Hästar behöver precis som människor värma upp inför en fysisk prestation. För att minska risken för skador och öka prestationen behöver hästarna få igång blodcirkulationen och bli varma i sina muskler genom att värma upp inför tävlingen på framridningen.
Upplägget av ridningen som sker på framridningen behöver anpassas efter individen och tävlingsnivån. Vissa hästar behöver ridas ett helt ridpass på morgonen för att få ur sig överskottsenergi, medans andra hästar bara behöver få upp värmen.
Som om det inte vore nog att hålla koll på allt man behöver veta på hopptävling eller pay and jump, finns det dessutom en massa saker att förhålla sig till på framridningen. Men lugn! Vi hjälper dig!
1. Högerregeln
Det kan vara många ekipage på framridningen samtidigt. För att undvika att krocka och minska risken för olyckor finns det därför en allmän regel att förhålla sig till…
På framridningen gäller alltid högerregeln om inget annat nämns. Det innebär att du vid möte med andra ekipage ska hålla till höger för att inte krocka.
2. Skritta innanför spåret om inget annat sägs
Framridningen är till för att värma upp hästen i alla gångarter. Det kan därför vara hästar som rör sig i både skritt, trav och galopp på framridningen.
För att inte vara i vägen för ekipage som vill trava eller galoppera sker skritt innanför fyrkantspåret på framridningen. På så vis lämnas framspåret fritt till de som vill trava eller galoppera.
Men på vissa framridningar kan det vara tvärt om, att ekipagen ska skritta på spåret medans trav och galopp sker innanför fyrkantsspåret. Läs på skyltar och läs ryttarmeddelandet för att veta vad som gäller på just din tävling.
3. Håll avstånd
Ibland kan det vara många hästar på framridningen samtidigt. En del framridningar har ett maxantal som får rida fram samtidigt, medans andra arrangörer låter ryttarna avgöra.
Det är alltid viktigt att hålla avstånd till de andra hästarna och visa respekt. Speciellt om en häst har en röd rosett i svansen, eftersom det betyder att hästen kan sparka.
4. Låt inte hästarna nosa på varandra
Även om det inte är en officiell regel hör det till vett och etikett. Man kan definitivt säga att det är en oskriven regel att inte låta hästarna hälsa på varandra på framridningen.
Genom att avstå från att låta hästarna nosa på varandra på framridningen minskar man risken för eventuell smittspridning.
5. Häng inte jackor och täcken på staketet
Framridningen är till för att jogga fram både häst och ryttare. Kanske börjar de med både skrittäcke och jacka men när värmen kommer igång vill ryttaren klä av både sig själv och hästen.
Ge jacka eller täcke till hästskötare eller be snällt en funktionär, men undvik att hänga det på staketet eftersom det kan störa andra ekipage som rider fram.
6. Mocka efter din häst
Att mocka upp efter sin häst är för de allra flesta en självklarhet, men ändå ligger det ibland bajs utspritt på hela framridningen.
Att mocka undan hästbajs från framridningen gör det inte bara till en trevligare plats att rida på, det sparar också på underlaget som kan bli förstört av söndertrampat hästbajs.
Om du har möjlighet att göra halt när du märker att hästen bajsar är det lättare att plocka upp det än när den galopperar. Men oavsett om det är samlat i en hög eller om det ligger utspritt över ridbanan ska det mockas bort.
Läs även: 9 Saker att tänka på: framhoppning
7. Rid i rätt varv
På lägre nivå kan det vara framridning i ett bestämt varv. Det är vanligt på 1*-tävling och klasser med till exempel Lätt E. Det innebär att alla ryttare rider i höger eller vänster varv för att undvika att krocka.
Se till att kolla på skyltar och läsa ryttarmeddelandet för att veta om du får rida i ett varv eller båda på framridningen. Du kan också fråga i sekretariatet när du anländer till tävlingsplatsen.
8. Planera din ridning
Visa respekt och ta hänsyn till andra ekipage på framridningen genom att planera din ridning. Var tydlig in dina signaler och kom ihåg att du inte är ensam på framridningen.
Undvik att göra en plötslig halt mitt på fyrkansspåret om ett ekipage är bakom, rida för nära en häst som är stressad, eller vända rätt över ridbanan om du riskerar att vara i vägen för någon annan.
9. Ta för dig
Även om en stor del av en fungerande framridning handlar om att visa respekt och hänsyn för andra ekipage innebär det inte att du ska åsidosätta dina egna behov på framridningen.
Du behöver inte skritta på en liten volt för att du är rädd för att vara i vägen för andra. Du har samma rätt att rida på framridningen som alla andra. Så länge som du kombinerar din ridnings behov med respekt för andra kommer det gå galant!
10. Öronsnäcka i ett öra
Ibland händer det att ryttare rider med öronsnäcka, en hörlur. Det kan vara för att lyssna på musik som hjälper ryttaren att fokusera eller slappna av, eller för att höra en tränare som guidar ryttaren där igenom.
Det är tillåtet för ryttaren att ha öronsnäcka på framridningen och framhoppningen, men endast i ett öra. Väl inne på tävlingsbanan är det förbjudet.
11. Hjälptyglar är tillåtna
På tävlingsbanan är hjälptyglar förbjudna med undantag för martingal med tyglarna löpande i ringar. Men på framridningen är det andra regler som gäller, i alla fall för storhäst.
På framridningen är hjälptyglar tillåtna för storhästar under förutsättning att de inte används med överdriven kraft. För ponny är hjälptyglar (förutom martingal) förbjudet på hela tävlingsområdet.
12. Ridhjälp på framridningen
Under framhoppningen är det endast ryttaren som ska delta på hästen som får hoppas fram hästen under tävling, men annat gäller på framridningen.
På framridningen är det tillåtet att medhjälpare rider fram hästen på tävlingsområdet. På ponnytävlingar är ridhjälp tillåtet av annan person i samma åldersklass som den tävlande ryttaren.
Läs även: Hur vet man att man fått startsignal?
13. Hoppa lilla hindret
Om framhoppningen är liten eller framridningen stor kan det ”lilla” hindret finns på framridningen. Det ”lilla” hindret är oftast två sockerbitar med en bom eller ett kryss.
När ryttaren hoppar lilla hindret på framridningen eller framhoppningen ska ryttaren säga ”hoppning lilla” för att tydliggöra sin avsikt. Hindret hoppas åt rätt håll när röda flaggan är på höger sida och den vita är på vänster.
14. Rid inte fram för tidigt
Framridningen är till för att få hästen varm och redo inför tävlingsstarten. Som ny tävlingryttare är det inte ovanligt att man är rädd för att det ska bli tight med tid och stressigt, och därför väljer att börja rida fram i god tid.
Att rida fram för tidigt kan göra att hästen blir trött och loj. Framridningen är inte till för att träna på (det gör man hemma), utan för att få hästen varm, vilket inte borde ta mer än 15-20 minuter. Börja rida fram hästen ungefär 30 minuter eller 15-20 ekipage innan din start.
15. Checka gas och broms på framridningen
Efter att ha ridit fram i alla gångarter är det lämpligt att kolla gas och broms genom att rida tempoväxlingar med mjuka avbrott och igångsättningar.
Genom att se till att hästen går fram för skänkeln och lyssnar tillbaka på framridningen skapar ryttaren bra förutsättningar för att kunna reglera hästens galoppsprång och få bra framåtbjudning och anridning till hinder väl inne på banan.
16. Framridningen är inte en plats för träning
Framridningen är till för att värma upp hästen och inte för att pusha gränser och träna på nya, svåra saker. Försök därför se det som en möjlighet att bygga upp hästens självförtroende och skapa en positiv inställning till tävlingen på framridningen.
Beröm hästen mycket när den gör rätt och uppmuntra den till en positiv inställning. Väl på tävlingen ska hoppningen kännas lätt, eftersom ni tränat på det hemma. En skön inställning för både häst och ryttare som släpper mycket nervositet och press!
Läs även: Allt du behöver veta om placering i hoppning
17. Ta skrittpauser
När du rider fram hästen för en tävling är det viktigt att komma ihåg att ta skrittpauser mellan varven. Hästen ska värmas upp, inte ridas trött. Genom att ta skrittpauser i framridningen kan hästen pusta ut och vila utan att bli kall.
18. Gå direkt från framridningen till framhoppningen
Om du har möjlighet att gå direkt från framridningen till framhoppningen, gör det! Beroende på när ryttaren behöver gå banan är det inte alltid möjligt.
Genom att gå direkt från framridningen till framhoppningen kan du hålla hästens muskler varma, blodcirkulatonen igång och huvudet alert. Om hästen blir kall och behöver värmas upp igen har första uppvärmningen förlorat en del av sin effekt – att värma upp hästen.
19. Jämför dig inte med andra
På framridningen är det ett faktum att man rider bland sina konkurenter. Det är lätt att börja jämföra sig och sin ridning, häst och utrustning mot andras.
Du vinner aldrig något på att jämföra dig med andra. Faktum är att du inte har en aning om hur de presterar på banan, vad de har för svagheter och styrkor, vad de kämpat med på vägen hit eller hur de behöver rida sina hästar.
Viktigast av allt, du kan inte påverka någon annan än dig själv. Fokusera därför på dig, din ridning och din häst för att ge er de bästa förutsättningarna inför starten.
20. Övning ger färdighet
Allting är nytt för alla någon gång. Det är fullt normalt om du är nervös inför din fösta tävling. Framridningen är ett projekt i sig, och kanske inte något man som ny ryttare föreberett sig för mentalt på samma sätt som för själva tävlingen.
Att rida på en framridning kan kännas läskigt och du kommer förmodligen (japp, vi har alla känt så) känna dig ivägen. Låt det inte ta på ditt självförtroende eller ta den roliga upplevelsen ifrån dig.
Nästa framridning kommer att kännas lättare, och den efter det ännu enklare! Kom ihåg att ha kul och njut!