Vad gör man när hästen är blöt?


Kanske har du någon gång tvättat hästen utan att den hunnit torka? Hämtat hästen i hagen och insett att täcket läckt igenom? Det händer med jämna mellanrum att man som hästägare står med en blöt häst. I dessa situationer kan det vara skönt att veta hur man hanterar en blöt häst.

I den här artikeln går vi därför igenom vad du bör och inte bör göra med din blöta häst. Hur du undviker skav och hur du lättast torkar din blöta häst.

Läs även: Hur Du Vet Att Din Häst Fryser

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Kan man rida en blöt häst?

Huden är det största organet, i genomsnitt är hästens hud 12-24% av den totala kroppsvikten. Huden tillhandahåller viktiga funktioner för hästen som att reglera kroppstemperatur och producera D-vitamin.

Hästens hud är byggd av två lager. Första lagret kallas epidermis vars funktion är att stöta bort parasiter och är vattentåligt. Svettkörtlar och hårsäckar passerar genom det första lagret med fäster i det andra hudlagret som kallas dermis. Dermis innehåller många blodkärl, nerver och fettceller.

Att rida en häst med smutsig och blöt päls kan orsaka skador på huden. De drabbade områdena kan blir varma, svullna och smärtsamma och leda till sår och infektion. Som hästägare kan du enkelt undvika sårad hud genom att se till att din häst är ren innan du rider ut.

Att rida en blöt häst under längre perioder kan orsaka irritation på hästens hud, men så länge som hästen är rengjord kan du sadla och rida din blöta häst under kortare perioder. Det mest skonsamma sättet att rida en blöt häst är att rida barbacka.

Läs även: Hur Långt Ska Ett Ridpass Vara?

Kan man sadla en blöt häst?

Du kan sadla en blöt häst, men det rekommenderas inte att göra regelbundet eftersom risken för skav ökar när hästens hud är blöt. Som tur är skyddas huden av päls och kommer därför inte göra någon större skada under korta ridturer då och då, även om hästen är blöt.

Innan du sadlar din blöta häst är det viktigt att se till att hästen är ren, eftersom en blöt hud ökar risken för skav och att bakterier kommer in i huden. Borsta av hästen ordentligt innan du sadlar och torka av ryggen med en ren handduk innan du sadlar.

Hur är det med sadeln, kan den bli blöt kanske du undrar? Det är ingen fara att rida i regnet eftersom sadeln kommer att torka. Läder klarar sig i allmänhet ganska bra så länge som det inte är helt genomdränkt. Se till att sadeln kan torka helt torrt och återfukta därefter lädret med en sadelkräm.

Läs även: Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel?

Kan jag lägga på täcke på en blöt häst?

Många hästägare funderar över hur de ska göra med täcke en regnig dag. Ska man ta på en blöt häst regntäcke för att skydda den mot mer regn, när hästen redan är blöt? Kan täcket värma den blöta hästen?

Om din häst ska gå ute bör du inte täcka din blöta häst eftersom ett täcke förhindrar hästens päls från att torka, stänger inne fukten, ökar risken för skav och kyla vilket kan göra hästen sjuk. Om hästen ska gå in i ett torrt stall kan du täcka din häst med ett svett- eller fleecetäcke som hjälper till att suga upp fukten från hästens päls.

Står hästen inne med ett svett- eller fleecetäcke bör du byta täcke till ett ulltäcke eller ta av täcket när hästen torkat för att undvika att hästen står med ett fuktigt täcke. Ulltäcke hjälper hästen att hålla värmen, svett- och fleecetäcken hjälper till att transportera fukten från hästens päls till utsidan av täcket.

Jag använder alltid svettäcke för att torka mina hästar. Både när de är svettiga och blöta eftersom de är de effektivaste sättet att torka en häst på. Skönt för både mig och hästarna!

Läs även: Guide: Tvätta Hästtäcken

Hur kan man torka en blöt häst?

Under sommarhalvåret är det relativt enkelt att torka en blöt häst, eftersom värmen gör det mesta av jobbet. Värmen gör att vattnet avdunstar från hästens hud, speciellt hos de hästar som är klippta eller har kort päls. Under vinterhalvåret kan det vara ganska tidskrävande att torka en blöt häst.

Här är några sätt att torka en blöt häst:

  1. Använd en svettskrapa eller annan styv borste för att sprida ut fukten över pälsen för snabbare torkning.
  2. Torka hästen med handdukar för att suga upp fukten.
  3. Lägg på hästen ett svett- eller fleecetäcke som suger upp fukten.
  4. Låt din häst stå inne och torka innan du släpper ut den i hagen.
  5. Använd en fläkt eller AC om möjligt.
  6. Lägg in extra halm i boxen som suger upp fukt.

Hur lång tid tar det att torka en blöt häst?

Hur lång tid det tar att torka en blöt häst beror på hur blöt hästen är, hur lång päls hästen har, hur hög luftfuktighet det är där hästen ska torka samt vilket tillvägagångsätt som används för att torka hästen.

Med hjälp av ett svett- eller fleecetäcke kan en häst med kort päls torka på 30 minuter, medans en långhårig häst kan behöva upp emot en timme att torka med täcket. Utan täcke kan det ta över två – tre timmar att torka en häst.

Läs även: Olika Typer Av Täcken

Kan man borsta en blöt häst?

Om din häst är lerig är ett av de bästa sätten att bli av med leran att låta den torka helt innan processen ens påbörjas. Torkad lera flagnar av pälsen och borstas lätt av med en piggborste följt av en mjukare ryktborste, medans våt lera tenderar att smeta runt och skapa mer orda.

Planerar du inte att rida din blöta häst är det bättre att låta hästen torka innan du borstar den. Ska du rida din blöta häst bör du borsta den ren innan ridning för att minska risken för skav och skador på huden.

Om hästen är blöt av regn eller fukt är det bäst att borsta hästen ren, eller till och med spola av den om den redan är riktigt blöt! På så sätt kan du få bort smuts som kan göra att hästen får skav och skadar huden.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg