Därför äter din häst jord (5 anledningar & lösningar)


Kanske har du sett din häst äta jord eller smuts i sin hage. Som hästägare är det naturligt att bli orolig av att se sin häst äta jord, speciellt om man inte förstår varför hästen utvecklat beteendet. Du kanske ifrågasätter om det är ett normalt betande? Är det farligt? Ska du låta hästen eller hindra den?

Att hästar äter jord kallas geofagi och är i små mängder ofarligt. Det är en naturlig del av hästens diet, då jord innehåller mineraler. Vilda hästar och hästar på underskott av mineraler äter jord som ett naturligt sätt att få i sig mineralämnen.

Den vanligaste anledningen till att hästar äter jord är för att de har ett underskott av mineraler, vilket är enkelt löst med ett mineraltillskott. Jag rekommenderar mineraler från Krafft som är ett av de ledande märkena inom tillskott för hästar.

I den här artikeln kan du lära dig de naturliga orsakerna till varför hästar äter jord och hur du kan få dem att sluta.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

Inlägget innehåller länkar till Granngården.se

1. Hästen är i behov av mineraler

Hästar behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att må bra och att kroppen ska fungera optimalt. Näringsämnena som hästen behöver är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.

Kolhydrater, fett och protein får hästen i sig främst från grovfoder som hö, hösilage eller halm, samt kraftfoder. För att säkerställa att hästen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler kan kosten behöva kompletteras med fodertillskott.

Om hästen har brist av mineralämnen i kroppen kan den utveckla hälsoproblem som matt päls, sköra hovar, uttorkning, viktminskning och minskad benstyrka.

Många av de essentiella mineraler hästar saknar i kosten finns naturligt i jord, vilket hästen vet om och slickar på eller äter lite av jorden för att åtgärda sin mineralbrist i kroppen. Om du ser din häst slicka på jord bör du göra en förändring i hästens kost genom att tillsätta mineraler.

Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.

2. Hästen är hungrig eller uttråkad

Hästar kan äta jord om de är hungriga av att inte fått tillräckligt med mat eller om de är uttråkade, vilket inte är bra anledningar till att äta jord . För mycket jord kan orsaka kolik och andra mag-och tarmbesvär.

Se till att hästen har tillräckligt mycket foder för att täcka hästens näringsbehov. Se till att din häst alltid har foder tillgängligt via hönät eller lite betesmöjligheter för att undvika att hästen äter jord av hunger eller tristess.

Om din häst är uttråkad kan det vara en bra ide att aktivera den med en leksak i hagen. Det finns många olika varianter som kan passa din fyrbenta vän.

Läs även: 7 Leksaker Som Aktiverar Din Häst I Hagen

3. Hästen upplever magbesvär

Om hästen ätit gammalt eller ruttet foder, olämplig kost, farligt ogräs eller upplevt en förändring i kosten kan hästen uppleva magbesvär.

Att hästen upplever mag- och tarmbesvär och äter jord kan gå lite hand i hand med punkt 5, då hästen söker goda bakterier. I det här skedet är teorin istället att hästar äter jord för smärtlindrande effekt.

Vad som kan vara en naturlig lösning för mag- och tarmbesvär hos häst är att äta jord, smuts eller lera. Jord binder gifter, balanserar kroppens pH värde, underlättar matsmältningsprocessen, lindrar gaser, hjälper till att återfukta och stoppa diarré.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

4. Hästen slipar ner tänderna

Om hästen börjar få problem med sina tänder kan äta jord vara ett naturligt försök till att slipa ner dem. Jord eller grus innehåller grova och olösliga partiklar som kan slipa ner hästens tänder. Men det är betydligt mer effektivt att ta ut en veterinär som gör jobbet.

Hästars tänder växer hela livet, det är därför en veterinär kan se hur gammal en häst är genom att kolla tänderna på den. Men långa, taggiga eller vassa tänder är inte bekvämt.

Hästar behöver få en tandkontroll vare år från två till sex års ålder, följt av från sex år återkontroller vartannat år eller vid behov. Är tandproblematik grunden till din hästs jordätande kommer en tandkontroll göra susen!

Läs även: Jobba Med Hästar: 20 Hästyrken

5. Hästen söker goda bakterier

Mat med goda bakterier, även kallat probiotika, hjälper matsmältningssystemet genom att bland annat bryta ner kostfibrer, balanserar tarmens pH, hjälper kroppen ta upp viktiga vitaminer och ser till att inte skadliga bakterier sprids obehindrat.

Om hästen inte får i sig nog med probiotika via kosten kan den börja söka det via naturliga källor som i jord och smuts. En lösning för att få hästen att sluta äta jord kan därför vara att tillsätta ett mag- och tarmtillskott som motverkar försurning samt ökar tillväxten och aktiviteten av nyttiga bakterier i tarmen.

Mag- & tarmsupport

Mag- och tarmtillskott som innehåller B-vitaminer, jästorganismer samt ämnen som motverkar försurning.

Används både förebyggande och vid akuta störningar.


	

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg