Guide: Tvätta hästtäcken


Hästtäcken av alla dess slag behöver rengöras regelbundet för att förlänga deras effektivitet och hållbarhet. Vissa täcken går att tvätta i tvättmaskin medans andra behöver tvättas för hand eller lämnas in till företag som jobbar med att tvätta hästtäcken.

Även om du kan tvätta dina hästtäcken hemma i tvättmaskin, speciellt innetäcken som fleece och svettäcken, finns det saker att tänka på när du tvättar dina hästtäcken. De flesta täckena kommer med tvättanvisning som bör följas exakt.

Här finner du alla råd samlade för att lyckas med din tvätt. Vi går igenom hur du tvättar dina ute och innetäcken, impregnerar, torkar och förvarar dina hästtäcken optimalt.

Har du en häst som biter på täcken? Då rekommenderar jag dig att läsa ”Få Din Häst Att Sluta Bita På Täcken – Prova Dessa Knep

Generella råd för tvätt av hästtäcken

 • Inte tvätta täcken för varmt, 30-40º räcker
 • Inte använda sköljmedel
 • Inte tvätta för många täcken samtidigt
 • Inte tvätta utetäcken i en vanlig tvättmaskin, då de lätt kan gå sönder. Använd istället en industritvättmaskin eller lämna in täcket till ett företag som arbetar med att tvätta hästtäcken.
 • Avlägsna så mycket hästhår som möjligt innan tvätt med en rotborste eller dammsugare
 • Låt täcket torka i torkskåp eller dropptorka
 • Impregnera täcket efter det torkat för att förnya den vattenavvisande effekten

Tvätta hästtäcke i tvättmaskin

Genom att sköta dina täcken på rätt sätt ger du dem maximal hållbarhet. Lättare täcken går att tvätta i vanlig tvättmaskin medans utetäcken bör tvättas i industritvättmaskin för att inte riskera att skada tvättmaskinen.

Efter tvätt är det viktigt att se till att täcket är fritt från tvättmedel och tvålrester. När hästen börjar svettas under täcket kan en liten mängd tvättmedel irritera huden och leda till hudproblem eller infektion.

Tvätta innetäcken

Innetäcken som fleecetäcken och svettäcken kan tvättas i vanlig tvättmaskin på 30-40º med endast tvättmedel om inget annat står på tvättanvisningen. Skydda din tvättmaskin genom att tejpa spännen och borsta av täcket innan du tvättar det. Dropptorka.

Tvätta utetäcken

Utetäcken som regntäcke och vintertäcke bör tvättas tvättas på 30-40º i en industritvättmaskin för att inte riskera att skada tvättmaskinen. Använd tvättmedel med återimprigmering vid tvätt av utetäcken. Skydda din tvättmaskin genom att tejpa spännen och borsta av täcket innan du tvättar det. Dropptorka. Var varsam med dina utetäcken tvätta dem inte för ofta utan borsta istället bort smutsen när täcket är torrt.

Impregnerar ditt hästtäcke

Med impregnering kan du hålla dina täcken täta och hästar torra från regn och snö. Täcken kan upplevas bra och vattentäta till en början, men behöver med tiden impregneras för att förbli täta. Då kan du behöva impregnera ditt täcke. Du kan välja mellan att spraya på impregnering eller tvätta in den.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster.

Impregnera hästtäcke med spray:

 1. Borsta bort hästhår och smuts med en rotborste eller dammsugare.
 2. Tejpa alla spännen för att skydda tvättmaskinen.
 3. Tvätta täcket utan sköljmedel.
 4. Låt täcket torka helt genom dropptorkning.
 5. Impregnera med impregnering spray genom att spraya ett jämt lager över täcket på cirka 20 centimeters avstånd.
 6. Tänk på att impregnera täcket extra nog vid manke och nacke, där vattnet lätt tränger in.
 7. Vänta en minut, spraya igen och gnugga in vätskan i täckets yta.
 8. Torka i torkskåp eller låt täcket självtorka i 24 timmar.

Impregnera hästtäcke med tvätt:

 1. Borsta bort hästhår och smuts med en rotborste eller dammsugare.
 2. Tejpa alla spännen för att skydda tvättmaskinen.
 3. Tvätta täcket utan sköljmedel och låt ligga kvar i maskinen.
 4. Dosera med ca 200ml för ett täcke.
 5. Kör ett tvättprogram på 30-40º med sköljning och centrifugering.
 6. Torka täcket i torkskåp, om möjligt, annars låt täcket självtorka i minst 24 timmar.

Torka ditt hästtäcke

Torka dina hästtäcken genom att låta dem dropptorka. Vissa stall har ett torkrum, men det fungerar minst lika bra att hänga dem över boxen, i ett medelvarmt torkskåp eller allra helst utomhus i sol och vind för att få bort all fukt. Torktumla inte dina hästtäcken då värmen kan skada tyget.

Förvara Hästtäcke

Förvara dina hästtäcken rena i en täckesväska när det inte använda. Det hindrar fukt, smuts och skadedjur från att förstöra täcket. Det gör att täcket tar mindre plats och det är lättare att organisera bland sina täcken. Täckesväska gör det också smidigt att ta med sig täcken på t. ex tävling eller träning.

Ett annat alternativ är att förvara dem i plastbackar som går att köpa billigt på tex ikea.

För dig med lite utrymme i stallet, garaget eller hemma finns det vissa företag som hyr ut täckesförvaring, likt ett däckhotell för täcken.

Frågor & Svar

Hur ofta ska jag tvätta mitt hästtäcke?

Hästtäcken bör tvättas ungefär en gång per år, med undantag för innetäcken och svettäcken som används mer ofta och kan behöva tvättas ca två till tre gånger per år. Att borsta bort smuts när täcket torkat och låta dem lufta räcker ofta långt för.

Kan man torktumla hästtäcken?

Torktumla inte dina hästtäcken då det kan skada tyget. Låt istället täcket dropptorka för att minska slitaget och öka hållbarhetslängden.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg