Hur högt kan en häst hoppa? (5 Imponerande höjdrekord i hästhoppning)


Att hästar kan hoppa högt, det ser vi bland eliten. Men den hoppning vi ser på TV är svår av andra orsaker än endast hinderhöjden. Hindertyp, avstånd och vägar kan anses som en större utmaning än hur högt hindret är. Höjdhoppning är istället ett sätt att mäta hur högt en häst kan hoppa på endast ett hinder.

Hur högt en häst kan hoppa varierar från häst till häst. Vissa hästar vill inte hoppa alls, medans världsrekordet i höjdhopp med häst är 2,47 meter av den berömda hästen Huaso och ryttaren Alberto Larraguibel, ett rekord ingen kunnat slå sedan 1949.

För att hoppa högt krävs det en häst med framförallt rätt inställning, mod & vilja – även om genetik och arvsanlag också har stor påverkan på hästens hoppkapacitet.

Vill du också lära dig hoppa? Här kan du lära dig grunderna i ridning steg för steg. Här kan du läsa allt du behöver veta för att tävla i hoppning och här finner du övningar för att förbättra hästens hoppteknik.

Vad är det högsta en häst har hoppat?


Det officiella rekordet för höjdhopp med häst är 2,47 meter av Huaso ex-Faithful, ridet av Alberto Larraguibel Morales i Chile den 5 februari 1949.

Hästen Huaso startade sin karriär som galoppör, men utan några större framgångar på kapplöpningsbanan. Han omskolades därför istället till en hopphäst, en framgångsrik sådan!

Världsrekordet togs när hästen var 16 år gammal, efter det gigantiska hoppet pensionerades han och reds aldrig mer. Huaso dog sedan en naturlig död den 24 augusti 1961, då 29 år gammal.

Källa: https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-jump-by-a-horse

Vad är världsrekordet i puissance?

Världsrekordet har den tyska hoppryttaren Franke Sloothaaks som tillsammans med hästen Optiebeur Golo hoppade en mur på 2,40 meter, i grenen puissance 1991.

Puissance är en tävlingsgren som lätt förväxlas med den klassiska höjdhoppningen. Skillnaden är att puissance består av en bana med fyra till sex hinder som avslutas med en mur – ryttaren får max rida fem omgångar.

Första omgången rids hela banan, där en felfri ritt gör att man går vidare till nästa omgång. Då får du, om du vill, ta ett av de tidigare hindren innan du hoppar muren. Efter varje omgång höjs alltså huvudhindret muren och den som håller sig felfri längst vinner. Dock avslutas tävlingen efter fem omgångar, så är det flera ryttare som är felfria får de dela på förstaplatsen.

Vilken hästras är bäst på hoppning? Här finner du svaret. Är du nyfiken på vilken hästras som är världens dyraste? Du kan läsa mer om det här.

Vad är världsrekordet i barbackahoppning?  

Britten Robert Whitaker satte världsrekordet i barbackahoppning när han utan sadel hoppade hästen Waterstone över en 2,12 meter hög mur, i Globen, Sverige, 2011.

Robert Whitaker hade aldrig ridit den 8-årige valacken Waterstone barbacka tidigare, men det verkade inte vara något problem för varken häst eller ryttare.

Ekipaget var ensamma om att ha idel nollor i protokollet till 2,12 hade de endast sällskap av Pontus Westergren/Camomill. För Westergren blev det en rivning på 2,02 och efter två bra försök på 2,12 med rivningar var Whitaker klar segrare.

– Det var oväntat. Men han kändes väldigt fin, vi kunde nog hoppat ännu högre. Det blir bra uppvärmning inför kvällens klass, han kommer nog ha bra sjävförtroende när hindren ligger på 1,40, sa Robert Whitaker glatt.

Hur högt kan en miniatyrhäst hoppa?

Highest jump by a miniature horse

Världsrekordet i höjdhoppning för miniatyrhästar har Zephyr Woods Storming Treasure, som hoppat 1,17 meter och ägs av Celia Limon (Frankrike) i Bargemon, Frankrike. Rekordet togs den 2 maj 2020.

Zephyr är en trefaldig fransk mästare i hoppning och eftersom årets mästerskap avbröts på grund av COVID-19 bestämde Celia, hans ägare, att träna för denna rekordtitel istället.

Källa: https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-jump-by-a-pygmy-miniature-horse

Hur högt hoppar hästarna på OS?

OS rids efter reglerna hos International Federation for Equestrian Sports (FEI), och hästen hoppar en bana på 10 till 16 hinder, med höjder upp till 1,6 meter och bredd på upp till 2,0 meter.

Hur högt kan man hoppa på hopptävlingar?

Här nedan ser du hur högt du kan hoppa i de olika klasserna. Det finns även +5 klasser som innebär att höjden är 5 centimeter högre än klassen som står innan plus tecknet.

A-ponny
LD = 50 cm 
LC = 60 cm 
LB = 70 cm  
LA = 80 cm, det högsta en A-ponny får gå.

B-ponny 
LD = 60 cm 
LC = 70 cm 
LB = 80 cm 
LA = 90 cm 
MSV B = 100 cm, det högsta en B-ponny får gå.

C-ponny
LD = 70 cm 
LC = 80 cm 
LB = 90 cm 
LA = 100 cm 
MSV B = 110 cm 
MSV A = 120 cm, det högsta en C-ponny får gå.

D-ponny 
LD = 80 cm 
LC = 90 cm 
LB = 100 cm 
LA = 110 cm 
MSV B = 120 cm 
MSV A = 130 cm 
Svår = 135 cm, det högsta en D-ponny får gå.

Stor Häst
LD = 90 cm 
LC = 100 cm 
LB = 110 cm 
LA = 120 cm 
MSV B = 130 cm 
MSV A = 140 cm 
Svår Hoppning = 150 cm 


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg