Kan Hästar Äta Lussebullar?


Lussebullar är en favorit för många människor när julen närmar sig. Men frågan många hästägare ställer sig är hur nyttig den egentligen är för våra hästar? Är det bra för hästar att äta lussebullar? Eller är det rent ut sagt farligt?

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Tyvärr finns det inte mycket forskning på saffran (den ingrediens som ger lussebullen sin smak och gula färg) på hästar eller andra djur. Men senaste forskningen pekar mot att saffran inte är så giftigt i de små mängd som används för bakning av lussebullar.

Men även om saffran inte är farligt i små doser finns det andra faktorer som påverkar om hästen kan äta lussebullar eller inte.

Förutom att det saknas tillräckligt med forskning på hur vida saffran är giftigt eller inte för hästar finns det andra faktorer som gör att hästar bör undvika att äta lussebullar. Likt bröd kan lussebullar fastna i hästens hals och kväva hästen. Det är därför bäst att undvika att ge din häst lussebullar.

Läs även: Julpynta Säkert I Stallet! 8 Tips & Inspirationer

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg