6 Hoppövningar – förbättra hoppteknik & språngkurva


Som du kanske vet hoppar alla hästar med olika teknik. Hästar har, precis som människor, olika förutsättningar för att utöva olika rörelser. Det beror på exteriören, genetik och erfarenhet.

Hur mycket man kan påverka hästens hoppteknik med träning är individuellt och beror på hur mottaglig och samarbetsvillig hästen är.

Oavsett genetik och kroppsbyggnad har alla hästar förmågan att förbättra sin språngkurva och hoppteknik. I den här artikeln kommer du få sex övningar som hjälper din häst att förbättra sin hoppteknik.

För att förbättra hästens hoppteknik och språngkurva behöver hästen först och främst vara i balans, vilket innebär att den är stabil och har kontroll på sina rörelser. Som ryttare känner du att hästen är reglerbar och kan på så vis styra utan att hästen blir framtung, trycker sig åt sidan eller tappar sin form.

Den optimala hopptekniken

Hästens hoppteknik är sällan det mest betydelsefulla då vilja och förmåga spelar större roll på hoppbanan. Men med en god teknik kan ekipaget både spara på hästens slitage, tid och kanske några nedslag.

Många eftersträvar den klassiska hopptekniken som innebär att hästen hoppar med nedsänkt hals, höjd rygg, utsträckta bakben och kvicka höga framben.

Men en bra hopphäst behöver inte ha denna teknik. Det viktigaste är att hästen hittar sin teknik, som gör att hästen kan lösa uppgiften på bästa sätt både i stunden – men också på ett skonsamt sätt som gör att den håller länge.

Alla hästar ser olika ut och har därför olika svagheter i sin hoppteknik. En häst kanske har svårt att lyfta frambenen medans en annan dyker i landningen.

Det är viktigt att göra en språnganalys för att ta reda på vad just din häst behöver träna på för att få den optimala språngkurvan och hopptekniken.

Läs även: 8 Bästa hästraserna för hoppning

Avgörande faktorer för hästens språngkurva

Språngkurvan hör starkt ihop med hästens balans och styrka. Som ryttare är det viktigt att du hittar det optimala tempot där hästen känner sig bekväm – och sedan stör den och ändrar så lite som möjligt.

För en bra språngkurva är det viktigt att hästen är i balans, har ett bra tempo och framåtbjudning. Som ryttare behöver du ”spänna bågen” och låta hästen fokusera de sista sprången innan hindret.

Om du länger galoppsprången innan hindret riskerar du att få en flak språngkurva över hindret. Om du samlar för mycket riskerar du att hästen hoppar ”rakt upp och ner” och tappar galoppen efter hindret.

Faktorer som påverkar hästens språngkurva:

  • Hästens balans och styrka
  • Hästens vilja och inställning
  • Anridning till hinder och avtramp
  • Hindertyp

Läs även: Hur olika hindertyper påverkar språngkurvan

Hur ska ett optimalt språng kännas?

Hästen ska kännas alert kraftfull och koncentrerad under ett språng över hinder. I språnget ska hästen kännas avspänd och ta sin tid – så den inte slarvar. Hästen ska vara kvick från marken och landa i balans och bjuda framåt efter hindret.

1. Balansera dig & hästen

För att förbättra ekipagets balans behöver du som rider en unghäst låta hästen uppleva dålig balans ibland, eftersom det är ett sätt för den att stabilisera sig själv.

Upplevs din häst som vinglig är det viktigt att jobba upp styrkan och balansen. Att bygga upp balans tar tid. Exakt hur lång tid beror på många olika faktorer så som exteriör, muskulatur, mognad och ålder.

För att förbättra balansen kan du rida majoriteten av din ridning innanför fyrkantspåret. Använd tempoväxlingar och volter för att konstant aktivera hästen.

En häst som är balanserad innan och efter hinder kommer att få en bättre språngkurva och hoppteknik än en häst som är vinglig, ojämn och har svårt med sitt avtramp.

Undvik att ”åka häst” eftersom det ger hästen möjlighet att skapa ovanor som att till exempel trycka ut en bog – vilket i längden leder till en ojämn häst.

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stel häst

Övning för att balansera dig och hästen

Syfte: Syftet med övningen är att få hästen lösgjord, balanserad och följsam för ryttarens hjälper.

Utförande:

  1. Rid över serierna i trav, mitt på bommarna.
  2. Tänk på att vända med ytterhjälperna samtidigt som hästen formas med innerskänkeln.
  3. Efter första serien: gör en halvhalt, ställ om och böj hästen i nya varvet.
  4. Efter sista solfjädern ska hästen rakriktas och ridas rakt över de sista bommarna.
  5. Rida gärna lite extra framåt för att hjälpa hästen framåt.
  6. Rid genom hörnet och byt varv för att komma tillbaka till startläget.

När det fungerar kan du öka svårighetsgraden genom att:

  • Rida längre ut på bomserien vilket gör att hästen måste kliva extra och aktivera sina bakben mer, samtidigt som den behöver böja mer på innersidan.
  • Lägg in små volter i storlek 8 – 10 meter i varje båge. På så sätt får du verkligen ett kvitto på om yttersidan hänger med eller inte.
Nivå 1
Nivå 2

Bygg så här:

  1. Lägg ut bommar på ett bågformat spår en bit innanför fyrkantspåret.
  2. Använd tre bommar i varje båge, likt en solfjäder (se bild)
  3. Avsluta med en serie med en rak linje.
  4. Måtten mellan bommarna bör vara (för storhäst) ungefär 1,20 meter, i innerkant 0,90 meter och ytterkant 1,40 meter.

2. Framåtbjudning

Framåtbjudningen är otroligt viktigt för att kunna utveckla hästens hoppteknik och språngkurva. Det är med hjälp av framåtbjudningen som du kan ”spänna bågen” inför hindret vilket gör att hästen kan sätta under sig och hoppa ifrån med spänst i bakbenen.

Det finns flera sätt att skapa framåtbjudning på, beroende på varför bjudningen saknas från början. Alla hästar är olika och har olika temperament, något som man inte ska förväxla med framåtbjudning. En häst kan vara pigg men ändå sakna bjudning om den inte kan ta tillvara på energin.

Om det skapar problem för ryttaren att hästen är seg eller lat så går det hjälpa hästen att bli piggare och få mer energi genom att reglera kosten efter din häst och dess behov, öva på framåtbjudning genom olika ridövningar, se över hästens fysiska hälsa och form eller byta klimat och miljö för din häst.

Läs även: Skillnaden på att vara pigg & ha framåtbjudning

Övning för att skapa framåtbjudning

Syfte: En samlad galoppfattning kräver att hästen sätter bakbenen under sig och tar i med hamstrings och sätesmuskulaturen. Övergångar och tempoväxlingar är ett bra sätt att skapa framåtbjudning på.

Om du vill läsa mer om hur du fattar galopp på ett korrekt sätt kan du göra det här. Kombinera gärna galoppfattningarna med sockerbitshinder för att aktivera bakdelen ytterligare.

Utförande:

En övning du kan göra är att sätta upp ett sockerbitshinder på medellinjen, rida i på medellinjen och göra halt några galoppsprång före hindret, för att sedan fatta galopp, galoppera några språng, hoppa hindret, göra halt och sedan fatta galopp igen. Varannan gång åt höger och varannan gång åt vänster.

3. Använd hjälpbommar

Med hjälpbommar kan du påverka hästens språngkurva genom att påverka vart den ska trampa av. Du kan hjälpa hästen att backa av innan hindret vilket skapar ett rundare, mjukare och finare språng över hindret, eller få hästen att hoppa av närmare för att den ska bli kvickare i sina framben.

Läs även: 5 Ridövningar med bommar

Övning med hjälpbommar

Syfte: Låta hästen själv skapa en rundare språngkurva och lösa uppgiften.

Utförande:

  1. Våga komma med lite galopp, det gör att hästen backar av istället för att du som ryttare ska sitta och bromsa och bromsa.
  2. Galoppera jämnt genom hela övningen, ökar hästen farten kommer den komma lite för nära hindret.
  3. Håll om med dina skänklar och stäck tygeln under tiden som du räknar ”takten, takten, takten” och rider med sätet.
  4. Låt hästen lösa uppgiften genom att bara stötta upp med skänklar och tyglar.

Bygg så här:

  1. Ställ ett hinder längst med långsidan, gärna en parallell oxer.
  2. Lägg en bom två galoppsprång före och en bom ett galoppsprång efter hindret.
  3. Du kan anpassa avståndet mellan bom och hinder beroende på hästens storlek och galopp. Se bild för avstånd.

Du kan också räkna ut antalet galoppsprång med hjälp av vår avståndskalkylator som du finner här.

4. Kvickhet i frambenen

Studs i alla dess former är en jättebra övning för att träna upp kvickheten i hästens framben. Denna variant av studshoppning gör nytta för hästens frambensteknik då vartannat språng sker över bom och vartannat över hinder, vilket i sin tur gör att hindren kan höjas mer än traditionella studs.

Läs även: Hur du hoppar studs med din häst

Studsvariant för kvicka framben

Syfte: Förbättra hästens frambensteknik.

Utförande:

  1. Rid övningen i galopp, varannan gång i höger varv och varannan gång vänster.
  2. Krama om hästen med benen för att rama in hästen inför hindret.
  3. Sträck tygeln utan att dra hästen i munnen inför hindret.
  4. Över hinder och bommar tar du fram handen något och är följsam i tygeln.
  5. Titta långt fram i serien.
  6. Trampa ner både fötterna i stigbyglarna.

Bygg så här:

  1. Placera en galoppbom 3 meter framför hinderserien.
  2. Placera andra galoppbommen ca 3,5 meter efter första hindret.
  3. Placera varannan hinder och varannan galoppbom med 3,5 meters avstånd.
  4. Ha i tanken att om hästen är kortgalopperad eller hindren låga kan avståndet behöva kortas, och om det är tvärt om behöver det längas.
  5. Serien går att bygga med eget önskat antal hinder och bommar, men ju mer språng ju mer ansträngande blir det för hästen.

5. Oxrar för bättre språngkurva

Vilken typ av hinder du hoppar kommer påverka hästens språngkurva. Ett räcke kräver att hästen hoppar mer upp och ner, medans en oxer eller en trippelbarr är mer av ett längdhinder som kommer bidra till ett rundare språng.

Oxrar i serier kan ge bättre hoppteknik eftersom de hjälper hästen att få språngkurvan mitt över hindret. Med hjälp av den här övningen kan du finslipa hästens naturliga talang.

Läs även: Olika hindertyper

Övning med oxrar

Syfte: Jämna och runda språng där hästen använder sin rygg. En övning där ryttaren lär sig att känna hästens hoppteknik och ryggaktivering.

Utförande:

  1. Börja med övningen som har två galoppsprång mellan (se bild) och bygg sedan om till den med ett mellan.
  2. Rid in i serien i trav.
  3. Lyft blicken och kolla långt in i övningen.
  4. Håll om hästen med skänkeln och stäck på tyglarna.
  5. Följ med över hinder nummer ett och fokusera sedan på att hålla en jämn galopp mellan de övriga.
  6. Försök att inte störa hästen under övningen.
Två galoppsprång mellan hinder
Ett galoppsprång mellan hinder

Bygg så här:

  1. Börja med enkla avstånd och låga höjder. Första hindret (som du travar in på) ska vara riktigt lågt.
  2. Oxrarna kan däremot ligga mellan 0,80 och 1,20 meters höjd.
  3. Om du kortar avståndet ökar vinkeln i uppsprånget vilket ger hästen mer spänst, korta aldrig mer än hästens förmåga.
  4. Se avstånd i skissen.

6. Löshoppa

Löshoppning är ett effektivt och enkelt sätt att se och testa hästens hoppteknik. Här kommer en övning som är perfekt inför treårstestet, men fungerar självklart även för äldre hästar.

Löshoppning bör inte göras för ofta. Den unga hästen rekommenderas att löshoppas ungefär sex till åtta gånger under hösten vid 2,5 års ålder – följt av ett uppehåll under vintern, för att sedan löshoppa tio till tolv gånger till innan treårstestet. På så sätt blir inte den unga hästen överansträngd.

För att förbättra hästensframbensteknik kan man använda sig av löshoppning. Genom att bygga oxern mer parallell och lägg ut en bom ca 70 cm efter hindret (flytta bommen i takt med att hindret blir högre) behöver hästen föra fram sina framben vilket leder till att frambenen kommer upp mer.

Läs även: Hur man longerar en häst

Löshoppningsövning

Utförande:

  1. Börja med att lägga bommarna till främre hindret på marken så hästen kan gå över. Det bakre hindret byggs som ett räcke eller kryss med markbom utdragen 20-30cm för att hjälpa hästen med taxeringen.
  2. Låt hästen trava eller galoppera genom banan innan du höjer.
  3. Bygg om det främre hindret till ett räcke (40-70 cm) med markbom och det bakre hindret till ett stigsprång med tio centimeter skillnad mellan fram och bakbom.
  4. Låt hästen hoppa och höj successivt.
  5. Allra sist byggs det bakre hindret till en nästan parallell oxer.

Bygg så här:

  1. Bygg en löshoppningsring runt hela banan.
  2. Ställ upp två hinder på ena långsidan med avstånd mellan 6,7 och 7,5 meter mellan. Avståndet beror på hästens längd på sina galoppsprång.
  3. Ni bör vara 2-3 piskförare, en innan hindret (A), en vid hindret (B) och en efter hindret (C).
  4. Piskförare A har som uppgift att föra hästen fram mot hindret om piskförare B anser att det behövs. B bestämmer och har som uppgift att vid behov korrigera hästen mellan hindren med hjälp av smackningar eller piskan vid behov. C ska stanna hästen efter hindren, lära den stå still och inte vända tillbaka. Det är även förare C som släpper iväg hästen på långsidan.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg