Ridbyxor eller ridtights? Så hittar du rätt!


Vilka byxor ska man bära när man rider? Det är en vanlig fråga för många som är nya inom ridning. Vid första anblicken kan det verka som att ryttare bär vanliga träningstights, men faktum är att det finns betydande skillnader mellan dem och de specifika klädesplaggen för ridning.

Även om du kan, är det inte optimalt att rida i vanliga leggings, mjukisbyxor eller jeans. Istället bör du satsa på ridtights eller ridbyxor som är stretchiga och bekväma, vilket gör det möjligt för dig att vara atletisk och röra dig fritt, men också med skoning som ger dig ett bra grepp i sadeln.

Det är viktigt att välja rätt byxor eftersom det kommer att påverka din upplevelse i sadeln. I denna artikel kommer vi att utforska de olika alternativen och deras fördelar för att hjälpa dig göra det bästa valet.

Varför ska man ha ridbyxor eller ridtighs?

Att rida i jeans, träningstights eller mjukisbyxor är inte det bästa alternativet, även om det fungerar när du bara ska rida någon enstaka gång. Ridbyxor/tights är speciellt utformade för att möta de specifika kraven och behoven som ridning innebär.

Här är några skäl till varför ridbyxor eller ridtights är ett viktigt plagg för ryttare:

 1. Grepp och stabilitet: Ridning kräver en nära kontakt med hästen. Ridbyxor och ridtights är utrustade med material och funktioner som ger extra grepp och stabilitet i sadeln. Vanligtvis har de en skoning som ökar greppet och minskar risken för halka i sadeln.
 2. Komfort och rörelsefrihet: Ridbyxor och ridtights är ett bekvämare alternativ som tillåter rörelsefrihet, till skillnad från till exempel jeans som är stela och begränsar ryttarens sittställning.
 3. Skydd och hållbarhet: Ridning och stalljobb kräver utrustning i slitstarkt material, vilket vanliga träningstights inte är utrustade för. hållbara och tåla den dagliga användningen i stallet.
 4. Utseende och stil: I ridning finns det oskrivna regler om klädkoder som ryttaren ska följa för en elegant och ”klassisk” stil, dit mjukisbyxor, jeans och träningstights inte hör till.

Läs även: Ryttarens utrustning på hopptävling

Vad är ridtights?

Ridtights är ett plagg som liknar tights eller leggings men är speciellt utformade för ridning, med detaljer som är fördelaktiga i ridsporten:

 • Tillverkade av stretchigt och följsamt material för rörelsefrihet och komfort.
 • Tätsittande och följer kroppens konturer för minskad friktion och nära kontakt med hästen.
 • Vanligtvis elastisk midja för bekväm passform.
 • Silikongrepp eller skoning vid knäna och sätespartiet för extra grepp och stabilitet i sadeln.
 • Vissa ridtights har fickor för förvaring av små föremål.

Plagget är relativt nytt på marknaden och har snabbt blivit populära bland ryttare inom olika discipliner som dressyr, hoppning och fälttävlan. Att ryttare fastnat för ridtights är egentligen inte så konstigt då det i jämförelse med traditionella ridbyxor ger en helt annan smidighet och bekvämlighet i sadeln.

Det finns många olika ridtights på marknaden, i olika färger, stilar, mönster och grepp för att passa olika individer och deras behov. Jag rekommenderar starkt våra ridtights från ElzaD’alme!

Ridbyxor eller ridtights?

Vad ska man rida i då? Ridtights eller ridbyxor? Valet mellan ridtights och ridbyxor beror främst på personliga preferenser. Båda alternativen har sina fördelar och det är viktigt att hitta det som fungerar bäst för dig. Här är några skillnader mellan de två:

Den största skillnaden mellan ridtights och ridbyxor är att ridtights inte har kar kardborreband, knapp, dragkedja eller annan knäppning i ankeln eller midjan. Istället är ridtights i elastiska material som liknar träningstights.

Vilket som passar bäst är en smaksak. Skillnaden mellan de två alternativen är relativt liten, då det skiljer sig från modell till modell snarare än mellan ”byxor” och tights. Här är några generella skillnader:

Ridtights:

 • Stretchigt material som ger god rörelsefrihet och flexibilitet
 • Tunnare och lättare än ridbyxor, vilket ger en närmare känsla till hästen
 • Upplevs ofta bekvämare än byxor
 • Utrustad med sidofickor för telefon

Ridbyxor:

 • Tjockare, varmare och mer slitstarkt material
 • Traditionell, stilren design
 • Skydda bättre mot nötning
 • Fler men mindre fickor och detaljer

Läs även: Tvätta, torka & förvara dina ridkläder

Passform

Att hitta ett par bra ridbyxor innebär att de måste uppfylla flera viktiga krav. Ridsportsklädsel kombinerar mode och stil med funktionalitet och möjlighet till rörelse, samt att tåla både slitage och stallarbete.

Här är några riktlinjer för hur ridbyxor bör sitta:

 • Midjehöjd: Vilken midjehöjd som lämpar sig är individuellt. Vissa föredrar hög midja, andra låg. En allmän riktlinje är att byxorna bör sitta i midjan, strax ovanför höftbenen för att inte glida ner eller skapa obehag när ryttaren sitter i sadeln.
 • Passform: Tyget bör vara åtsittande men inte för tight. Ryttaren ska kunna röra sig fritt och böja knäleden vid behov utan att begränsas.
 • Benlängd: Ridbyxorna bör vara tillräckligt långa för att täcka ryttarens vrister sittandes i sadeln för att undvika skav från stövlar eller sporrar.
 • Skav och veck: Se till att ridbyxorna inte skapar skav eller onödiga veck när du sitter i sadeln. Det kan vara en bra idé att prova olika märken och modeller för att hitta de ridbyxor som passar just din kroppstyp bäst.
 • Material: Ridbyxor är vanligtvis tillverkade av stretchigt material för att ge rörelsefrihet och komfort. Se till att materialet är tillräckligt flexibelt för att följa dina rörelser utan att bli för sträckt eller begränsande.

Läs även: Ryttarens 6 viktigaste utrustning (Vad du behöver och inte behöver)

Storlek

Rätt storlek är A och O för en bekväm och korrekt passform. Storleken på ridbyxor kan variera mellan olika tillverkare och modeller.

För att hitta rätt modell och storlek på dina tidbyxor eller ridtights kan du jämföra dina mått med tillverkarens storlekstabeller, prova olika storlekar och ta hänsyn till olika passformer som till exempel regular, långa eller korta längder.

När du jämför dina mått med storlekstabeller behöver du följande mått:

 1. Midjemått: Mäts runt den smalaste delen av din midja, vanligtvis strax ovanför naveln.
 2. Höftmått: Mät runt den bredaste delen av höfterna.
 3. Innerbenslängd: Mät längden från grenen ner till önskad längd på byxbenen.
 4. Ytterbenslängd: Mät längden från midjan ner till önskad längd på byxbenen.

Kom ihåg att olika märken kan ha olika måttabeller och passformer, så det är alltid bäst att följa specifika riktlinjer från tillverkaren och prova på olika storlekar för att hitta den bästa passformen. Men om du inte hittar en specifik storlekstabell kan du använda ”standardstorlekar” och välja din vanliga storlek i andra byxor.

För ridbyxor från andra länder kan du använda en internationell storlekstabell. Här är en tabell med europeiska/svenska/tyska, brittiska, australiensiska, nyzeeländska, amerikanska och italienska klädstorlekar för att se motsvarande storlek i EUR/SV-storlekar.

EUR/SV UK AU/NZ US IT
34 6 6 2 38
36 8 8 4 40
38 10 10 6 42
40 12 12 8 44
42 14 14 10 46
44 16 16 12 48

Läs även: Schabrak: Den Kompletta Storleksguiden

Färg

Ridbyxor finns i olika färger och mönster. De vanligaste färgerna på senare 2020-tal är beige, marinblå, svart och grå. Oftast engärgade och omönstrade.

På tävling finns det vissa regler och klädkoder för ryttare att förhålla sig tilll. Det är vanligt att ryttare har ljusa ridbyxor, vanligtvis vita eller beiga, men det är bara i dressyr som det faktislt är ett krav.

När det kommer till hoppning, terräng och pay and jump finns det inga regler kring färgen på ryttarens ridbyxor.

Läs även: Allt du behöver veta för att börja tävla i dressyr

Skoning

När man talar om skoning på ridbyxor och ridtights refererar man till en specifik typ av insats eller beläggning på insidan av byxbenen, vanligtvis från knäna och nedåt.

Skoningens huvudsakliga syfte är att ge grepp och stabilitet i sadeln och kan vara tillverkad av olika material, som till exempel mocka eller sillikon.

Nu för tiden är skoningen också en stor del av byxornas design, tack vare olika materialer, former och mönster som blir till snygga och moderna detaljer i plagget.

Vad är skillnaden på helskoning och halvskoning?

Helskodda ridbyxor: har en fullständig skoning på insidan av benen, från knäna och nedåt. Helskodda ridbyxor rekommenderas särskilt för discipliner som dressyr, där en stadig kontakt med hästen är viktig.

Halvskodda ridbyxor: har skoning endast på insidan av knäna i greppvänligt material. De ger fortfarande ett bra grepp i sadeln men ger även ökad rörelsefrihet och flexibilitet i benen. Halvskodda ridbyxor är populära inom inom till exempel hoppning där ryttaren snabbt ska resa sig i sadeln.

Övrig skoning

Förutom hel- och halvskoning som är det vanligaste, kan ridbyxor också ha andra typer av skoning. Här är några exempel:

 • Oskodd: Ridbyxor utan skoning
 • Sadelförstärkt: Ridbyxor med förstärkning vid sätet i tyg.
 • Knäförstärkt: Ridbyxor med förstärkning vid knäna, vanligtvis i tyg eller andra material.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg