Världens minsta häst (3 Hästrekord i miniformat)


Hästar finns i olika storlekar, färger och egenskaper. Från den minsta Falabellan med tillåten mankhöjd på max 78 cm, till de den höga Shirehästen med genomsnittlig mankhöjd på 163 – 185 cm.

Det finns hästar som har rekord för att vara snabbast, hoppa högst eller längs. Det finns också rekord för att vara minst. I den här artikeln går vi igenom 3 olika men väldigt små rekord.

Vilken är egentligen…

  • världens minsta häst genom tiderna,
  • världens minsta levande häst och
  • världens minsta hästras?
Shettis
Shettisen Emil badar

Världens Minsta Häst Genom Tiderna, Thumbelina

Thumbelina, född 2001 i St. Louis, Missouri i USA, är den Amerikanska dvärghäst som med sina 43 centimeter och 26 kilo i fullvuxen ålder blev utsedd till världens minsta häst genom tiderna i Guiness rekordbok år 2006. Thumbelina dog 2018, 17 år gammal.

Den Amerikanska Dvärg miniatyrhästen Thumbelina föddes 2001 i St. Louis, Missouri och fick sitt namn från flickan i H. C. Anderssons saga ”Tummelisa” med tanke på hennes lilla storlek. Stoet är fuxfärgad, en vanlig rödbrun färg på hästar. I ansiktet har hon en vit genomgående bläs.

Varför var hästen Thumbelina så liten?

Dvärg miniatyrhästar är en liten ras i sig, men Thumbelina lyckades ändå överraska med sin minimala storlek. Hennes extremt lilla kroppsbyggnad beror inte endast på rasen, då Thumbelina på sina 43 centimeter 26 kilo är hälften så stor som genomsnittet för rasen som är och 70-80 centimeter och 70-100 kilo.

Det är inte endast den lilla rasen Amerikansk miniatyrhäst, som gör att Thumbelina är den minsta hästen i världen. Det beror även på ett fysiskt tillstånd som kallas dvärgväxt och orsakar konformationsproblem som kortare ben än normalt och deformerade skallar. Komplikationerna på hästar kan vara försvagande.

Trots komplikationerna med genen som skapade dvärgväxt var Thumbelina lyckligtvis en aktiv och relativt frisk häst. Hon turnerade i USA och har till och med träffat Big Jack som på sina 2,1 meter i mankhöjd och 1,136 kilo blev utsedd till världens högsta levande häst när han mättes 2010. Tyvärr gick Big Jack bort 20 år gammal 2021.

Världens Minsta Häst 2022, Bombel

Världens minsta häst genom tiderna, Thumbelina, dog 2018 – vilket gjorde att titeln som världens minsta levande häst gick vidare till nästa lilla häst…

Världens minsta levande häst är miniatyr Appaloosan Bombel från Polen som mäter 56,7 centimeter i mankhöjd. Han är även känd för att vara världens minsta manliga häst genom tiderna.

Bombel är född 2014 och var bara två månader när hans ägare Patryk och Katarzyna Zielinska såg honom första gången. De märkte tidigt att han inte växte som han skulle och beslutade sig för att kontakta Guinness World Records där han fick sin utmärkelse som världens minsta manliga häst genom tiderna & världens minsta levande häst.

Trots sin lilla storlek har Bombel ett stort hjärta. Varje månad besöker Bombel ett lokalt barnsjukhus där han förgyller patienternas dag.

Läs även: Så stark är en shetlandsponny

Världens Minsta Hästras, Falabella

Det finns många små hästraser på planeten. Alla raser som är under 148 centimeter är ponnyraser. Ponnys delas in i olika kategorier beroende på sin mankhöjd. Den största ponnykategorin heter D-ponny, följt av C-ponny, B-ponny och slutligen A-ponny. Du kan läsa mer om de olika måtten här.

I den minsta ponnykategorin, A-ponny, finner vi de raserna som är under 107 centimeter i mankhöjd. Bland annat Shetlandsponny, Miniatyrhäst och Falabella.

Hästrasen falabella är max 78 centimeter i mankhöjd och väger i genomsnitt 50 – 60 kilo. Vid födsel väger en falabella inte mer än 5 – 7 kilo, vilket gör rasen till världens minsta hästras sedan 1940 när den första falabellan registrerades.

Falabellaföl

Fler Hästrekord:

Frågor & Svar

Varför finns det miniatyrhästar?

Det sägs att Miniatyrhästar föddes upp så tidigt som på 1600-talet, men då enbart som husdjur för europeiska kungligheter. Att den moderna rasen Amerikansk miniatyrhäst finns i dag har vi framförallt herr Eli Elliott som sedan 1888 importerade shetlandsponnys till USA från Europa och ägnade hela sitt liv till att avla fram rasen.

Miniatyrhästar används idag till shower och utställningar, men den är också ett bra husdjur och sällskapsdjur.

Människor har hittat användningsområden för små hästar. Förr var det inte ovanligt att se små hästar i gruvor, där deras storlek var en tillgång. Utöver det är de bra sällskapsdjur och husdjur.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg