Kan Hästar Äta Hallon?


Hästars kost består i största del av grovfoder och hö, vilket kan låta väldigt enformigt och tråkigt. Frågan är om man kan liva upp hästens kost med lite färg? Vad sägs som hallon?

Är det bra för en häst att äta hallon?

Hallon i små mängder kan ha sina fördelar för friska hästar. De röda små bären är rika på fiber, C, E och A -vitamin, folsyra, kalium, kalium och järn vilket ökar hästens prestationsförmåga. Ett hallon innehåller ofta liknande ämnen som många topplistade vitamintillskott.

Med tanke på att hallon är dyrt, svåråtkomligt och inte täcker hela hästens näringsbehov bör det kompletteras (eller förslagsvis ersättas) med ett vitamintillskott för att säkerställa att hästen får i sig de nödvändiga dagliga vitaminerna. Jag använder följande vitamintillskott till mina hästar;

Hallon är bra för hjärnan, minnet och motverkar inflammationer och diabetes. Trots sin söta smak är hallon relativt lågt i smak och innehåller tre gånger mindre socker än ett äpple per hundra gram!

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Hur många hallon är säkra för hästar att äta?

Hallon är säkert för friska hästar så länge som de utfodras med måtta. Hallon bör betraktas som en godsak och inte som en majoritet av hästens diet. Hallon är inte en viktig eller avgörande del av hästens kost och du kommer inte gå miste om så mycket om du väljer att inte mata din häst med hallon. Se till att din häst får i sig sitt grovfoder, vitaminer, mineraler och eventuellt kraftfoder.

En liten näve med 5-10 hallon är en lagom mängd att ge din häst då och då för att tillfredsställa hästen utan att riskera överätning.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Hur ofta kan min häst äta hallon?

Även om hästar kan äta hallon är det inget som rekommenderas dagligen. Foder bör utfodras som huvudmåltid med kompletterade vitaminer och mineraltillskott för att säkerställa hästens dagliga behov.

Hallon är precis som mycket annan frukt vanligtvis en njutning för de flesta hästar. Men med tanke på hästars extremt känsliga magar bör allt utöver grovfoder ges i liten mängd för att inte riskera att hästen for mag- och tarm problematik som kolik.

Hästar kan äta en näve hallon då och då. Börja med att ge din häst ett hallon och öka successivt upp mängden tills du kan ge din häst 5-10 hallon 2-3 gånger i veckan.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg