Få Din Häst Att Sluta Bitas – På 5 Sekunder


Det är inte ovanligt att en häst bits. En häst kan bitas av fler olika anledningar, men eftersom det kan bli farligt är det viktigt att få din häst att sluta bitas.

För att få din häst att sluta bitas behöver du först och främst ta reda på varför den bits. Genom att vara uppmärksam på din häst beteenden, mönster och signaler kan du hitta grundproblemet till varför din häst bits, för att sedan åtgärda det.

I början av artikeln går vi igenom varför hästar bits, för att i slutet av artikeln finns lösningen på problemet. Som tur är kan jag glädja dig med att det går att få din häst att sluta bitas, på bara 5 sekunder (av vilken hästägare som helst)

Inlägget innehåller länkar till granngården.se

Hur Du får Hästen Att Sluta Bitas – På Fem Sekunder

Att bråka med ett djur på 500kg är inte någon ide, och att slå din häst är aldrig okej, det löser inte heller problemet. De resulterar snarare bara i att hästen blir snabbare och bättre på att bita.

Du vet hur det är roligt att distrahera människor med ”titta där borta!” medan du tar några av deras pommes frites? Eller hur du kan distrahera barn som har ont med att rikt uppmärksamhet till något annat likt ”ska vi gå och gunga i gungorna?” Att distrahera fungerar också för hästar.

Den effektivaste och enklaste lösningen för att få din häst att sluta bitas är genom att distrahera den. Distrahera din häst genom att överraska den med en lätt spark på frambenet. Tricket är att få hästen att associerar överraskningen (sparken på frambenet) med ansträngningen i att bita.

Det tar ungefär sex-åtta gånger innan du ser att hästen börjar tveka och titta ner på benet. Det är ganska gulligt att iaktta och se hur deras hjärnor fungerar.

Varför Biter Hästar?

Det finns flera olika orsaker till att hästar bits. Börja med att fundera på i vilka situationer just din häst bits, för att se om du kan hitta något mönster. När du listat ut när din häst bits kan du börja arbeta med problemet.

7 anledningar till varför din häst biter dig:

  1. Hästen försvarar sig
  2. Hästen dominerar dig
  3. Hästen naffsar efter godis
  4. Hästen är osäker.
  5. Hästen har saltbrist
  6. Hästen har ont
  7. Hästen är rastlös

Låt oss djup dyka i de olika anledningarna samt kolla på alternativa lösningar för respektive problem!

1. Hästen försvarar sig

Exempel på situationer där hästen försvarar sig:

  • Du drar åt sadelgjorden för hårt
  • Det kittlas när du borstar
  • Den är ovan att du lyfter benen

Lösning: 1. Om orsaken är något som du kan göra på ett annorlunda sätt eller undvika i respekt mot hästen så kan du göra det. Till exempel kan du spänna åt sadelgjorden succesivt efter hand istället för att dra åt allt när du sadlar.

Lösning 2. Du kan också träna på det hästen upplever obekvämt eller obehagligt. Börja lite lätt, till exempel om hästen tycker det är obehagligt att lyfta benet, kan du börja med att bara massera det och se hur hästen reagerar.

Tänk på: Om öronen går bakåt, eller huvudet höjs kan du backa lite för att sedan fortsätta igen när hästen är lugn. Var hela tiden beredd på att blockera hästen om den försöker att bita dig. Du ska inte slå hästen, utan bara lugnt och bestämt visa vad som inte är okej.

Läs även: Få din häst att sluta bocka

2. Hästen dominerar dig

Exempel på situationer där hästen dominerar dig:

  • Hästen trampar på dig
  • Hästen respekterar inte vart du står
  • Hästen drar iväg när du försöker leda den

Lösning 1. Jag rekommenderar dig att gå en NH-kurs med din häst där ni kan få hjälp av en expert inom ämnet. Men det finns en del saker man kan jobba med hemifrån.

Lösning 2. En övning som är bra för att hästen ska få tillbaka respekten för sin ryttare är att få den att flytta sig för dig. Utför övningen i ett inhägnat område som inte är hästens hage. Använd träns, långpiska och longerlina. Kom ihåg att själv bära hjälm och handskar.

Syftet med övningen är att hästen ska skapa respekt och tillit för sin ledare, samt att ledaren får öva på att förstärka sin tydlighet med sitt kroppsspråk.

  1. Led hästen på din högersida.
  2. Skritta i paddocken med longerlina och spö i högerhanden (mellan dig och hästen).
  3. Då och då stannar du med målet att hästen också ska stanna.
  4. Om din häst inte stannar ska du som ledare göra dig så stor som möjligt genom att höja handen och spöt och gå mot hästen tills den backar undan för dig.
  5. Direkt den tenderar att backa berömmer du och går framåt igen.
  6. Upprepa ca 10 gånger under ca 10-15 minuter.

Tänk på: Om hästen biter dig för att den dominerar dig har det gått över styr och börjar bli farligt. Det är viktigt att det är du som bestämmer, eftersom en stor häst på över 500 kilo kan göra mycket skada på en människa.

Läs även: Hur kommunicerar häst & ryttare?

3. Hästen naffsar efter godis

Exempel på situationer där hästen naffsar efter godis:

  • Hästen biter i dina fickor
  • Hästen biter efter din hand
  • Hästen biter dig när du ger godis

Lösning 1: Enkelt löst, sluta ha godis i fickorna.

Lösning 2: Flytta bort din hästs framdel varje gång den börjar leta godis eller buffa på dig, alternativt backa den för att tillrättavisa och dominera hästen. Genom att flytta hästen istället för att gå undan själv visat du vem som bestämmer och skapar respekt. Hästen ska anpassa dig efter dig och inte tvärt om.

Tänk på: Var noga med att hästen inte får godis från någon annan i stallet, utan att alla människor som är runt hästen är medveten om vad ni jobbar på.

Läs även: Vad kan hästar äta? 20 Livsmedel du inte visste hästar kan äta

4. Hästen är osäker

Exempel på situationer där hästen är osäker:

  • Hästen är stressad i transporten
  • Hästen har svårt att gå lugnt när du leder den
  • Hästen är orolig och spänd på en ny plats

Lösning 1: Om hästen beter sig illa på grund av osäkerhet kommer det inte att hjälpa att skrämma hästen, slå eller hota den. Det gör dig bara mer opålitlig för hästen. Försök istället att vara en tydlig ledare genom att använda förflyttningsövningar som både skapar trygghet samt närvaro för den osäkra hästen, likt en mänsklig meditation.

När du kommunicerar med en häst är det bra att använda både röst och kroppsspråk. Hästar är känsliga och uppmärksamma för detaljer. Om du som ledare är spänd, osäker och nervös men försöker att vara något annat kommer hästen att märka det direkt och reagera därefter.

Lösning 2: Med hjälp av lugnande fodertillskott kan man ge hästen bättre förutsättningar för att arbeta med sina osäkerheter. Stress relief är ett kompletteringsfoder med magnesium. Tillskottet innehåller vitaminer och aminosyror som balanserar hästens temperament i stressade situationer.

Läs även: Tillskott till känsliga och stressade hästar

5. Hästen har saltbrist

Exempel på situationer där hästen kan ha saltbrist:

  • Hästen tuggar på krubban eller boxgallret
  • Hästen naffsar, äter eller slickar på stenar, jord, grus och smuts

Lösning 1: Se över hästens saltintag. Hästar kan slicka på olika naturliga föremål i förhoppning om att finna salt eller mineraler som den har underskott av. Äter hästen på sin saltsten? Du kan väga saltstenen en gång i veckan för att se hur mycket salt din häst får i sig.

Lösning 2: Tillsätt mineraler i hästens kost. När hästen har mineralbrist kan den desperat leta i naturliga källor, så som i marken.

Läs även: Kan hästar få i sig för mycket salt?

6. Hästen har ont

Om du misstänker att din häst bits på grund av smärta rekommenderar jag dig kolla upp din häst på en klinik. Speciellt om bitningarna uppkommer plötsligt. Låt en veterinär kolla och känna igenom din häst. Kanske kan bitningarna vara ett rop på hjälp eftersom hästen upplever smärt.

7. Hästen är rastlös

Exempel på situationer där hästen är rastlös:

  • Hästen biter på sina kompisar på ett provocerande sätt i hagen
  • Hästen naffsar dig i mössan, blixtlås etc.

Lösning 1: Håll din häst aktiverad genom att till exempel ha den på lösdrift istället för på box. På så sätt kan hästen rastas både fysiskt och psykiskt under dagarna.

Lösning 2: Använd hästleksaker till din häst i hagen. Det finns massa olika hästleksaker som är till för att aktivera hästar.

Läs även: 7 leksaker som aktiverar din häst i hagen

Hästen Biter På Täcken

Om din häst biter på täcken kan det också finnas olika orsaker till handlingen. Den vanligaste orsaken till att hästar biter på täcken är för att de är understimulerade och uttråkade. Här har jag skrivit en guide om hur jag fick min häst att sluta bita på täcken. Hoppas den är till någon hjälp även för dig!

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg