Hoppövning för pigga hästar


För att vara en bra hopphäst är det viktigt att hästen bjuder framåt och vill till hindret, men som ryttare behöver vi känna att vi har kontroll på hästen och kan rida den i det tempot som önskas.

Att hästen springer eller drar mot hindret kan bero på olika sker, till exempel att den är spänd, stressad, är i obalans och har svårt att bära sig i en jämn galopp, har ont någonstans eller att den helt enkelt är olydig och vill bestämma själv vad som ska och inte ska göras.

Beroende på av vilken anledning hästen drar mot hindret, finns det olika sätt att lösa problemet på.

En hoppövning som är bra för pigga hästar är travhoppning, eftersom det är en bra gymnastik och styrkeövning som lär den pigga hästen att vänta. Det ger ryttaren möjlighet att driva hästen fram till hindret, istället för att hästen springer eller drar.

Travhoppa

För att få en häst som springer mot hindret att vänta, bli mer lydig och mindre stressad är övningar som travhoppning över små hinder perfekt.

När du travhoppar ska du rida i samma tempo och inte låta din häst accelerera, utan bara bjuda fram till hindret. Om hästen vill öka tempot bromsar du försiktigt med halvhalter. Börjar hästen ladda mycket inför hindret kan du sakta av till skritt i några steg, tills hästen lugnat sig.

Upprepa övningen tills hästen känns lugn och lär sig vänta. Lägg gärna in många övergångar mellan halt, skritt och trav. Var noga med att rida in i övergångarna, dvs håll om hästen med skänkeln och krama tygeln så att du rider övergångarna och inte bara gör.

Reglera tempot med hjälp av din lättridning. När du vill att din häst ska trava långsammare kan du rida lätt långsammare. Att du blir lugnare i dina rörelser kommer göra det lättare för hästen att hitta den nya takten.

Varför ska man travhoppa?

Travhoppning är bra gymnastik och styrkeövning för hästar. Övningen fungerar bra för pigga hästar eftersom den får hästen att vänta, vilket gör att ryttaren kan driva hästen fram till hindret, istället för att hästen springer eller drar. Travhoppning är även bra för unghästar som inte har så reglerbar galopp ännu.

Även för ryttaren är travhoppning en bra övning eftersom den ger möjlighet att träna på att följa med hästen över hindret, och inte komma före eller efter.

Hur travhoppar man?

Man kan travhoppa med eller utan markbom. Markbommen gör det lättare för både häst och ryttare att veta vart hästen ska hoppa av. Därför kan det vara bra att träna på att travhoppa utan markbom ibland.

Fördelar med att travhoppa utan markbom:

  • Stärker kommunikationen med hästen
  • Avslöjar direkt om hästen inte lyssnar på ryttaren
  • Öva på att bibehålla takten
  • Lär hästen hoppa på styrka och inte på fart

I en anridning i galopp märks det inte på samma sätt om hästen verkligen är framme för hjälperna och har en jämn och ärlig bjudning mot hindret.

Travhoppning serie

Här kommer en övning med travhoppning som passar dig med en pigg häst som behöver lära den att vänta i en serie.

Övningen består av tre hinder på linje. Trav in på första hindret, ett galoppsprång till andra hindret, följt av två galoppsprång till tredje hindret.

  1. Sitta ner i sadeln för att inte störa hästen. Få hästen att trava hela vägen fram till hindret, vilket kan vara svårt om hästen lärt sig att galoppera mot hindret. Få hästen att vänta.

2. Landa i galopp efter första språnget. Gör en halvhalt om det behövs. Ett galoppsprång till nästa hinder. Halvhalt om det behövs, två galoppsprång till sista hindret.

3. Repetera många gånger så att hästen får känna igen sig, och lär sig att koordinera sig.

Hur högt ska man travhoppa?

Travhoppning är en mycket effektiv styrketräning, eftersom man inte behöver hoppa så högt för att få bra effekt. Hästen hoppar mer på styrka än på fart, vilket gör att det kräver mer kraft för att samla kraft uppåt.

Att travhoppa 70-80 centimetershinder motsvarar att hoppa 1.30-hinder i galopp i fråga om styrketräning.

Böra med att hoppa låga hinder. Att hoppa kryss är effektivt för att tvinga både häst och ryttare att hoppa mitt på hindret.

Läs även: 8 Bästa hästraserna för hoppning

Galoppera på din pigga häst

När du kan hoppa din häst kontrollerat i trav är det dags att börja hoppa i galopp. För att få din pigga häst så lugn som möjligt redan från start, är det viktigt att kunna göra bra galoppfattningar, utan att hästen reagerar som ett skott eller som en studsboll.

Läs även: Så här fattar du galopp

Hur man galopperar på pigga hästar

Ibland kan det kännas omöjligt att galoppera på pigga hästar. Det kan kännas läskigt, som att det går för snabbt och man saknar kontroll. Oftast vill man som ryttare instinktivt bromsa en pigg häst, men det kan göra hästen ännu mer stressad.

För att galoppera på en pigg häst behöver ryttaren våga följa med i hästens höga tempo. Om man bromsar en pigg häst kan den bli stressad och svårare att rida.

Försök istället att följa med i hästens tempo, men se till att ha den lydig så att den lyssnar på dina halvhalter. På så sätt kan ni mötas någonstans mitt emellan.

Här rider jag en c-ponny som jag hade på försäljning. Det går undan!

När du rider en pigg häst är det viktigt att hästen lyssnar på dina halvhalter. Om du inte får en nog stark reaktion på din halvhalt är det bästa sättet att öva upp halvhalterna genom att rida mycket övergångar.

3 Tips för att rida en pigg häst

1. Rid med sätet

Försök att rida så mycket som möjligt med ditt säte, och så lite som möjligt med händerna. Att dra en pigg häst i munnen gör oftast att den bara vill springa snabbare.

Försök att styra hästens tempo med ditt säte genom att ändra takten i din ridning. Vill du att hästen ska gå långsammare, försök att tänka att du har sirap under rumpan som håller fast dig i sadeln.

2. Rid övergångar

Genom att rida mycket övergångar får du en uppmärksam och lydig häst. Det gör att du lättare kan få en god respons på dina halvhalter när du ber hästen om en. Övergångarna får med fördel ridas så förutsäg bart för hästen som möjligt.

Med det sagt ska ryttaren fortfarande planera och rida in i övergången, men lär inte hästen att alltid sakta av vid A tex. Hästen ska stanna eller byta gångart eller tempo när ryttaren ber om det.

3. Galoppera innan du sitter upp

En del pigga hästar kan behöva springa av sig innan det är dags för det riktiga arbetet. Du kan därför longera din pigga häst en stund innan du sitter upp, så att den får springa av sig lite överskottsenergi.

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg