sidorna, vilket de också gör flera gånger om dagen. Så fysiskt är inte detta ett problem.

När människor ber hästen att flytta huvudet som en dominanshandling kan det dock vara svårare för hästen eftersom det är du och inte hästen som bestämmer handlingen.

  1. Stå framför hästen, vänd mot den.
  2. Lägg handen mot ganaschen å ena sidan och tryck mjukt med fingertopparna tills hästen flyttar undan sitt huvud.
  3. Ge eftergift genom att lätt trycket direkt som hästen flyttar undan huvudet.
  4. Upprepa på båda sidorna.

Läs även: Kan hästar ha ADHD?

5. Ledövning

Att leda sin häst är något som de flesta ryttarna gör flera gånger om dagen, oftast utan tanke på vilka signaler och konsekvenser som finns med ledningen.

En korrekt lednings ska ske med ett avslappnat grimskaft, där hästen leds av sin ledare, snarare än av ett rep.

Hur man leder en häst:

  1. Ställ dig på hästens vänstra sida, med hästens huvud vid din axel
  2. Din höft ska vara framför hästens bog
  3. Håll grimskaftet med höger hand med lillfingret närmas hästen
  4. Låt grimskaftet hänga slakt, men inte så att ni riskerar att trampa på det
  5. Titta åt det håll du vill gå, inte på hästen
  6. Gå framåt

Vad gör jag om hästen inte vill gå framåt med mig? Om din häst inte vill gå med dig uppfattar den sig själv som ranghög och inte dig. Använd dig av förflyttningsövningar tills hästen accepterar dig som ledare och följer med dig.

Vad gör jag om hästen inte stannar när jag vill stanna? Om hästen försöker gå framåt med dig korrigerar du den genom att backa bakåt.

Vad gör jag om hästen rusar från mig? Om så är fallet ser hästen dig ännu inte som sin ledare. Hästen kan protestera eller vara rädd när den rusar från dig.

Om du har ett grimskaft, släpp. Det är tråkigt om hästen skadar sig, men ännu värre om den skadar er båda. En häst som springer rakt fram har en människa inget att sätta emot.

Om du har en longerlina kan du försöka böja hästens hals. När hästen har böjd hals har den inte samma kraft att dra iväg. Den kommer istället att springa på en volt och förr eller senare kommer den att sakta av.

Frågor & Svar

Varför litar inte min häst på mig?

Den främsta anledningen till att din häst inte litar på dig är för att den saknar förtroende till ditt ledarskap. Hästar är flockdjur och tyr sig till ledaren i flocken. Saknar de trygghet kommer de istället att fly.

Hästar är flyktdjur, vilket innebär att den flyr från sina faror och hot för att överleva. Flyktbeteendet utlöses av rädsla, vilket är anledningen till att hästar har lätt för att bli rädda. Flyr den inte så överlever den inte länge i naturligt tillstånd.

När hästar blir rädda och flyr är flykten deras enda fokus, vilket gör det svårt att kommunicera med dem, vilket i sin tur gör det svårt att bygga upp någon tillit. Självklart är tillit något man kan bygga upp och utveckla med tid och träning. Alla hästar har olika goda förutsättningar för att bygga tillit, beroende på vad de har varit med om tidigare.

Läs även: 10 Tecken På Att Din Häst Gillar Dig

Hur får jag hästen att lita på mig?

För att få en häst att lita på dig behöver du börja med att se till att hästen inte är rädd. Din uppgift är att se till att hästen känner sig så trygg som möjligt med dig. Men hur gör man det?

Till en människa kan man berätta vad man tänker göra och inte tänker göra för att lugna personen. Till exempel ”det kommer inte göra ont att klippa dig, du behöver inte vara rädd”. Men en häst behöver övertygas på annat vis.

För att få hästen att lita på dig behöver du vara en trygg ledare för hästen, något du blir genom att på ett tålmodigt, lugnt och bestämt sätt styra över hästen. Genom att förflytta hästen dominerar du den likt hästar när de tillsätter rangordning, vilket gör det enkelt för hästen att förstå vad som sker och vem som är ledare.

Du bör aldrig skrämma hästen. En häst som är rädd för dig kommer inte kunna respektera dig och likadant kan inte hästen respektera dig om du är rädd för den. Hantera hästen vänligt och bestämt genom att korrigera den utan att utlösa smärta eller rädsla hos hästen.

Läs även: Hur Man Longerar En Häst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg