Ryttarens 6 viktigaste utrustning (Vad du behöver och inte behöver)


Att ridsport är en dyr sport är ingen överdrift. Det är inte bara hästen som är dyr, utan även all utrustning. Om du är nybörjare behöver du inte skrämmas av alla de dyra ryttarprodukterna som finns på marknaden.

Det finns prisvärda alternativ, och för att börja rida behöver du faktiskt väldigt lite utrustning. Här kommer en lista på vad du bör prioritera som nybliven ryttare.

Som ryttare bör du prioritera denna utrustning:

  • Ridbyxor
  • Skor eller stövlar med klack
  • Handskar
  • Tröja
  • Ridhjälm
  • Säkerhetsväst

Där har du ett bra startpaket för att börja din ryttarkarriär! Men du kan läsa mer om vilka redskap som rekommenderas för att vidareutveckla din ridning samt vilka redskap som är till din fördel som ryttare.

Ryttarens 6 viktigaste utrustning

Kanske har du precis anmält dig till en ridlektion eller två, och vet ännu inte om du kommer fastna för ridning eller inte. Då är det inte konstigt om du känner ett osug för att köpa specifika ridkläder.

Goda nyheter! Förmodligen äger du redan flera av de minimala kraven på plagg för att rida din första ridlektion.

1. Ridbyxor

Det går att rida i vanliga långbyxor din första ridlektion. Använd då ett par långbyxor som är slitstarka och som inte är ömtåliga. Men när du väl blivit hästgalen och känner dig redo för att starta din samling av ridutrustning, är ridbyxor något du förmodligen inte kommer få nog av.

Ridbyxor är byxor som vanligtvis saknar sömmar längst insidan av benet och med material som skapar fäste på insidan av låret, eller i alla fall på knäet, för extra bra fäste i sadeln.

Det finns många olika modeller av ridbyxor. Alla med syfte att hålla dig bekväm och säker i sadeln, så du behöver inte oroa dig för att investera i olika disciplin-specifika byxor (t.ex. byxor för hoppning eller dressyr). Håll dig till en modell som är bekväm och fungerar bra för dig, i alla fall i början!

Många väljer att rida i ridtights, framförallt på sommarhalvåret eftersom det är svalare och mer funktionellt tack vare sitt stretchiga material, än traditionella ridbyxor.

Ridtights har oftast silikonskoning på insidan av låret och rumpan för bättre fäste i sadeln, medans traditionella ridbyxor ofta har en skoning av extra tyg, vilket blir betydligt varmare.

Läs även: Tvätta, torka & förvara dina ridkläder

2. Ridstövlar

Läderstövlar är något som många förknippar med en ryttare. Det är dock inte ett livsnödvändigt köp för den nyblivna ryttaren. Stövlar är oftast lite dyrare, även om de finns i olika prisklasser mellan femhundra till flera tusen kronor.

På den första ridlektionerna räcker det gott och väl med att rida i ett par skor med klack. Klacken förhindrar foten att glida genom stigbygeln, vilket kan skapa ett osäkert scenario om du blir obalanserad och ramlar av.

För dig som tänker fortsätta med ridning är stövlar en god investering. Ett par bra ridstövlar ger stöd till skänkeln, vilket gör ridningen både lättare och bekvämare för både häst och ryttare.

Vill man hellre rida med en ridsko kan man komplettera den med en shortchaps/gaiter så får man ett stövelliknande utseende, vilket mest är för estetisk skäl än för funktion. Men snyggt är det!

Läs även: Den stora ridstövelguiden (Bästa ridstövlarna 2023)

3. Handskar

Handskar är inte ett måste under din första ridlektion, men om du fastnar för sporten så kommer du förmodligen vilja införskaffa dig ett par för att rädda dina händer.

Att hålla i ett par lädertyglar kan vara obehagligt först, speciellt om tyglarna är nya och inte hunnit bli mjuka ännu.

Dina händer kan också svettas och göra tyglarna svåra att hålla i, vilket påverkar din förmåga att hålla ett säkert grepp. Med handskar kan du undvika detta problem.

Ridhandskar är tighta och anpassar sig smidigt för att passa dina händer och fingrar. Hitta ett par handskar som inte är för hårda, eftersom de kan göra det svårare att hålla om tygeln.

4. Tröja

När du rider finns det få regler för vilken tröja du ska ha, om du inte tävlar för då behöver du ha skjorta/krage och långärmad tröja/kavaj. Men på din första ridlektion är det fritt fram att rida i valfri tröja!

Många rider i skjorta eller pike, tröja eller jacka som matchar ridbyxorna, men det är såklart inget krav. Använd gärna tyger som kan andas och som inte begränsar din rörelse. Undvik tröja med luva och linnen när du rider.

Unvik att rida i tröja med luva, eftersom det kan göra det svårt att få plats med ridvästen, samt att rida i linne eftersom du inte kan skydda axlarna från grus och smuts om du ramlar av.

Proffstippset när det gäller att välja vilken tröja man ska rida i är att lämna allt för lösa tröjor hemma, eftersom du kan fastna i sadeln eller skrämma hästen och skapa en osäker situation.

Läs även: Rida I Linne? En Het Diskussion

5. Ridhjälm

Som nybörjare kommer du förmodligen få rida på en väldigt snäll häst i början, men det hindrar dig inte från att behöva använda skyddsutrustning.

Kom ihåg att hästar är djur med egen vilja. De är flyktdjur med mycket instinkter, vilket gör dem väldigt oförutsägbara. Vi kan aldrig garantera någonting. Om en häst får för sig något går det snabbt, och det är bättre att vara safe than sorry.

Du behöver ha en ridhjälm när du rider. Om du inte vet om du vill fortsätta rida ännu behöver du inte investera i en egen ridhjälm eftersom ridskolor oftast lånar ut ridhjälmar.

När du bestämt dig för att fortsätta rida rekommenderar jag att du köper en egen ridhjälm så att du själv kan ha koll på hur många slag den varit med om, eftersom ridhjälmar behöver bytas ut med tiden. Din ridhjälm behöver vara godkänd, vilket du ser genom CE-märkning.

Läs även: Bästa Ridhjälmen 2023 & Rengör Din Ridhjälm – Så Här Gör Du

6. Ridväst/Skyddsväst

När du tävlar för svenska ridsportsförbundet behöver du ha ridväst på dig till och med året du fyller 18 år. Västen minskar risken för fallskador vid avramling.

En säkerhetsväst skyddar bröstkorg, revben och inreorgan. Att ramla av är oundvikligt för alla som fortsätter sin ryttarkarriär. Det kommer att hända en dag, speciellt när du fortfarande lär dig.

Att bära säkerhetsväst absorberar en del av chocken av att slå i marken, och är definitivt att föredrar.

Ryttarens Utrustning

inlägget innehåller annonslänkar från Petster.se

Ridhjälm


Säkerhetsväst


Ridbyxor


Ridstövlar


Ridhandskar

Du Kanske Även Gillar:

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg