Tvätta, torka & förvara dina ridkläder


Vita ridbyxor, strukna skjortor och prydliga kavajer är några av de saker man förknippar hästvärlden med – medans andra sidan av myntet är lera, betfor, hästskit och damm. Som ryttare blir det en hel del tvätt, vilket gör att frågor kan uppkomma kring tvättningen.

Behöver verkligen allt skickas till kemtvätt? Nejdå! I den här artikeln går vi igenom hur du tvättar dina ridkläder korrekt och på så sätt förlänger hållbarheten och bibehåller plaggets optimala passform, utan att behöva skicka iväg plaggen på dyr tvätt.

Här kan du läsa hur du tvättar, torkar och förvarar dina ridkläder utan att de luktar häst.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Elon.se, Granngården.se och Petster.se

Hur ofta ska man tvätta sina ridkläder?

Du behöver tvätta dina ridkläder när de luktar illa eller ser smutsiga ut. Hur ofta är individuellt och beror på hur nära plagget sitter mot kroppen, vilken årstid och temperatur det är utomhus, hur mycket du svettas och hur skitit plagget är.

Ridkläder som sitter närmast kroppen som t-shirt, långärmad tröja och underställ behöver tvättas oftare än tjocktröjor och ridbyxor som sitter längre ifrån kroppen.

Läs även: Ridbyxor eller ridtights? Så hittar du rätt!

3 Produkter för hästluktande ryttare

I ärlighetens namn är det inte alltid man har tid att tvätta sina ridkläder, eller ens duscha innan man ska iväg på nästa aktivitet. Vi har alla gått in på den lokala mataffären i ridkläder, inte sant?

Här kommer tre go to produkter för oss hästluktade ryttare. Produkterna är perfekt att ha i bilen för att minska hästlukten vid akuta situationer. Förutom dessa tre är också torrschampo en räddare i nöden efter många timmar under ridhjälmen.

Luktbortagning

Våtservetter

Wunderbaum

Tvätta, torka och förvara dina ridkläder

Visst ser det otroligt prydligt ut med vita ridbyxor, piké, skjorta och kavaj? Absolut! Men i en hästmiljö med betforsvatten, nysmort läder, dammiga ridbanor och hästskit är det inte alltid det enklaste att hålla ridkläderna rena.

Som tur är kan du enkelt tvätta dina tävlingskläder och ridkläder! Idag kan du tvätta de flesta plaggen i vanlig maskintvätt. Följ alltid plaggens tvättanvisning för optimal hållbarhet och passform.

Tävlingskavaj

Tvätta: De flesta tävlingskavajer är i Polyester eller Nylon med mindre inslag av Elastan eller Spandex vilket gör det möjligt att tvätta din tävlingskavaj i maskintvätt på 30°C, om inget annat står i tvättanvisningen. Vänd kavajen in och ut. Sätt ihop eventuella dragkedjor så de inte fastnar i tyget och sliter sönder fibrerna. Undvik sköljmedel. Använd ett syntetiskt vänligt tvättmedel.

Torka: Låt din kavaj dropptorka på galge. Torktumla inte din kavaj då värmen kan förstöra materialet. Stryks ut och in på låg värme.

Förvara: Förvara din tävlingskavaj hängande på en galge när du inte bär den. Galgen ska fylla ut kavajens axelparti och behöver därför ha samma bredd som distansen mellan kavajens axelsömmar för att inte riskera att kavajen deformeras. Skydda kavajen från smuts genom att förvara och transportera den i ett kostymfodral.

Förvara din tävlingskavaj i en klädpåse

Ridbyxor

Tvätta: Tvätta dina ridbyxor på 40°C om inget annat står i tvättanvisningen. Har dina vita byxor blivit missfärgade finns det olika beprövade metoder för att få dem vita igen som t. ex. blanda i en skvätt bakpulver eller bikarbonat i tvättmedlet. För att få bort fläckar rekommenderas galltvål, ättika, bakpulver eller fläckborttagningsmedel.

Torka: Undvik att torktumla dina ridbyxor. Låt dem istället dropptorka.

Förvara: Förvara dina vita ridbyxor hängandes över en galge eller hopvikta.

Topp, piké och skjorta

Tvätta: Beroende på vilket material din piké eller skjorta är i finns det olika skötselråd. Generellt kan man tvätta sina tävlingstoppar i maskintvätt i 30°C om inget annat står i tvättanvisningen. Eftersom tävlingstoppen ofta är i ett funktionsmaterial kan det vara bra att lufttorka plagget vid behov. Om plagget luktar mycket svett kan du lägga det i en hink med vatten och vitvinsvinäger en halvtimme innan tvätt. Det gör så att den illaluktande doften försvinner från kläderna.

Torka: Undvik att torktumla dina tävlingstoppar. Låt dem istället dropptorka.

Förvara: Förvara tävlingstoppar hängandes på för att behålla passformen.

Ridjacka

Tvätta: Följ alltid råden på tvättanvisningen när du tvättar din ridjacka. Tvätta din jacka på låg värme, max 40 grader i lite tvättmedel och undvik sköljmedel. Stäng blixtlåset innan du tvättar för att inte riskera att ha sönder maskinen eller jacka. Tvätta jackan enskilt.

Torka: Torka din jacka genom dropptork eller i torktumlare. Låt jackan torka ut och in. Lägg i en eller flera tennisboll i torktumlaren för att ”fluffa upp” jackan och motverka klumpar av dun.

Förvara: Förvara jackan hängandes.

Stryka ridkläder

Olika material tål strykning olika väl. Ull, silke, bomull och lin är naturmaterial och tål höga temperaturer vid strykning. Ridkläder är oftast gjort i polyamid, nylon, acetat eller akryl som är syntetmaterial och mycket känsliga för hög värme.

De flesta tvättanvisningarna för ridkläder avråder strykning då materialet oftast är syntetiskt och känsligt mot värme, vilket också är anledningen till att de tvättas i 30-40°C. För att få ridkläder som kavaj och pikéer släta är det ett bra alternativ att använda en steamer som inte är lika varmt som ett strykjärn.

Stryka ridkläder med strykjärn

Det rekommenderas inte att stryka ridkläder i syntetmaterial med strykjärn då textilen är mycket känslig för värme. Om du ändå vill använda ett strykjärn till dina ridkläder använd strykjärnets lägsta värme och börja med att stryka plaggen i syntetmaterial först, innan järnet blivit riktigt varmt.

  1. Använd ett strykbord.
  2. Placera en fuktig strykduk mellan textilartikeln och strykjärnet för att skydda textilen.
  3. Stryk plagget med strykjärnet på lägsta värmen.
  4. Var försiktig och stanna inte på textilen för länge med strykjärnet.
  5. Vänd på plagget och upprepa på båda sidorna.

Stryka Ridkläder med steamer

Med en steamer behövs ingen strykbräda, vilket gör det enkelt att ta med den till tävlingsplatsen. En steamer är enkelt, smidigt, tidseffektivt och mer skonsamt för plagg i syntetmaterial än ett strykjärn, vilket gör det till bästa alternativet när det kommer till att få bort veck på ridkläder.

Förvara Ridkläder

Lägenhet: Om du bor i en lite lägenhet och har dåligt med förvaringsutrymme kan du behöva tvätta oftare för att inte hela lägenheten ska lukta häst. För att minska hästlukten är det praktiskt att använda sig av plastlådor eller väskor att lägga sina ridkläder i.

Hus: Bor du i ett hus med garage, förråd eller källare kan de vara en bra ide att förvara ridkläderna där för att slippa hästlukten i hela huset.

Stall: Många förvarar sin rid utrustning i stallet. Se till att förvaringsutrymmet, sadelkammaren eller personalrummet har lås och är uppvärmt om du förvarar din ridhjälm och läderridstövlar där, eftersom de inte mår bra av kyla.

Om inte din sadelkammare har ett övervakningssystem kan det vara en god investering då allt för många sadelkammare innehåller utrustning för många hundra tusen kronor och säkras med ett vanligt hänglås.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg