Hur Mycket Morötter Kan En Häst Äta?


Morötter är en favorit hos många hästar! Morötter är både billigt, hälsosamt och näringsrikt och passar därför perfekt som godis till din häst.

Hästar har ett känsligt matsmältningssystem och för mycket av vissa livsmedel kan orsaka mag- och tarm problem. Som hästägare behöver man ibland ifrågasätta om det kan bli för mycket av det goda? Hur mycket morötter kan en häst egentligen äta?

En till två morötter en till två gånger om dagen är en vanlig rekommendation av hästägare. Att utfodra hästen med för mycket morötter kan leda till mag-och tarmproblematik samt att hästen inte vill äta sin vanliga mat.

Hästars mage är gjord för att beta all den vakna tiden. Du bör därför inte ge din häst för mycket morötter vid ett och samma tillfälle.

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

När ska man ge hästen morot?

När du matar din häst med morötter är det viktigt att komma ihåg att moroten är en belöning. Det är viktigt att ge moroten vid rätt tidpunkt för att inte uppmuntra dåligt beteende. Om hästen skrapar med hovarna eller naffsar bör du vänta med att ge moroten tills det att hästen slutar.

Mata aldrig någon annans häst utan tillåtelse och mata heller aldrig en häst ”bara för att”, eftersom hästen kommer att koppla belöningen med ett tidigare beteende även om du gör inte gör det. Lär dig att använda morötter för att förstärka positiva beteenden hos din häst.

Mata hästen med morot när det lämpar sig som belöning för att förstärka hästens beteende. Det kan vara bra att berömma hästen med morot när den till exempel kommer i hagen, kliver på och av transporten lugnt, lyfter på hovarna när man ber den eller när den stretchar.

Läs även: Hur Kommunicerar Häst & Ryttare?

Är morötter bra för hästar?

Morötter är inte bara nyttigt för människor, utan har även positiva hälsosamma effekter på hästar då de är rika på både magnesium, vitamin C som bygger upp kroppens brosk och benvävnad samt underlättar upptaget av järn i maten och vitamin A som har en positiv påverkan på hästens syn, hud och slemhinnor och har en positiv påverkan på hästen immunförsvar.

Eftersom morötter är låga i socker men ändå näringsrika är det nyttigt för hästar att äta morötter i lagom mängd. Morötternas fiber hjälper hästen att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem.

En stor morot (100g) innehåller cirka 41 kalorier, 10g kolhydrat varav 2,8g kostfiber och 4,7g socker.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Kan en häst bli sjuk av morötter?

All frukt och alla grönsaker som du matar din häst med bör tvättas innan servering. Moroten kommer från jorden, via en bonde och sedan till affären där du köper dem och kan under resans gång utsättas för många bakterier och kanske till och med konserveringsmedel.

Förutom bakterier kan också mögel vara en fara för morotens skick. Hästar som äter mögel reagerar olika, vissa märker ingenting medans andra kan bli så sjuka att de avlider. De vanligaste symtomen på att hästen ätit mögel är magbesvär, rullande på marken, dreglar, diarré, darrningar och andningssvårigheter.

Både bakterier och mögel kan göra hästen sjuk av att äta morötter. För att undvika att hästen blir sjuk av morötter är det viktigt att tvätta av dem innan utfodring, samt kontrollera morotens skick för att säkerställa att de är fri från mögel.

Du kan tvätta morötterna i saltvatten och sedan skölja av dem i kallt vatten. Det tar vanligtvis bort det mesta av smutsen på morötterna och gör dem säkrare att utfodra till din häst.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Kan hästar äta ruttna morötter?

Du bör inte ge din häst ruttna morötter eftersom ruttna morötter kan innehålla mögelgifter och mögelsvampar som kan ge flera negativa hälsoeffekter på hästar. En häst som äter ruttna och mögliga morötter kan få negativa hälsoeffekter som fång och diarré eller andningssvårigheter.

Om din häst fått i sig en större mängd ruttna morötter rekommenderar jag dig att kontakta din veterinär.

Hur matar man en häst med morot?

En häst går att mata med morötter genom en hink, krubba eller med handen. Det finns viss risk att bli biten om du ger din häst morot med handen, men risken går att minska med rätt teknik.

Om du matar en häst med handen minskar du risken för att bli biten genom att lägga en bit morot i handflatan, med fingrarna plant liggandes. Håll ut handen framför kroppen så att hästen kan se moroten och möt hästen med handen när den försöker sträcka sig efter moroten. Låt hästen äta moroten innan du drar tillbaka handen och undvik hastiga rörelser eftersom det kan skrämma hästen.

Undvik att bära morot i fickan eftersom hästen kan naffsa i dina kläder efter dem, vilket kan sluta illa både för dig och hästen.

Kan hästar kvävas av morötter?

Hästar tar vanligtvis bara bett som är stora nog för hästen att kunna tugga av moroten, men för säkerhetskull kan det vara bra att skära upp moroten i mindre bitar för att minska risken för att hästen sätter moroten i halsen.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg