För-och nackdelar med lösdrift


Vissa hästar blir stressade i hagen när de inte får komma in i stallet på kvällen, eller om de ser hur haggrannarna plockas in en efter en. Andra hästar mår bäst av att gå ute och strosa dygnet runt och är väldigt trygga med sin flock.

Några av fördelarna med lösdrift är att det är mer naturligt, hästarna håller sig friskare av att få röra på muskler och leder, det är billigare, tidsbesparande och hästar med överskottsenergi får rastas. Men några av nackdelarna med lösdrift är att det är svårare att kontrollera hästens mat och vätskeintag, veta vilket täcke som lämpar sig och hålla hästen ren inför tävling.

Det finns, precis som med allt annat, för-och nackdelar med att ha hästen på lösdrift. Här kan du läsa mer om vad det innebär att ha hästen på lösdrift.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Inlägget innehåller länkar till granngården.se

7 Fördelar med lösdrift

Jag har haft min tävlingshäst både inomhus och utomhus. Jag trodde aldrig att jag skulle ställa en tävlingshäst på lösdrift, men det fungerade bättre än någonsin med just honom.

Det finns många fördelar med att ha en häst på lösdrift, även om det också finns många fördelar med en box. Det viktigaste är att man som hästägare hittar det som fungerar bäst för sin egen häst.

7 fördelar med häst på lösdrift:

  1. Fysiska hälsofördelar
  2. Mentala hälsofördelar
  3. Billigt
  4. Tidsbesparande
  5. Hästen upplevs mer lätthanterlig
  6. Du måste inte till stallet varje dag
  7. Hästar med överskottsenergi får rastas

Läs även: Kostnad för stallplats & Kan Hästar Vara Ute I Åska?

1. Fysiska hälsofördelar

Regelbunden rörelse påverkar leder, hovar, inre organ och tarmar på ett positivt sätt. Något som kommer i och med att hästen går ute dygnet runt. Hästen behåller dessutom en god fysisk kondition och sin muskelmassa, samt håller sig mjukare i musklerna av att inte stå helt still.

2. Mentala hälsofördelar

För många hästar är det naturligt att gå ute dygnet runt. Att leva ute på stora ytor gör att hästens naturliga flockbeteende gynnas, vilket leder till en bättre mental hälsa för hästen, ju mer naturliga levnadsförhållanden som erbjuds.

3. Billigt

Det är billigare med lösdrift än boxplats. Precis som rubriken lyder finns det en kostnadseffektiv vinning i att ha din häst ute dygnet runt, då en lösdriftsplats oftast är billigare än en boxplats.

4. Tidsbesparande

Eftersom hästen står utomhus så behövs det inte samma stalljobb dagligen. Du kan till exempel mocka en lösdrift varannan dag eller en gång i veckan istället för att mocka en box varje dag. Hur ofta man behöver mocka en lösdrift varierar. Behovet av mockning kan bero på olika saker.

  • Hur stor ligghallen är
  • Hur många hästar som går på lösdriften

Man kan dela upp mockningen med de andra på lösdriften och mocka en varsin dag i veckan till exempel. På så vis är det mer tidsbesparande än att mocka en box varje dag.


Följ ryttarens.se på sociala medier


5. Hästen upplevs mer lätthanterlig

Studier visar att hästar som går i grupp är lättare att träna och trevligare att rida. Detta kanske hör ihop med punkt nummer 2, eftersom det gynnar hästens flockbeteende att gå i grupp.

6. Du måste inte till stallet varje dag

Eftersom hästen klarar sig på en lösdrift behöver du inte åka till stallet varje dag. Har hästen mat och vatten i hagen, kan du be en stallkompis kolla till din häst för att se så att den inte skadat sig i hagen bara.

7. Hästar med överskottsenergi får rastas

Detta märkte jag väldigt tydligt med min egen tävlingshäst. Han kunde vara ett nervvrak under vissa perioder. Men när han gick på lösdrift upplevde jag att han kunde portionera ut sin energi jämnare under dagen, och därför var han lugnare när det väl var dags för hantering och ridning.

3 Nackdelar med lösdrift

Nackdelarna med att ha hästen ute dygnet runt är få, förutsatt att hästen själv vill gå ute dygnet runt. Om hästen vill in på kvällen kommer den att visa det genom ett till exempel gnägga eller stressa upp sig vid insläpp. Att hästen blir stressad vid insläpp går att träna bort, men det är ändå viktigt att ta hänsyn till hästens behov.

3 Nackdelar med häst på lösdrift:

  • Svårt att veta vilket täcke som lämpar situationen
  • Svårt att ha kontroll över hästens mat och vattenintag
  • Svårt att veta vilket foder som passar lösdriftens alla hästar

Vilket täcke ska hästen ha på lösdrift?

Om din häst är klippt och behöver ha på sig täcke, kan det under vissa perioder av året skilja sig mycket i väder och temperatur mellan natten och dagen. Kanske behöver din häst ha ett varmare täcke under natten, och ett svalare eller inget alls under dagen när solen skiner.

En häst som går på lösdrift behöver inget täcke om den inte reser pälsen eller skakar, som är tecken på att den fryser. Om din häst är klippt kan den behöva ett regntäcke för att skydda hästen mot vind och nederbörd samt under kalla perioder komplettera med ett värmande täcke, som ett innetäcke eller stalltäcke att ha under.

De flesta hästarna klarar sig med inget eller ett täcke. Är man flera i en lösdrift kan man hjälpas åt att klä på och av hästarna. Om någon är där på förmiddagen kan personen hjälpa till att klä av hästarna, och om någon är i stallet på eftermiddagen kan personen hjälpa till att klä hästarna med täcken igen.

Läs även: Hur Du Vet Att Din Häst Fryser & Kan jag lägga på täcke på en blöt häst?

Hur kontrollerar man vad hästen äter och dricker på lösdrift?

Eftersom hästen på lösdrift delar hage med andra hästar som också går ute dygnet runt är det svårt att ha kontroll över hur mycket ens häst dricker och äter.

Det kan vara bra att ge din häst sina vitaminer och mineraler samt annan kraftfoder eller likande i en egen krubba en gång om dagen för att försäkra sig om att den får i sig det den behöver utöver fodret på lösdriften.

Mineraler är det tillskottet jag rekommenderar alla hästägare att tillsätta i sin häst kost om jag endast fick välja ett tillskott, eftersom det oftast är något som hästar saknar för en komplett näringsprofil.

Läs även: 7 Tips För Att Få Din Häst Att Dricka

3. Vilket foder ska man ge på en lösdrift?

Vilken typ grovfoder man ska ge på en lösdrift varierar beroende på vad det är för hästar i den. Enklast är om hästarna har någorlunda liknande energibehov så att de kan ha fri tillgång på samma grovfoder. 

I vårat stall hade vi en lösdrift med mer näringsrikt grovfoder för unghästarna och tävlingshästarna.

Sen hade vi en lösdrift med mer näringsfattigt grovfoder för de hästarna som var något överviktiga eller hade problem med fång.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

5 Saker att tänka på med häst på lösdrift

  • Tillräckligt stora ytor minskar skaderisken. Det behövs stora ytor för hästarna att röra sig på.
  • Att inte förändra flocken – det vill säga byta ut hästar frekvent – gör också att tillvaron blir mer stabil för hästarna. 
  • Täcka bara hästen vid behov. Genom att klä hästen i ett täcke förhindrar vi att hästen själv sätter den pälsen som behövs för att hålla värmen. Om hästen behöver klippas och täckas se till att använda ett täcke med bra passform och som tål många timmar utomhus.
  • Ha tillräckligt med utrymme för fodring. Med nog mycket utrymme mellan hästarna vid fodring, tillsammans med flera utfodringsplatser och stor yta kan vi minska skaderisken på en lösdrift.  
  • Koppla el till hagen. Se till att hålla vattnet i flytande form även under vintertid.

Läs även: Ska Hästen Ha Flughuva På Natten?

Krav för att ha hästen ute dygnet runt

För att ha hästen ute mer än 16 timmar/dygn behöver hästen ha:

  1. Tillgång till ligghall som ger skydd mot väder och vind.
  2. Tillgång till torr, jämn, halksäker och ren liggplats.
  3. Möjlighet att kunna välja när den vill använda ligghallen.
  4. Strömedel med god hygienisk kvalité.

Ligghallar ska vara utformade och placerade så att:

  1. Samtliga hästar i en grupp samtidigt kan ha tillgång till utrymmet,
  2. hästarna inte undviker att använda ligghallen, samt
  3. hästarna får skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats.

Läs även: Den Stora Guiden Om Strömedel Till Din Häst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg