Ryttarens

13 Intressanta fakta om shetlandsponny

Shetlandsponnyn är en otroligt bedårande liten hästras! I det här inlägget kan du lära dig mer om rasen med hjälp av dessa 13 intressanta, spännande och lite annorlunda faktan om just shetlandsponnyn.

Shettis

1. Härstammar från Shetlandsöarna

Som man kan misstänka med tanke på rasens namn härstammar shetlandsponnys från Shetlandsöarna. Öarna ligger i norra Atlanten och tillhör Skottland, 170 km från det skotska fastlandet.

Shetlandsöarna är kända för sin robusta terräng och kalla, blåsiga klimat. Det är just dessa hårda förhållanden som lagt grunden till Shetlandsponnyns unika egenskaper.

Shetlandsponnyn är känd för sin lilla storlek, enorma styrka, tjocka päls och envishet. Egenskaper som hade flera fördelar på ursprungs ön:

Läs även: 10 Spännande fakta om hästar

2. Funnits sedan bronsåldern

Ursprunget till Shetlandsponnyn är okänt men man tror att de har funnits på Shetlandsöarna utanför Skottland i minst 4000 år baserat på arkeologiska fynd av ponnyliknande benrester på öarna som har daterats till denna tid.

Dessutom finns det skriftliga dokument från 900-talet som nämner ponnyer på Shetlandsöarna, vilket också styrker att Shetlandsponnyn har funnits där under lång tid!

Läs även: Hur mycket kostar en häst?

3. Utnyttjats inom gruvarbetare

Shetlandsponnyerna användes som arbetshästar på de skotska öarna av bönderna i hundratals år. Men det fanns också en specifik arbetsuppgift för dessa små och starka hästar, där de utnyttjades för sin lilla storlek och extrema styrka.

Från 1840-talet började Storbritannien införa nya lagar som förbjöd kvinnor och barn från att arbeta i kolgruvor. Shetlandsponnyn tog över detta förlorade arbete – då dess lilla storlek gjorde det möjligt för dem att enkelt komma in i underjordiska tunnlar och dra tunga laster av kol.

Tack vare dess användningsområde ökade efterfrågan på shetlandsponnyer och populariteten ökade under denna tid.

Läs även: De 10 största hästraserna i världen

4. En av världens minsta hästraser

På en andra plats, efter falabella, är shetlandsponnyn världens minsta hästras. Shetlandsponnyns genomsnittliga mankhöjd är 102 centimeter.

Med en maxhöjd på 107 centimeter som fullvuxen och en genomsnittlig vikt på 4 till 9 kg och mankhöjd runt 50-60 cm vid födseln kan man förstå att shetlandsponnyn tar hem en andraplats i kategorin ”världens minsta hästras”.

Läs även: De 8 minsta hästraserna i världen

5. Otrolig styrka trots sin lilla storlek

Trots sin lilla storlek är shetlandsponnyn en av de starkaste ponnyraserna i världen! De kan dra upp till dubbelt så mycket som sin egna vikt!

Läs även: Kalkylator: Hur mycket kan en shettis bära och dra?

6. Kännetecknas av sin päls, man, svans och hovskägg

En av de mest distinkta kännetecknen för shetlandsponnys är den tjocka pälsen och lejonliknande man och svans.

Under vintern har Shetlandsponnys en tjock vinterpäls som skyddar från kyla och håller dem torra i regnet. På sommaren fäller Shetlandsponny sin päls och har istället en blank och silkeslen sommarpäls.

Förutom den skyddande manen, svansen och pälsen, har Shettlandsponnyn även hovskägg. Hovskägget skyddar ponnyn från rötter och kvistar när den trampar i svårframkomlig terräng.

Läs även: 10 hästraser med hovskägg

7. Är Sveriges 4e vanligaste hästras

Om man bortser från att räkna okända raser och korsningar som en samlingsras är Shetlandsponnyn den 4e vanligaste hästrasen i Sverige. (källa)

Den vanligaste hästrasen i Sverige är Svenskt Varmblod, följt av Varmblodstravare, Islandshäst och på en fjärde plats Shetlandsponny! Det finns ungefär 21 700 shetlandsponnys registrerade i Sverige 2021.

Läs även: Svenska hästraser

8. Den vanligaste färgen är svart

Färgen på den långa och fluffiga pälsen kan variera. Svart är den populäraste färgen av dem alla, men kastanjebrun, skimmel, fux, cremello och olika skäckkombinationer är också vanligt.

Det enda färgmönstret som inte finns hos registrerade shetlandsponnyer är leopardfläckar, liknande Appaloosa.

Läs även: 6 Bästa hästraserna för nybörjare

9. Skickliga simmare

Det sägs att Shetlandsponnys är mycket duktiga simmare! Anledningen till dess naturliga sim-begåvning går hand i hand med dess ursprung.

Med ett ursprung på Shetlandsöarna där Shetlandsponnyn levt i tuff terräng och ibland behövt korsa vattendrag har de blivit imponerande simmare och kan med lätthet ta sig fram i vattnet!

Generellt sett kan hästar simma flera hundra meter eller till och med upp till en kilometer om de har rätt förutsättningar.

Läs även: Simma säkert med din häst

10. Den låga ämnesomsättning ökar risken för fetma

Om du tänker på en shetlandsponny, föreställer du dig också en liten, tjock och hårig häst då? Om svaret är ja är du inte ensam, och det finns en anledning till att vi ser Shetlandsponnyn som en rund hästras.

De långa och kalla vintrarna på Shetlandsöarna (där rasen har sitt ursprung), begränsade möjligheten till föda och shetlandsponnyernas ämnesomsättning anpassades därefter.

Den genetiska anpassningen som gjorde det möjligt för Shetlandsponnyn att överleva på en liten mängd mat har också medfört en sänkt ämnesomsättning som kan öka risken för fetma i dagens moderna samhälle där mat är lättillgänglig.

Läs även: Hur mycket hö ska en shettis ha?

11. Genomsnittliga levnadslängden är längre än andra hästar

Generellt sett brukar shetlandsponnys leva längre än andra hästar. De är inte ovanligt att shetlandsponnys har en livslängd på omkring 30 år.

Anledningen till den förlängda livstiden tros bero på rasens effektivitet i reglering av aningssystemet, tjocka benstruktur och minskad rörelseaktivitet och slitage. (källa)

Shetlandsponnyn Sugar Puff är känd för sin levnadslängd. Han blev hela 56 år gammal innan han dog 2007.

Läs även: Hur gamla blir hästar? (Kan man påverka livslängden?)

12. Besitter kallblodigt temperament

Shetlandsponnys kan vara envisa och ibland lite busiga, men generellt anses de ha ett milt och lugnt temperament som gör dem till idealiska sällskapsdjur och familjeponnys.

I kombination av kallblodigt temperament och lilla storlek är det vanligt att Shetlandsponnyn används som ridhäst till barn.

Läs även: Kallblod, varmblod och halvblod

13. Billig att köpa och äga

Shetlandsponnys är billiga att både köpa och äga. Eftersom de inte äter speciellt mycket mat är de billigare än en större häst att äga.

En shetlandsponny kostar i genomsnitt mellan 8 000 till 25 000 kronor. Men priset varierar beroende på faktorer som ålder, stamtavla och utbildningsnivå.

Men eftersom shetlandsponnys har begränsat med tävlingsmeriter inom de vanliga ridsportsgrenarna i Sverige (hoppning, dressyr & fälttävlan) är inte meriter en lika beroende faktor som vid andra hästaffärer.

Läs även: Utrustning till shettisar

Exit mobile version