Kan Hästar Äta Hundgodis?


Många hästägare är även hundägare och kan det är inte helt ovanligt att i denna persons jackficka finna hundgodis. Något hästen kanske också känner av och vill ta sig en smakbit av. Frågan är, kan hästar äta hundgodis och är det verkligen bra för dem?

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Kan hästar äta hundgodis?

Även om friska hästar i allmänhet kan äta hundgodis bör de undvika det eftersom hundgodis möter hundars näringsbehov som skiljer sig från hästars. En hundgodis kommer med största sannolikhet inte skada din häst, men bättre alternativ finns.

Jag brukar ge mina hästar:

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Är det säkert för en häst att äta hundgodis?

Generellt är hundgodis inte farligt för en frisk häst att få i sig i små mängder, men med det sagt är det inget som hästen borde äta. Hästar och hundars matsmältning och näringsbehov skiljer sig markant, bland annat för att hästar är växtätare och hundar är allätare.

Om en häst äter för mycket hundgodis riskerar den att bli sjuk. Hundgodis är anpassat för hundar som är allätare och har lätt att smälta kött- och mejeriprodukter, vilket hästar som är växtätare har svårare för. Hästar riskerar därför att få problem med magen vilket kan leda till allvarliga komplikationer som magsår, kolik, diarré eller kronisk förstoppning.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Vad händer om hästar äter hundgodis?

Om din häst redan fått i sig hundgodis behöver du inte få panik. Det är förmodligen ingen större fara. Har din häst fått i sig en eller två hundgodisar kommer det med största sannolikhet inte att påverka din häst eftersom hundgodisar är väldigt små och hästar är väldigt stora djur.

Skulle din häst fått i sig en stor mängd hundgodis och visa symtom som magsmärtor, feber, annorlunda avföring eller svettningar kan det vara en bra ide att för säkerhetskull kontakta din veterinär.


	

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg