Kan Hästar Ha ADHD?


ADHD står för Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder och är en relativt vanlig diagnos hos människor som innebär svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll eller att reglera aktivitetsnivån. Frågan är, kan hästar ha samma problematik?

Det finns ännu inte en offentlig diagnos för hästar med ADHD-symtom eftersom det saknas nog med forskning i ämnet, vilket gör att vi än så länge bara kan göra antaganden. Att hästar kan lida av samma fysiska symtom som människor, låga nivåer av dopamin, gör det inte allt för långsökt att de också kan ha ADHD.

Vanliga symtom är till exempel ett ständigt behov av att göra något, svårt att stå still och slappna av, impulsiva beteenden och uppmärksamhetsstörningar.

Om du tror att din häst har ADHD rekommenderar jag dig ändå att läsa vidare, eftersom vi i den här artikeln presenterar förslag som kan lindra symtomen för hästen.

Innehåller länkar till granngården

Vad är adhd?

För att kunna identifiera om din häst har ADHD, eller ADHD symptom behöver vi reda ut vad ADHD egentligen är för någonting.

Attention-deficit/hyperactivity disorder är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hos människor som kan drabba både vuxna och barn. Ett tillstånd som påverkar miljontals människor runt om i världen. Människor med ADHD upplever ovanliga nivåer av hyperaktivitet, har impulsiva beteenden och kan ha svårt att rikta sin uppmärksamhet på rätt sak.

Ouppmärksamhet och förändringar i energinivåer är vanligt för de flesta människor, men händer dem med ADHD i större utsträckning och oftare jämfört med personer utan ADHD. Det påverkar hur personen bearbetar information vilket i sin tur gör intryck på beteendet.

Många människor lider av sin diagnos, men de allra flesta lär sig att hantera den och kan till och med nyttja den till något positivt.

Det sägs att några av de bästa musikerna, kreatörerna, uppfinnarna och idrottarna genom historien har ADHD som till exempel konstnärerna Pablo Picasso & Leonardo da Vinci, fysikern Albert Einstein, skådespelarna Will Smith & Emma Watson, basket proffset Michael Jordan och sångaren John Lennon.

Hur får man adhd?

Forskare kämpar fortfarande med att fastställa orsaken till ADHD. Vissa tror att det är endast genetik, andra tror det är neurologiskt och vissa påstår att det är miljön som är största bidragande faktorn till diagnosen. De flesta forskare är dock eniga om att alla tre områdena samspelar med varandra.

ADHD förknippas starkt med låga nivåer av signalsubstanser som överförs mellan Prefrontala cortex och Basala ganglierna, dvs dopamin och noradrenalin.

Tillståndet är inte nog undersökt hos hästar vilket gör att än så länge kan vi bara göra antaganden. Men med tanke på att människor och hästar är byggda av samma materia och båda är känslomässiga varelser kan det finnas vissa likheter i våra hjärnor, men även skillnader.

Vad är ADHD hos hästar?

På samma sätt som människor diagnostiserade med ADHD har även vissa hästar problem med uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. Forskare (och hästägare) är därför nyfikna på om även hästar kan ha ADHD.

Det finns ännu inte en offentlig diagnos för hästar med ADHD-symtom eftersom det saknas nog med forskning i ämnet, vilket gör att vi än så länge bara kan göra antaganden. Men hästar kan likt människor ha låga nivåer av dopamin som kan resultera i symtom som människor med diagnosen har.

Om din häst visar en avsevärd begränsning i att ta in och förstå ny träning, är svår att arbeta med, har svårt att stå still och har ojämna energinivåer kan din häst eventuellt lida av samma problematik som en människa med ADHD.

Beskriver du ibland din häst ”som ett barn” och upplever din häst ovanligt lekfull? Kanske har den kommit på hur man tar bort vattenhinken från väggen, gillar att dra ner ditt blixtlås på ridjackan eller gillar att tugga på saker? Då kanske din häst har ADHD, även om det inte finns som uttalad diagnos för hästar.

Hur diagnostiseras ADHD hos hästar

Även när det kommer till människor finns det inget enkelt test för att diagnostisera ADHD. Utredningen är en lång process med detaljerad bedömning i flera moment.

Eftersom ADHD inte är en officiell diagnos för hästar ännu kan man inte få sin häst diagnostiserad med ADHD i dagsläget. Det du kan göra är att för din egen skull identifiera symtomen genom en fysisk bedömning, samla in data från tidigare ägare och göra en beteendeobservation.

Genom att samla in data i form av intervjuer med tidigare ägare kan man kartlägga om hästens beteende varit konstant eller om symtomen uppkommit vid miljöombyte. Via beteendeobservation kan du som hästägare identifiera hästens symtom.

Det är också viktigt att ha i åtanke att alla hästar är olika. Vissa har mer energi än andra. Vissa är mer nyfikna över lag. Hästar är olika känsliga, vissa påverkas mer av tidigare erfarenheter och är mer oroliga över lag.

Hur behandlar man en häst med ADHD?

För att hantera en häst med ADHD krävs ett engagemang och stort tålamod av dig som hästägare. Om du lyckas kommunicera och förstå din häst med ADHD-symtom kommer du att få en trogen bästa vän men glimten i ögat. Det finns flera sätt för att stärka bandet mellan hästägare och en häst med ADHD-symtom.

Det finns flera metoder att använda för att underlätta din häst ADHD-symtom, även om det bästa tillvägagångsättet vore en kombination av alla aspekter – tillgodose hästens näringsbehov, meditation- och kommunikationsövningar, fysisk stimulans, förståelse och tålamod, samt se till att hästen inte har ont eller lider av kroniska sjukdomar.

Läs även: 7 Leksaker Som Aktiverar Din Häst I Hagen

Komplett kost

Som hästägare till en häst med med ADHD-symtom bör du vara extra noga med att säkerställa hästens näringsintag. Flera studier tyder på att fettsyran EPA som finns i omega 3 har en positiv påverkan på minnet, koncentrationen och inlärningsförmågan.

Studier visar att en ökning av omega-3 fettsyran EPA har minskat symtomen som barn och unga människor upplever med ADHD, därför kan det vara ett bra substitut att testa även på sin häst med liknande symtom.

Linfröolja är rikt på Omega-3 och Omega-6 fettsyror som enligt studier visat positiv effekt när det gäller att milda ADHD-symtom.

Läs även: Olja Till Hästar (För Och Nackdelar)

Meditation- och kommunikationsövningar

Genom att stärka kommunikationen via förflyttningar- och förtroendeövningar kan du få din häst att bli tryggare och känna mer tillit till dig, vilket kan göra att den upplevs mindre ängslig.

Istället för att se hästens energi som något negativ kan du använda den för att stärka era band. Försök att nyttja hästens intuition och kunskap genom att stärka era band på ett sätt som är holistiskt och proaktivt. Det kan göra hästen mer harmonisk.

Genom närvaroövningar kan du få hästen att fokusera på dig, likt den mänskliga meditationen. Låt hästen fokusera på en sak, till exempel dig. När hästen tappar intresset korrigerar du den på ett tydligt, bestämt och förtroendegivande vis.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Fysisk stimulans

En häst med ADHD-symtom upplevs ofta som energiska och pigga. Många kan tycka att hästen är svårhanterad och går ”som en tickande bomb”. Hästen besitter helt enkelt överskottsenergi.

För att få en jämnare nivå på hästens överskottsenergi kan det vara en god ide att låta hästen gå på lösdrift istället för att stå på box. På så sätt kan hästen hållas fysiskt stimulerad under hela dagen.

Även ridning, körning, longering och promenader kan minska på den överdrivna och svårhanterliga energin. Genom att longera din häst och låta den busa av sig innan du sitter upp gör du det enklare för hästen att orka koncentrera sig på dina kommandon under ridpasset, dessutom kan det vara säkrare för dig att inte sitta på ryggen när hästen busar.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

Förståelse och tålamod

En häst med ADHD-symtom kan vara väldigt krävande. Som hästägare krävs det att du besitter en stor dos tålamod och har förståelse för din häst.

Din häst är inte elak, utan som jag brukade säga om min häst ”han har bara lite mycket livsgnista”. Din häst är troligtvis inte dum när den steppar runt på gången, utan troligen mer frustrerad av att känna sig oförstådd och besitta en massa överskottsenergi.

Det finns tillskott som har en lugnande påverkan på din häst. Ett lugnande tillskott kan vara ett bra komplement tillsammans med förståelse och tålamod för att lugna din häst.

Läs även: Tillskott Till Känsliga & Stressade Hästar

Fysisk besiktning

En veterinärbesiktning kan vara en god ide för att säkerställa att din häst ADHD-symtom inte beror på en skada eller underliggande sjukdom som behöver behandlas eller förbättras med träning.

Lider hästen av någon smärta? Hälta, värme, svullnad etc.? En underliggande sjukdom eller smärta kan vara en anledning till att hästen har ADHD-symtom. Om så är fallet bör hästen behandlas för den faktiska orsaken innan du tar din ADHD-utredning vidare.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg