8 Bästa hästraserna för hoppning


Hästar är av naturen gjorda för att springa, busa och hoppa. Faktum är att vissa hästar, med rätt träning, är otroligt skickliga hoppare. För att bli en bra häst behöver hästen styrka, skicklighet och snabbhet för att anses som konkurrenskraftig på tävlingsbanan.

Det finns olika typer av hoppning när det kommer till ridsport. En häst som tävlar i banhoppning behöver en typ av hoppteknik där hästen hoppar mer ”uppåt och neråt”, är lydig och vändbar medans en häst som tävlar fälttävlan behöver ha mer längd i sitt språng, vara orädd och ha en god kondition.

Oavsett om du rider banhoppning eller tävlar i fälttävlan är det fördelaktigt att rida en häst med god hoppförmåga. Här kommer topp 8 bästa hästraserna för hoppning.

1. Oldenburgare

Oldenburgare är en smidig och atletisk hästras som är selektivt uppfödda för att skapa hopphästar på elitnivå. De besitter en god kombination av villig och medgörlig personlighet, starka ben, flashiga färger och en otrolig intelligens, vilket gör dem till en favorit på hoppbanan.

  • Egenskaper: Intelligent och medgörlig

2. Holländskt varmblod

Det Holländskt varmblodet är en hästras som ursprungligen kommer från Nederländerna och är kända för att vara duktiga tävlingshästar. Rasen är en korsning av fullblod och varmblod vilket gett den det bästa av båda världar och besitter därför vanligtvis både mod och fart från fullblodet medans förnuftet och det lugna temperamentet kommer från varmblodet.

  • Känd häst: Rolf-Göran Bengtssons KWPN-hingst Ermindo W
  • Egenskaper: Modig och atletisk samtidigt som den är lugn i temperamentet.

3. Trakehnare

Trakehnare är en hästras som föds upp främst i Tyskland. Rasen är ädel och har oftast mycket fullblodsinslag.

Du hittar trakehner i stamtavlan på alla de europeiska varmblodiga hästarserna; hannoveranaren, holsteinern, oldenburgaren och inte minst vårt eget svenska varmblod. Ofta används den som förädlare, tack vare att den medärver så många av fullblodets alla fördelar.

  • Egenskaper: Mycket fullblodsinslag, pigg och alert.

4. Fullblod

Trots sitt rykte om att vara ”het” under sadeln är fullblodet också känt för sin snabbhet, smidighet och sin atletiska kropp. Med fullblodets långa och lätta ben är denna ras perfekt för erfarna ryttare som vill tävla på nationell nivå.

Fullblodet härstammar från England. De vanligaste fullblodsraserna är de engelska fullbloden och de arabiska fullbloden.

  • Egenskaper: Känd för sitt heta temperament, snabbhet och smidighet.

5. Hannoveranare

Hannoveranare är en hästras som kommer från Tyskland och är en duktig tävlingshäst inom hästhoppning. Rasen har används för att förbättra andra ridhästar, vilket inte är konstigt med tanke på hannoveranares fina balans, steg och starka leder.

  • Egenskaper: Bra huvud med framåtanda och vilja.

6. Holsteiner

Holsteiner är en hästras från Tyskland och är en av de äldsta varmblodiga hästraserna. Tack vare sina högt ansatta halsar och muskulösa ben kan Holsteiner hoppa högre än de flesta raser, vilket gör dem till ett populärt val för hopptävlingar.

  • Känd häst: Meteor som reds av Fritz Thiedemann
  • Egenskaper: klok och lätthanterlig häst och även en mycket modig hopphäst.

7. Irländsk sporthäst

Irländska sporthästar är från början en korsningar mellan engelskt fullblod och Irish draught-häst. De är atletiska med goda förmågor att tävlas på hög nivå inom ridsporten.

  • Egenskaper: Bekväma att rida med lätthanterligt temperament.

8. Selle français

Selle français är en populär hästras ute på tävlingsbanorna. Rasen härstammar från Frankrike. Rasen gör sig bra på hoppbanorna ute i världen, ett exempel är hopphästen Nino des Buissonnets, som vann individuellt guld i hoppning i OS 2012 i London som är en selle françaishäst.

  • Egenskaper: Mjuk, smidig, lättlärd och intelligent.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg