Lär dig bedöma avstånd till hinder (10 Tips)


En viktig faktor i banhoppning är ryttarens förmåga att se avståndet till nästa hinder, även kallat för ”distansen”. Avståndet mellan hinder och hur ryttaren väljer att förhålla hästen kan vara avgörande för om ekipaget klara hindret eller inte.

Att lära sig bedöma avstånd till hinder kräver träning. Ryttaren behöver vara medveten om hästens galopplängd och besitta förmågan att länga och korta galoppen, vilket man enklast gör genom att rida bestämda distanser mellan två eller fler hinder.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att lära dig bedöma avståndet mellan hinder och hur du ska förhålla dig till dem för att rida så felfritt som möjligt i nästa banhoppning!

Varför ska man lära sig bedöma avståndet till hinder i hoppning?

I hoppning är det viktigt att ryttaren kan se avståndet till nästa hinder. Ju högre upp i klasserna man kommer, ju viktigare blir det att bedöma avståndet till nästkommande hinder eftersom marginalerna blir mindre i samband med det högre språnget. Ett misstag i avståndsbedömningen kan leda till att hästen river, stannar eller till en mer allvarlig olycka.

Att se avståndet till nästa hinder tillåter ryttaren att planera sin ritt och fatta välgrundade beslut. Det hjälper ryttaren förstå hur den ska förhålla hästen till nästa hinder – för att rida det felfritt och säkert, till exempel genom att reglera hästens steglängd, tempo eller ryttarens position i sadeln.

Eftersom hoppbanor består av olika hinder, svängar och andra utmaningar är det viktigt att ryttaren kan förutse och förbereda sig för att kunna genomföra banan så säker och framgångsrikt som möjligt. Det hjälper också till att förebygga skador och andra olyckor.

Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

1. Var medveten om vilka faktorer som påverkar avståndet

Det finns flera faktorer som påverkar avståndet till ett hinder. Framförallt:

  • Annridningen
  • Galoppsprånget längd
  • Hindertyp

När du ska lära dig se avstånd till olika hinder är det viktigt att ha med hur olika hindertyper påverkar språngkurvan och på så vis avståndet. Det kanske låter krångligt, men det är inte så svårt!

På rättuppstående hinder (tex räcke) bör ekipaget hoppa av lite längre ifrån hindret i jämförelse med ett djupare hinder (tex oxer) för att få bästa språngkurvan. Man kan tänka lite mer längd på språngkurvan på ett räcke och lite mer höjd på språngkurvan på en oxer.

Avståndet mellan hästens landningspunkt och avstampspunkt mellan räcke till räcke är kortare än, avståndet mellan hästens landningspunkt och avstampspunkt mellan oxer till oxer.

Det innebär att ryttaren behöver rida ihop hästen och korta galoppsprången mer mellan två räcken och rida fram mer och länga hästens galoppsprång mellan två oxrar.

Läs även: 6 Hoppövningar – Förbättra hoppteknik & språngkurva

2. Lär dig räkna galoppsprång

För att du ska kunna lära dig att se distanser mellan hinder behöver du veta hur långt hästens galoppsprång är och på så vis räkna ut hur långt du kommer per galoppsprång. Ett bra sätt att lära känna hästens galopplängd är genom att räkna antalet galoppsprång mellan två punkter, se övning i punkt 3.

När du räknar galoppsprång mellan två hinder räknar du från det att hästen tar första galoppsteget efter hinder ett (1) till det att hästen hoppar av på hinder två (2). Många ryttare tycker det är lättast att räkna från det att hästen landar efter hinder ett (1) och räknar då från 0,1,2 osv tills hästen hoppar av.

Du kan se hur många meter du behöver för olika antal galoppsprång här.

Läs även: Tävla i hoppning (allt du behöver veta inför din första hopptävling)

3. Rid relaterade avstånd

Bästa sättet att lära dig se avstånd är genom att öva! Massor! Jag har en favoritövning som jag använt mig mycket av när jag övat upp min förmåga att se avstånd är att rida på olika antal galoppsprång mellan hinder eller bommar, den kommer här!

En ridövning som är utmärkt för att öva upp förmågan att se avstånd är ”21:an”. Mät ut 21 meter mellan hinder A och hinder B. Hoppa sedan hindren med olika antal galoppsprång mellan för att lära dig reglera galoppsprångets storlek.

Du kan också använda en avståndskalkylator för att veta hur många galoppsprång som får plats på en bestämd sträcka.

StorlekAntal galoppsprång på 21 meter
Häst5-7st
D-ponny6-8st
C-ponny7-9st
B-ponny8-10st

4. Träna på att mäta avstånd i vardagen

För att göra det lättare att se avstånd från hästryggen kan du öva på att mäta avstånd i din vardag. Det kan till exempel vara att gissa hur långt det är fram till nästa lyktstolpe på cykelvägen för att sedan stega och se hur nära din gissning var.

Att ta med dig avståndstänket utanför sadeln kan göra att du känner dig mer mentalt förberedd när det väl är dags att göra samma distansuppfattning uppsuttet.

Läs även: Lär dig stega mellan hinder

5. Känn rytmen

Se till att hästen går ordentligt framåt och arbetar med bakbenen när du rider. När hästen har en ärligt framåtbjudning kommer du som ryttare börja känna rytmen. Från rytmen har hästen också en otrolig förmåga att själv hitta den bästa avsprångspunkten!

Genom att lära dig att känna hästens rytm kan du få en helt annan känsla för hur många galoppsprång som är kvar till nästa hinder, och hur du behöver reglera rytmen för att ge er det bästa utgångsläget inför nästa hinder.

Öva på att känna rytmen genom att räkna galoppsprång, rida med sätet och försök ”gunga” med hästen i sadeln. En tydlig rytm i galoppen gör att hästen blir säker, får större självförtroende, litar på dig och blir mer benägen att ”hjälpa till”.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

6. Lita på hästen & slappna av

Det är inte ovanligt att ryttare besitter ett stort kontrollbehov. Försök att släppa det och fokusera på tillit både till dig själv och hästen. Få inte panik om du upplever att du inte ser distansen. Andas djupt, slappna av och rid.

Är du osäker kommer hästen också att bli det. Lita på hästen och våga fortsätta rida om du är osäker på distansen. Lita på att din häst kommer lösa uppgiften och rid som om du vore övertygad, så kommer chansen att hästen löser det öka markant i jämförelse med om du börjar bromsa och blir osäker.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

7. Höj blicken

Många som vill lära sig se distansen fokuserar på den punkt framför hindret där de vill att hästen ska hoppa av. Men faktum är att det kan försvåra processen. Det kan göra att du tittar ner och plötsligt stannar både du och hästen på den punkt du fokuserat på, både psykiskt och fysiskt.

Fäst istället blicken på en punkt bakom hindret. Det ger din hjärna och hästen en tydlig signal om att fortsätta över hindret, vilket kommer underlätta både med att se avståndet och sedan fortsätta ritten därefter.

Läs även: Markarbete med häst (när, varför och hur?)

8. Kolla när andra rider

Att se när andra rider kan faktiskt hjälpa dig med din egen inlärning! Försök att räkna antalet galoppsprång när du kollar på andra i din ridgrupp eller på världseliten på TV.

Jämför hur olika ryttare och hästar rider olika distanser. Lägg märke till hur de tar ut eller kortar av vägen, rider fram eller ihop hästen, samt vilka typer av hinder de hoppar. Ta med dig din analys och applicera det i din egen ridning.

Läs även: Världens bästa ryttare 2022 Peder

9. Analysera din egen ridning

På liknande sätt som du kan analysera andras ridning är det viktigt att se över sin egen. Det är en sak att se avståndet från hästryggen, men en helt annan att analysera sin egen ritt från läktar-perspektiv.

Be någon i din omgivning filma din ritt på träning eller ställ upp kameran på läktaren under träning. Försök sedan att analysera din ritt i efterhand.

Var det så illa som du upplevde det? Vad tror du hade hänt om du fortsatte rida i samma rytm? Eller gjorde en halvhalt? Vad gjorde du bra och vad ska du göra annorlunda till nästa gång?

Läs även: Träning för ryttare

10. Låt det ta tid

Att lära sig se avståndet kan ta tid. Det kräver mycket repetition, många timmar i sadeln och många misstag. Det är inget som kommer över en natt, vilket också är charmen med det.

Varje gång du rider kommer du behöva känna in galoppen på nytt. Hästar är levande djur och galoppen kan påverkas av att hästen är piggare en kall dag, är trött efter ett hårt ridpass eller har vilat under en längre tid.

Ju fler timmar du spenderar i sadeln och ju fler hästar du rider – desto lättare kommer det att bli! Fortsätt öva och det kommer att komma till dig! Stort lycka till!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg