Få Din Häst Att Sluta Bita På Täcken – Prova Dessa Knep


Har du precis som jag en lekfull, busig & nyfiken täckesbitare till häst? Eller kanske har du en häst med en hagkompis som passar bättre in på beskrivningen? Jag fick betala ett och annat täcke innan jag bestämde mig för att hitta en lösning på problemet. Hur får jag min häst att sluta bita på täcken?

För att få hästen att sluta bita på täcket är bästa sättet att använda Anti-Bite i kombination med ett slitstarkt täcke. Försök att hålla hästen stimulerad i hagen med leksaker, grenar och hö-nät, då har hästen annat att pyssla med.

Hoppas du finner något som hjälper dig och din täckesbitare också!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar granngården.

Varför Biter Hästar På Täcket?

Det finns olika anledningar till att hästar biter på täcken. Vissa hästar biter på sina egna täcken, andra biter på sina hagkompisars. Jag kommer att presentera olika lösningar på problemet, sen är det upp till dig att prova dig fram för att hitta en metod som fungerar bra för dig!

Den understimulerade täckesbitaren

Under denna kategori faller min egen häst in. Hade han ingen kompis täcke att bita i så pillade han upp spännena och klädde av sig sitt egna täcke. Som tur är finns det flera lösningar att prova för den understimulerade hästen!

Har hästen något att pilla med i hagen eller på lösdriften? Förutom sina kompisars täcken. Det finns flera typer av pyssel en understimulerad häst kan sysselsätta sig med i hagen.

Den ranghöga täckesbitaren

Det finns också de hästarna som biter hagkompisarna i täcket för att visa dominans. Deras primära mening är inte att bita i täcket, utan snarare att visa sina hagkompisar vem som står vart i rangordningen inom flocken.

Hästar kan bli extra aggressiva när det kommer till mat eftersom de ranghöga hästarna vill äta först och av den anledningen föser undan de andra hästarna. Därför kan det vara smart att sprida ut maten vid fodring, för att minska på skaderisken – och täckesbitningen!

7 Tips Som Får Din Häst Sluta Bita På Täcken

1. Hö i hönät

Att fodra hö i ett hönät kan vara en fördel för den understimulerade täckesbitaren. Det blir ett pilligt och stimulerande projekt att plocka ut höet från hönätet.

Den stora fördelen är att det tar längre tid för hästen att äta upp sin mat, hästar är skapta för att ”småäta” hela dagen. Ett hönär gör att hästen har ”något att göra” under en längre tid, jämfört med att fodra utan hönät. Här kan du köpa ett eget hönät till din häst.

2. Leksaker för hästar

Det finns många olika leksaker för hästar. Prova dig fram för att se om din häst kan aktivera sig med någon. Här kan du läsa mer om olika leksaker som aktiverar din häst. Du kan tillexempel köpa:

3. Anti-bite

Anti-bite för hästar är en kräm eller spray som smetas eller sprayas på täcket för att motverka att hästen biter på täcket. Jag har själv provat anti-bite och tyckte att det fungerade riktigt bra.

Nackdelen med anti-bite är att det luktar väldigt äckligt och lukten sätter sig ordentligt vilket gör att du kan behöva använda plasthandskar när du applicerar det.

I mitt fall behövde jag ha det på bogspännena fram på täcket, vilket tillslut gjorde att jag behövde använda plasthandskar varje gång jag skulle ta på eller av täcket.

Du kan köpa anti-bite här.

4. Aktivera hästen som biter på täcken med tillräcklig motion

Vissa hästar behöver bli av med överskottsenergin, vilket de kan bli genom att du som ägare ser till att din häst får den regelbundna motion som behövs. Att rida hästen trött några dagar i veckan kan få honom eller henne att bli mindre understimulerad i hagen.

Tänk på att rida din häst efter hästens förmåga. Här kan du läsa om hur mycket motion en häst faktiskt behöver.

5. Sära på hästarna

En enkel lösning för att bli av med täckesbitningen kan vara att sära på de hästarna som biter på varandra. Många väljer dock detta som ”en sista utväg” då de vill att hästarna ska gå tillsammans.

Om du vill sära på två hästar som biter på varandra kan du enkelt sätta upp en eller flera trådar mellan hästarna, på så vis kommer de inte åt varandra men kan fortfarande se varandra och agera sällskap.

Här hittar du allt du behöver för att sära på hästarna och dela upp hagen med hagstolpar, tråd och handtag.

6. Para ihop hästarna

Aningens motsägelsefullt med tanke på tidigare rubrik. Men att para ihop din häst med en ny häst kan få din häst att sluta bit i täcket. Kanske behöver din häst en mer lekfull och stimulerande hagkompis.

Har din häst en hagkompis att leka och busa med i hagen kan behovet av att rycka och bita i täcken ersättas av stimulans från den nya kompisen.

7. Öppna upp hagen

Har din häst nog stor hage för att stimulera sig i den? Kanske behöver din häst en större hage för att kunna leka, busa och utforska i den under dagarna.

Att ha en stor hage ger också möjlighet till att sprida ut mat, vilket kan bli en typ av aktivering för hästen. Både att gå runt och leta efter maten samt att äta är båda exempel på aktivering.

Blir din häst busig och tillslut farlig för sig själv i en stor hage? I så fall rekommenderar jag att du använder benskydd och boots under tiden som du provar denna metod, för att minska risken för att hästen ska trampa sig själv.

Starka Täcken För Din Häst

Efter många år med olika täckesmodeller har jag äntligen hittat ett märke som jag verkligen gillar, (och min häst inte får av sig!). Fördelen med dessa täcken är att det är mer avancerade spännen samt ett väldigt starkt material.

Jag använder nu för tiden bara HorseWare. Horseware är kända för sina hästtäcken som är av hög kvalite, minimerar skav och har en mycket bra passform.

Horse Ware Rambo är den modellen på täcke jag rekommenderar dig som har en häst som biter sönder sitt eget täcke, eller får sitt täcke sönderbitet av andra eftersom det är extremt slitstarkt.

Täckets yttermaterial är av av Ballistic Nylon, ett material som har fått sitt namn av att det togs fram under andra världskriget för att skydda mot granatsplitter, dvs en hög slitstyrka jämfört med andra täcken. Materialet är lite ”glatt/halt” vilket gör att hagkompisarna inte lika lätt får fäste i täcket. Rambo har påsydda reflexer och den populära V-frontknäppning (ej The Original) samt Leg Arches.

Horseware lämnar 3 års garanti gällande vattentäthet och ventilering på alla sina Rambo Turnout täcken. Rambo är något rymligare i storlekarna.

Starkt täcke för mindre peng

Om man söker ett billigare alternativ än Rambo täcket är Horseware Amigo Bravo min definitiva tvåa på marknaden. Du kan köpa täcket här. Jag har själv använt modellen på flera av mina hästar eftersom de är ett slitstarkt och vattentätt material.

Kurre i det slitstarka täcket: Horseware Amigo Bravo

Sammanfattning

För att få din häst att sluta bita på täcken behöver du först lista ut varför den biter på täcken.

Det finns många anledningar till att en häst biter på täcken, och därför finns det många olika lösningar. Det finns olika sätt att stimulera sin rastlösa häst i hopp om att få den att sluta bita i täcken. Till exempel med olika leksaker eller med mat. Anti-bite fungerade bra för mig men kändes lite omständligt, men det i kombination med ett nytt starkt täcke fungerade för mig. Jag hoppas att guiden hjälper dig och din häst!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg