Så här fattar du galopp


Att galoppera är en obeskrivlig känsla! Vissa hästar eller ryttare kan dock tycka att det är svårt att fatta galopp, men det finns enkla tips för att träna upp galoppfattningarna!

För att fatta galopp behöver ryttaren vara noga med sin balans, hästen måste ha framåtbjudning och därefter sker en okomplicerad fattning genom att balansera på inre stigbygeln och smackar, eventuellt med förstärkning från skänkeln.

Många ridskolor lär ut ett ”enkelt” sätt att fatta galopp på, i teorin, men som dessvärre inte är lika enkelt i praktiken. Genom att flytta fram innerskänkel och bak yttre ska eleven kunna fatta galopp. Detta motsvarar min beskrivning av att lägga tyngden i inre stigbygel, men utan framåtbjudning kommer fattningen att kännas slängig.

Läs även: Ridning För Nybörjare & Såhär Får Du En Piggare Häst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster.

Hur du förbereder dig inför en galoppfattning

Med tiden ska galoppfattningen ske kontrollerat, i rätt tempo, på rätt ställe, med en samlad häst. MEN, tänk hur enkelt en häst kan fatta galopp i hagen. Vi eftersträvar en behaglig galopp och behöver därför se till att vi är väl förberedda. Man skulle kunna tro att det innebär en halvhalt för att kolla så att vi har kontroll, men det viktigaste av allt är bjudningen.

Förbered dig för galoppfattning:

 1. Se till att du som ryttare är förberedd. Du behöver vara lugn, tydlig och trygg för att få till en bra galoppfattning.
 2. Trava fritt på en stor volt i ett behagligt framåt-tempo. Se till att hästen själv söker sig framåt.
 3. Belasta innerstigbygeln och smacka.

De flesta hästarna kommer att fatta galopp, låt dem göra det. Om de busar eller springer fort, håll i dig i manen och smacka på, låt dem själva komma på att de kan galoppera utan bus och sparkar. Beröm. Detta okomplicerade sätt att fatta galopp på blir nästan alltid rätt galopp.

Därför fattar din häst fel galopp

Vanligtvis fattar hästen fel galopp om ryttaren försöker styra samtidigt som de fattar. Därför är det viktigt att visa hästen vägen och sedan fatta galopp.

Om det blir fel galopp är det inte ovanligt att ryttaren är i obalans och händer i innertygeln. När hästen går på innertygel öppnas yttersidan upp och skapar möjlighet för hästen att gå i fel galopp.

Tänk på detta för att fatta rätt galopp:

 • Sitt rakt i sadeln
 • Se till att hästen är framme för skänkeln
 • Ha kontakt med yttertygeln

Det finns ställen på ridbanan som är mer fattningsvänliga än andra, ställen där väggarna är med och styr hästen, hörnen. Därför kan det vara bra att fatta galopp när du är på väg till väggen, inte bort från den. Även om ut från ett hörn kan vara lättare än på en raksträcka.

Att ryttaren gör sin fattning mer komplicerad än den behöver vara är oftast en anledning till fel galopp. Om du är rädd för sken och bocksprång kommer du som ryttare förmodligen samla din häst i ett tappert försök att bromsa och kontrollera den. Det fungerar tyvärr inte. Våga fatta galopp, galoppera framåt och sedan samla din häst.

Känner man sig som ryttare otrygg, kan det vara en bra ide att hålla i sig i manen eller i longersdelta för att minska risken för att dra sin häst i munnen.

Hur vet man vad som är rätt galopp?

En rutinerad ryttare brukar känna om hästen har fel galopp, men det kan krävas en del träning! Galopp är en tretaktig gångart men svävmoment, vilket innebär att det finns en stund i språnget där hästen inte har några hovar i marken.

 • Höger galopp innebär att hästen hovar landar i följande ordning: vänster bakhov, höger bakhov, vänster framhov, höger framhov följt av svävmoment med inga hovar i marken.
 • Vänster galopp innebär att hästens hovar landar i följande ordning: höger bak – vänster bak – höger fram – vänster fram – svävmoment.

För att veta om man rider i rätt galopp kan ryttaren kolla ner på hästens bog och se vilken av bogarna som ser ut att leda och ”föras framåt” mer än den andra bogen. Det är alltid innebogen som ska vara ledande för att det ska vara rätt galopp.

Galoppfattningspanik

Det är inte helt ovanligt att stöta på ryttare som har problem med galoppen, inte heller att hästar stressar i galoppen eller blir olydiga i just galoppen. Många gånger har fler problem med galoppen än i de andra gångarterna, skritt och trav. Problemet ser oftast olika ut från ekipage till ekipage, men kan ändå ha en gemensam nämnare.

Ofta skapas en konflikt mellan ryttaren och hästen, ett missförstånd, eftersom vi många gånger inte låter hästen göra det vi ber dem om.

Många ryttare kan till exempel tycka att galoppen går för fort när hästen fattar galopp. Vilket gör att ryttaren, direkt efter att hästen lyder våran galoppfattning, gör ett kontrakommando i form av att bromsa hästen, vilket hästen upplever som en korrigering. För hästen blir detta en bestraffning trots att den gjort precis vad vi bad den om.

Detta blir opedagogiskt och skapar ett problem. Oftast är ryttaren omedveten i sin förhållning, eftersom han eller hon blir farträdd. Detta resulterar ofta i att hästen blockerar fattningen.

Kom ihåg att galopp går normalt snabbare än de andra gångarterna, och vi behöver låta det gå fortare. Hästen är van det tempot, även om inte ryttaren är det – än!

Galoppfattning på unga hästar

På de unga hästarna kan det bli en än större fartökning i galoppfattningarna, eftersom de inte orkar hålla ihop sig själva ännu.

Här krävs det att ryttaren har is i magen, för att märka att efter fattningen så kommer hästen själv att sänka sitt tempo och galoppera i ett bra tempo.

Du kan förbereda dig för fartökningen när du fattar galopp på en unghäst genom att hålla i dig i manen, så att du inte tappar balansen och stör hästen. På så vis undviker ryttaren att ge dubbelkommandon i fattningen.

Galoppfattning longering

För att fatta galopp under longeringen är det viktigt att du tydligt visar att hästen ska framåt.

Genom att smacka, peta hästen på rumpan med en longerlina, eller slå med spöt i marken kommer hästen att galoppera. Var då noga med att berömma samt fortsätta uppmana till att galopper framåt.

Galoppfattningspaniken kan även komma under longering. Hästar som är sega, unga eller med klumpig galopp, kan vilja ha en större volt att galoppera på än den som linan bjuder.

För att orka galoppera på en så liten volt som linan erbjuder, kan hästen försöka öka galoppen rakt fram, eftersom det är lättare och mindre ansträngande för hästen att galoppera fram än på en volt.

Som resultat av att galoppera framåt på en volt (låter svårt, eller hur?) kommer linan dra i hästen vilket upplevs som en bestraffning för hästen och kan leda till frustration och kan leda till bocksprång eller att hästen stannar.

Läs även: Hur Man Longerar En Häst

Träna galoppfattning vid longering

Det finns flera sätt att träna galoppfattningar vid longering. Här nedan kommer två tips.

1. Longera hästen med ryttare uppsuttet

Att longera med ryttare uppsuttet kan vara till hjälp om hästen inte blivit longerad tidigare i livet men ändå är inriden. Ryttare kan hjälpa hästen med sitsen, men undvik att använda för mycket hand för att hjälpa hästen vid inlärningen

Syftet med detta är att hästen ska koppla ihop kommandon från röst och longerlina av personen som longerar, med ryttarens kommandon från sin sits. Därefter kommer ryttaren sitta av och endast röst och trycket från longerlinan finns kvar.

2. Ta hjälp med galoppfattningar av bommar vid longering

När du longerar din häst kan du effektivt använda bommar för att hjälpa din häst med galoppfattningarna. Till exempel kan du:

 • Fatta galopp över ett sockerbitshinder
 • Fatta galopp över en bom
 • Fatta galopp över en bom följt av studs
 • Fatta galopp över en bom följt av galoppbommar
 • Fatta galopp över studs

Du kan träna på att fatta galopp vid longering från både skritt och trav, i både höger och vänster varv.

Läs även: 5 Ridövningar Med Bommar

Galoppfattningar Övningar

För att få till en bra galoppfattning krävs det mycket övning. Här kommer förslag på olika övningar som du och din häst kan göra för att stärka både galopp och galoppfattningar.

Försök att variera vart du fattar galopp, eftersom det är lätt att alltid göra dom på samma ställen.

 • Fatta galopp vid bestämd punkt, till exempel vid en bokstav eller vid ett träd om du rider utomhus.
 • Vänd snett igenom och fatta galopp på medellinjen.
 • Fatta galopp efter en öppna – fortsätt gärna att galoppera i en öppna.
 • Fatta galopp eftre en sluta – fortsätt gärna att galoppera i en sluta
 • Trava på långsidan och lägg en 10 meters volt på mitten, när du kommer ur volten tillbaka på spåret fattar du galopp och fortsätter långsidan ner i galopp.
 • Serpentiner med galopp varannan både och trav eller skritt varannan.
 • Serpentiner med förvänd galopp varannan både och rätt galopp varannan båge.
 • Vi rider serpentiner över medellinjen med varannan båge i galopp och varannan i trav eller skritt.
 • Vi rider samma serpentin med varannan båge i galopp, men fattar förvänd galopp istället
 • Flytta hästen undan skänkeln när du rider snett igenom, fatta galopp när du kommer ut på långsidan.
 • Räkna steg och till exempel från halten skritta fem steg och låta det sjätte vara galopp.
 • Vi kan träna på att från skritt galoppera fem språng för att sedan skritta

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg