Ryttarens utrustning på hopptävling


Inför sin tävlingsdebut finns det en del saker att tänka på! Utöver alla förberedelser med grönt kort, anmälan, vaccinationsintyg, lastning, baninlärning och nerver behöver du också veta vilken klädsel du ska ha på tävlingen.

I den här artikeln finner du allt du behöver veta om ryttarens utrustning på hopptävling, så att du inte behöver vara orolig över vad du får och inte får bära på tävlingsdagen.

Vill du förbereda dig ytterligare inför din hopptävling rekomenderar jag dig att läsa ”Tävla i hoppning” där allt du behöver veta inför din första tävling finns samlat i en artikel. Lycka till och ha så kul!

Ridbyxor

När du tävlar i hoppning måste du ha ridbyxor på dig. Det finns ingen regel som säger vilken färg de behöver vara, men de klassiska och mest förekommande färgerna är vit eller beige.

Läs även: Ridbyxor eller ridtights? Så hittar du rätt!

Kavaj

När du tävlar i hoppning från och med 3*-tävling måste du ha ridkavaj. De vanligaste färgerna är svart, brun eller blå, men det finns ingen regel för vilken färg din kavaj ska vara.

Under 3*-nivå är det okej att byta ut kavajen till en fritidsjacka, tröja eller skjorta. Vid godkännande från överdomare är det okej att ta av kavajen om vädret tillåter, oavsett nivå.

Läs även: Tvätta, torka och förvara dina ridkläder

Skjorta eller polotröja

  • Under 3*-nivå får du rida med en långärmad polotröja eller skjorta utan att ha kavaj över. Oavsett om du har kavaj eller inte måste du ha en krage.
  • Från 3*-nivå får du rida med en lång- eller kortärmad polotröja eller skjorta under kavajen. Obligatoriskt med krage.

Stövlar

På hopptävling måste ryttaren ha ridstövlar eller jodphursskor med shortchaps utan fransar. Det är alltså inte tillåtet att rida i endast ridskor. Ridstövlar ger ett bättre stöd för skänkeln men är ett dyrare alternativ än ridskort och chaps.

De mest förekommande färgerna på ridstövlar är svart eller brun, men det finns ingen regel som säger vilken färg ryttaren måste ha på sina ridstövlar.

Läs även: Den stora ridstövelguiden (Bästa ridstövlarna 2023)

Ridhjälm

Ryttarens ridhjälm ska vara CE-märkt och ha hakband för att vara godkänd. Hjälmen ska bäras vid all ridning både på framridningen, framhoppningen, inne på banan och runt om på tävlingsområdet. Du som ska veterinärbesikta din häst behöver också bära hjälmen under besiktningen.

Det finns ingen regel som kräver att du bär ridhjälm vid lastning i och ur hästtransporten, men det är en bra rekommendation.

Undvik att köpa en begagnad ridhjälm eftersom du inte vet om den har varit med om tidigare smällar som skadat den invändigt. Byt din ridhjälm efter starka slag eller smällar som kan skada hjälmens skyddande funktion.

Läs även: Bästa ridhjälmen 2023

Säkerhetsväst

Ryttaren måste bära skyddsväst på hopptävling till och med det kalenderår ryttaren fyller 18 år. Den kan bäras under eller över ridjacka eller kavaj, men det är också godkänt att rida utan kavaj för den som bär säkerhetsväst oavsett nivå och typ av tävling.

Ryttarens skyddsväst måste vara godkänd med CE-märkning, ha beteckningen EN 13158 och vara level 3. Överdommaren har rätt att kontrollera att ridvästen är godkänd på tävlingsområdet.

Handskar

Det finns ingen regel som säger att ryttaren måste bästa ridhanskar eller inte på hopptävling. Många ryttare väljer att bära det då de upplever ett fastare tygeltag och minskar risken för att tygeln glider ur handen.

Andra väljer att rida utan handskar och upplever en bättre kontakt och känsla med hästens mun utan ridhandskar. Det är upp till varje enskild ryttare att välja om den vill rida med handskar eller inte.

Läs även: Ryttarens 6 viktigaste utrustning

Ridspö

På hopptävling får ryttaren bära ett spö med maxlängd på 75 centimeter. Spöt får inte ha en tyngd eller liknande i spetsen för att förstärka spöet verkan.

Från och med 2023 skärps reglerna kring spöanvänding. Ryttaren får endast använda spö på hästen totalt två gånger under ritten och inga slag är tillåtna, endast lätt petning. Med undantag för att förhindra fysisk skada.

Sporrar

Sporrar används som en förstärkning av skänkeln. Det är tillåtet att rida med sporrar på hopptävling men det finns en del regler att förhålla sig till.

Till att börja med får sporrarna inte vara konstruerade så att de kan såra eller skada hästen. De ska bäras rättvända. Skänklarna ska vara släta, svagt rundade och får inte vara vinklade uppåt.

Sporrar med rund hård kula och sporre utan hals eller utskjutande del, klackförlängare och stjärnsporrar är inte tillåtet.

Ponnysporrar får max ha en hals/utskjutande del på 1,5 centimeter mätt från yttersidan av sporrens skänkel. Det är inte ovanligt att överdomare mäter ryttarnas sporrar.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg