Så stark är en Shetlandsponny (körning och ridning)


Shetlandsponnyer är kända för sin lilla storlek och robusta kroppsbyggnad. Trots den lilla storlek har de en rykte om att vara starka och uthålliga hästar som är kapabla att dra tunga lass och arbeta på svåra terränger.

Men hur mycket kan de egentligen bära? Denna fråga har länge debatterats bland hästägare och det är viktigt att undersöka och förstå de faktorer som påverkar en shetlandsponnys förmåga att bära vikt.

I denna artikel kommer vi att diskutera de olika aspekterna som påverkar en shetlandsponnys styrka och kapacitet, samt hur man kan bestämma hur mycket vikt de kan bära på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Läs även: Är du för tung för din häst? (Hur du vet och vad du kan göra åt det)

Hur mycket kan en shettis dra?

Shetlandsponnyn är känd för att vara en liten och stark ponnyras. Tack vare sin lilla storlek och styrka har de används som draghäst i trånga gruvor. Men hur mycket kan en shetlandsponny dra?

Hur mycket vikt en shetlandsponny kan dra i en vagn eller kärra beroende på flera faktorer, såsom:

  • ponnyens storlek,
  • muskelmassa,
  • allmänna hälsa,
  • kondition,
  • och typen av vagn eller kärra.

Generellt sett klarar en Shetlandsponny enkelt att dra 1,5 gånger sin egen kroppsvikt i en vagn eller kärra, men bör inte dra mer än 2 gånger sin egen kroppsvikt. Eftersom en typisk Shetlandsponny väger mellan 150 och 200 kg, bör den inte dra mer än 300-400 kg.

Det är viktigt att tänka på att Shetlandsponnys är små hästar och anpassa vikten i vagnen efter hästens styrka och förmåga.

Här kan du räkna ut en ungefärlig maxvikt för släpet beroende på ponnyns vikt.

Ange Shetlandsponnyens vikt i kg:

Maximal dragvikt: kg.

Vad väger en vagn till shetlandsponny?

Kärrans namn Beskrivning Vikt
Enkel kärra En enkel kärra är en av de lättaste och mest grundläggande vagnarna för en Shetlandsponny. 50-100 kg beroende på modell och material.
Tvåhjulig sulky En tvåhjulig sulky är en populär vagn för körning med Shetlandsponnyer. 100-200 kg beroende på storlek och material.
Fyrhjulig vagn En fyrhjulig vagn är en stabilare och tyngre vagn som kan vara bättre lämpad för längre turer eller transporter. 200-500 kg beroende på modell och material.
Riksvagn En riksvagn är en större vagn som används för att transportera människor eller gods. 500-1000 kg beroende på storlek och material.

Läs även: Hur mycket ha ska en shettis ha?

Hur mycket kan en shettis bära?

Shetlandsponnyer är en av världens minsta hästraser och inte är högre än 107 cm i mankhöjd. Deras bärkapacitet beror på flera faktorer såsom:

  • storlek,
  • muskelmassa,
  • fysisk hälsa,
  • ryttarens vikt och balans.

Enligt allmänna riktlinjer bör en ponny inte bära mer än 20% av sin egen kroppsvikt. En typisk Shetlandsponny kan väga mellan 150 och 200 kg, så den bör inte bära mer än 30-40 kg.

Ryttare som ska delta i monté inom ponnytravet har maxvikt på 47 kilo när de rider shetlandsponnys, men då bör man också ha i åtanke att de rider i den lätta fältsitsen som avbelastar ponnyns rygg.

Det är också viktigt att tänka på att hästar och ponnyer är levande djur som kan uppleva smärta och obehag om de överbelastas eller tvingas bära mer vikt än de kan hantera. Det är därför viktigt att välja en ryttare som är lämplig storlek och vikt för ponnyn.

Här kan du räkna ut en ungefärlig maxvikt för ryttare beroende på ponnyns vikt.

Ange Shetlandsponnyens vikt i kg:

Maximal belastning: kg.

Läs även: 10 Tecken på att du är för lång för din häst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg