Kan Hästar Äta Kiwi?


Trots sin lilla storlek är kiwifrukter mycket näringsrika! En kiwi innehåller mer C-vitamin än en apelsin, lika mycket kalium som en banan och dessutom en massa vitamin E, betakaroten, folsyra, kalcium, krom, koppar, magnesium, zink och fiber! Kiwifröna är rika på ALA, en omega 3-fettsyra. Kiwifrukten innehåller dessutom ett unikt protein som heter actinidin som förbättrar matsmältningen.

Minst sagt en superfrukt, men frågan är, kan hästar ha nytta av Kiwins alla hälsofördelar?

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Hur mycket kiwi kan en häst äta?

Även om kiwi är nyttigt för de flesta hästar, betyder det inte att de kan äta hur mycket som helst på en gång. För många kiwis kan skapa besvär med matsmältningssystemet vilket kan orsaka kolik.

En kiwi två till tre gånger i veckan är en lagom mängd för att inte överbelasta friska hästars matsmältningssystem men ändå ta nytta av de positiva hälsoeffekterna superfrukten besitter. Likt all ny mat bör kiwi gradvis introduceras i hästens kost, för att säkerställa att den inte reagerar på kiwin.

Hästar med HYPP är extra känsliga för kalium och bör inte äta kiwi eftersom det kan ha en extremt negativ påverkan på hästens hälsa. Du bör också vara försiktig med att utfodra kiwi till hästar med insulinresistens, frång eller cushings sjukdom.

Börja med att ge din häst en liten skiva kiwi till att börja med och övervaka eventuella biverkningar som överdriven gas eller diarré. Om du inte upptäcker någon allergisk reaktion efter 24 timmar kan du sakta men säkert öka hästens intag av kiwi, utan att överdriva eller överstiga den rekommenderade dosen.

Läs även: Hur Mycket Äpplen Kan En Häst Äta? (Färska, Torkade & Ruttna)

Är kiwi bra för hästar?

Kiwi är en liten frukt fylld av näring som gör nytta både för människor och friska hästar, i lagom mängd! Kiwi är utmärkt att ge till hästen efter en svettig träning på grund av kiwins antioxidanter och mineralinnehåll som hjälper kroppen att öka återhämtningen och återställningen av vatten-och saltbalans.

Dela kiwin i mindre bitar innan du utfodrar kiwin till din häst, eftersom en hel kiwi kan fasta i hästens luftstrupe vilket kan leda till att hästen kvävs.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Behöver man skala kiwin innan den ges till hästar?

Lägger du en kiwi i hästens krubba kommer den förmodligen att lukta på den men inte vara mer intresserad än så. Skalet kan göra att frukten ser lite suspekt ut. Prova att dela frukten och ge den för hand eller tillsammans med kraftfodret, men behåll skalet på eftersom det är fullt av nyttigheter!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg