Det är inte alltid lätt att veta vilket kraftfoder hästen ska ha. Precis som människor har hästar olika behov när det kommer till sin kost. Behovet påverkas av till exempel ålder, ras, hälsotillstånd, träningsnivå, aktivitetsnivå. Dessa faktorer är viktiga att ha i åtanke när man väljer foder och kraftfoder till sin häst.
Man kan dela in hästens kost och näringsbehov i tre delar. Största delen består av grovfoder som hö, halm eller hösilage. Om inte näringsbehovet täcks av grovfodret behöver man komplettera med kraftfoder och mineraler.
I den här artikeln kan du läsa mer om vilka hästar som kan behöva vilket kraftfoder för optimal prestation och hälsa. Förhoppningsvis får du bättre vetskap om vilket kraftfoder just din häst ska ha!
Läs även: Hö till häst – allt du behöver veta
Fett, protein eller kolhydrat till hästen?
Det finns olika kraftfoder med olika egenskaper, som i sin tur lämpar sig för olika hästar med olika behov. Här kan du läsa om vilka hästar som behöver de olika näringsämnena och vilket kraftfoder som lämpar sig bäst för att tillgodose hästens näringsbehov.
Livsmedel | Fett | Protein | Kolhydrater |
---|---|---|---|
Havre | Lågt | Medium | Hög |
Korn | Lågt | Medium | Hög |
Lucern | Lågt | Hög | Låg |
Sojamjöl | Hög | Hög | Låg |
Vetekli | Lågt | Hög | Hög |
Fettrikt kraftfoder
Fett är mer energitätt än kolhydrater och protein, vilket kan bidra till att upprätthålla hästens vikt och energinivåer under högintensiva aktiviteter.
Fett är också en viktig energikälla för hästar med insulinresistens eller andra metaboliska störningar, eftersom det inte ökar blodsockernivåerna på samma sätt som socker och stärkelse gör.
Rekommenderas till: Hästar som har hög energiförbrukning, till exempel tävlingshästar eller hästar som går igenom hård träning, kan behöva mer fett i sin diet.
Rekommenderat kraftfoder: Sojamjöl
Det mest effektiva sättet att öka hästens fettintag är dock att tillsätta olja i hästens kost.
Proteinrikt kraftfoder
Protein har positiv påverkan på muskeltillväxt bindväv, immunsystemet och andra kroppsfunktioner. En proteinrik kost kan därför bidra till att stödja hästens muskelmassa, uthållighet, återhämtning och hälsa.
Om hästen inte får i sig nog med protein i sitt grovfoder kan den behöva komplettera med ett proteinrikt kraftfoder.
Rekommenderas till: Hästar som genomgår hård träning, tävling, avel eller tillväxtperioder kan behöva mer protein i sin diet för att stödja muskeltillväxt och återhämtning. Äldre hästar kan också dra nytta av en proteinrik kost för att upprätthålla sin muskelmassa och hindra muskelförlust.
Rekommenderat kraftfoder: Lucern, sojamjöl, vetekli
Kolhydratrikt kraftfoder
Kolhydrater är en viktig energikälla för hästen, eftersom de kan omvandlas till glukos, som används av kroppen för att producera ATP (cellernas energivaluta).
En kolhydratrik kost kan därför bidra till att stödja hästens energinivåer och prestation, särskilt under högintensiv träning eller tävling.
Rekommenderas till: Aktiva träning- och tävlingshästar med stort energibehov. Hästar som lider av viktminskning, utarmning eller andra hälsoproblem kan också dra nytta av en kolhydratrik kost för att öka sitt energiintag och förbättra sin hälsa.
Rekommenderat kraftfoder: Havre, korn, vetekli
Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?
Hästens behov av kraftfoder
Grovfoder som hö och ensilage är grunden i hästens foderstat och kan tillgodose stora delar av hästens energi-, protein-, och näringsbehov. En häst som äter tillräckligt med grovfoder och har en balanserad foderstat kan behöva mindre kraftfoder än en häst som inte får tillräckligt med grovfoder.
Näringsinnehållet i hästens grovfoder påverkar behovet av kraftfoder för att tillgodose hästens näringsbehov. Grovfoder med hög energi- och näringshalt, till exempel ensilage, kan minska behovet av kraftfoder medan grovfoder med låg energi- och näringshalt, till exempel hö, kan öka behovet av kraftfoder.
Det är viktigt att ha grovfodertillgången i åtanke när man kompletterar hästens kost med grovfoder. Behovet av kraftfoder varierar beroende på grovfodrets näringsinnehåll samt hästens individuella näringsbehov, såsom ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd.
Det finns olika kraftfoder som har olika egenskaper och lämpar sig för olika behov. Nu för tiden finns det också färdiga blandningar av olika spannmål, till exempel mash och olika typer av müsli. För att göra det enkelt kommer jag visa olika varianter av de olika kraftfodren och jämföra dess egenskaper.
Läs även: Få din häst att gå ner i vikt (6 Tips)
Så väljer du kraftfoder efter hästens behov
Olika kraftfoder har olika egenskaper och lämpar sig därför till olika hästar. Beroende på den övriga ksotens näringsprofil kan hästen behöva komplettera sitt grovfoder med kraftfoder.
Här kan du läsa om fem olika kraftfoder och dess egenskaper, för-och nackdelar samt en generell riktlinje till vilken typ av hästen den lämpar sig för. Rådfråga alltid med en veterinär om du är osäker på vilket kraftfoder du ska välja till din häst.
Havre
En av de vanligaste kraftfodren till häst är havre. Det är rikt på kolhydrater och fibrer, vilket ger hästen en jämn energiförsörjning. Havre har också hög smältbarhet, vilket gör det lätt för hästen att smälta och tillgodogöra sig näringen.
Fördelar:
- Näringsrikt på protein, fiber, vitamin B och E, magnesium, järn och zink.
- Lättsmält och passar därför bra för hästar med känslig mage.
- Smakligt och kan öka hästens aptit.
Nackdelar:
- Högt stärkelseinnehåll vilket kan orsaka mag-och tarmproblem om det utfodras i stora mängder.
- Kan leda till höga blodsockernivåer och insulinresistens hos hästar som har EMS.
- Vissa hästar upplevs oönskat pigga av havre tack vare den höga energin.
Rekommenderas till: Havre kan vara lämpligt för hästar som har hög energiförbrukning, till exempel tävlingshästar eller hästar med hög aktivitetsnivå. Det kan också vara lämpligt för hästar som har svårt att hålla vikten eller för hästar med känslig mage som behöver en lättsmält energikälla.
Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik och behöver en individuellt anpassad foderstat.
Korn
Ett vanligt djurfoder är korn, som odlas specifikt för just djurfoder. Det är högre i energi än havre, men kan vara svårare för hästar att smälta på grund av dess högre stärkelsehalt.
Fördelar:
- Korn har hög energitäthet och kan hjälpa till att upprätthålla hästens energinivåer.
- Förhindrar viktförlust.
- Relativt billigt alternativ.
Nackdelar:
- Bör användas med försiktighet eftersom för mycket stärkelse kan orsaka hälsoproblem som kolik och hovproblem.
- Kan behöva kompletteras med proteintillskott.
Rekommenderas till: Kraftfodret korn kan vara lämpligt för din häst om den behöver mer energi i sin kost, till exempel tävlingshästar, hästar som arbetar tungt eller hästar som har svårt att hålla vikten.
Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik och behöver en individuellt anpassad foderstat.
Lucern
Lucern är en högkvalitativ proteinkälla som också är rik på fibrer och vitaminer. Lucern har också hög smältbarhet, vilket gör det lätt för hästen att smälta och tillgodogöra sig näringen.
Fördelar:
- Näringsrikt med höga halter protein och fiber.
- Förbättra hästens matsmältning och tarmhälsa.
- Förhindra viktförlust hos hästar med hög aktivitetsnivå.
- Främja hästens hälsa och prestation.
Nackdelar:
- Överfodering kan orsaka hälsoproblem såsom ökad risk för urinstensbildning.
- De höga halterna av kalium kan orsaka hälsoproblem för hästar med njurproblem eller andra hälsoproblem som påverkar elektrolytbalansen.
Rekommenderas till: Lucern är ett lämpligt alternativ för hästar som behöver extra protein eller energi i sin diet, som tävlingshästar eller äldre hästar. Det kan också passa för hästar med känslig mage eller matsmältningsproblem.
Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik och behöver en individuellt anpassad foderstat.
Sojamjöl
Sojamjöl är ett proteinrikt foder som är vanligtvis framställt från sojabönor genom malning och torkning.
Fördelar:
- Högt proteininnehåll som hjälper till att bygga muskler och upprätthålla hästens hälsa.
- Lätt att smälta och kan vara en bra källa till energi för hästar som behöver extra stöd.
- Sojamjöl ger också en jämn frisättning av energi, vilket minskar risken för stora blodsockerförändringar.
Nackdelar:
- Risk för allergisk reaktion hos hästar som är överkänsliga mot soja eller sojaprotein.
- Sojamjöl är dyrare än många andra kraftfoder.
- Sojabaserade produkter innehåller fytoöstrogener, som kan orsaka hormonstörningar hos hästar om de utfodras i höga doser under en längre period.
Rekommenderas till: Sojamjöl lämpar sig särskilt bra för hästar med hög energiförbrukning, såsom tävlingshästar eller hästar med hög aktivitetsnivå. Det kan också vara lämpligt för äldre hästar som behöver extra stöd för att hålla en hälsosam vikt och bibehålla muskelmassa.
Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik och behöver en individuellt anpassad foderstat.
Vetekli
Vetekli är ett kraftfoder som består av de yttre skal-lagren av vetekornet som tas bort när kornet malas till mjöl.
Fördelar:
- Fiberrikt och främjar hälsosam matsmältning hos hästar.
- Näringsrikt och innehåller viktiga vitaminer och mineraler, såsom B-vitaminer, zink och järn.
- Relativt billig i relation till andra kraftfoder.
Nackdelar:
- Högt stärkelseinnehåll vilket kan orsaka problem för hästar med insulinresistens eller andra metaboliska störningar.
- Överfodering kan leda till viktökning och överviktsrelaterade hälsoproblem.
Rekommenderas till: Vetekli passar framförallt de hästar som behöver extra fiber eller protein i sin diet. Det är också vanligt att ge vetekli till hästar som har svårt att hålla vikten eller som behöver stöd för en hälsosam matsmältning.
Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik och behöver en individuellt anpassad foderstat.