Tvätta schabrak (8 tips)


Det är viktigt att rida med rena schabrak eftersom intorkat svett, smuts och hår kan irritera hästens hud och ge skav. Hur ofta du behöver tvätta ditt schabrak beror på schabrakets skick. För att inte behöva tvätta schabraken allt för ofta kan du borsta av svett, smuts och hår från insidan av schabraket med en rotborste när svettet torkat.

Det finns flera sätt att göra rent schabrak, här är 8 saker att tänka på när du tvättar schabrak:

  1. Borsta av schabraket
  2. Dammsug schabraket
  3. Tvätta ditt schabrak i tvättmaskin
  4. Använd rätt tvättmedel
  5. Skydda tvättmaskinen och schabraket med en tygpåse
  6. Minska slitage genom att vända schabraken in och ut
  7. Rädda kardborrebanden
  8. Dropptorka

Läs även: Schabrak: Den Kompletta Storleksguiden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården och Kell & Co.

1. Borsta av schabraket

Innan du tvättar ditt schabrak är det bra att borsta av löst hår och smuts med en rotborste. Då slipper du envist hästhår i tvättmaskinen som kan sätta sig på nästa tvätt.

Ibland räcker det med att borsta av schabrakets insida för att bli av med överflödet av intorkat svett, smuts och hästhår. Prova att borsta av schabraket innan du beslutar dig om att lägga det i tvättkorgen eller använda det ett ridpass till.

Läs även: 11 Måsten i ryktväskan

2. Dammsug schabraket

Med en dammsugare kan du enkelt dammsuga upp intorkat svett, smuts och hästhår på schabrakets insida! Tänk på att lägga schabraket på en ren yta så du inte smutsar ner schabrakets utsida i processen att rengöra insidan. Använd med fördel en handdammsugare.

Med en handdammsugare kan du enkelt rengöra ditt schabrak. Jag har testat flera olika handdammsugare och kommit fram till att jag föredrar Bosch YOU-series dammsugare eftersom det extra medföljande munstycket rengör och kommer åt även i schabrakets sömmar.

3. Tvätta ditt schabrak i tvättmaskin

Schabrak kan tvättas i vanlig tvättmaskin på 30 grader om inget annat står på tvättanvisningen.

Har ditt stall haft kvarka rekommenderas det att tvätta alla textiler i 60 grader – tvätta då ditt schabrak i den högsta temperatur som schabraket klarar av. För att minska att schabraket krymper i varmare temperatur kan du ta ut schabraket medans det fortfarande är blött och vara snabb med att dra ut dem lite.

4. Använd rätt tvättmedel

Använd ett milt tvättmedel när du tvättar dina schabrak. Ett tvättmedel är milt när det har relativt lågt pH, inte innehåller blekmedel eller optiskt vitmedel. Undvik sköljmedel och blekmedel helt när du tvättar dina schabrak.

Ett tvättmedel som lämpar sig för schabraktvätt är Ocean fintvättmedel som varken innehåller blekmedel eller enzymer och därför är skonsamt mot ömtåliga textiler.

5. Skydda tvättmaskinen och schabraket med en tygpåse

Många schabrak har detaljer som metallbrickor eller blingstenar. Dessa detaljer kan repas eller lossna av tvättmaskinen om du inte använder en tygpåse. En tygpåse skyddar också tvättmaskinen från hästhår.

6. Minska slitage genom att vända schabraken in och ut

Har du ingen tygpåse? För att minska risken för slitage på schabrakets detaljer kan du vända schabraket in och ut när du tvättar det. Det maximerar också effektiviteten att tvätta den smutsiga sidan ut!

7. Rädda kardborrebanden

Kom ihåg att sätta ihop kardborrebandet på schabraken när du tvättar dem. På så vis undviker du att materialet rivs eller att kardborrebandet blir fult och nopprigt.

8. Dropptorka

Dropptorka ditt schabrak efter tvätt genom att häng upp det på torr plats. Kör inte ditt schabrak i torktumlaren eftersom det kan förstöra schabraket.

Frågor & svar: Tvätta Schabrak

Hur ofta ska man tvätta schabrak?

Schabrak behöver tvättas när smutsen på insidan av schabraket riskerar att skapa irritation och skav mot hästens hud. För att inte behöva tvätta schabraken allt för ofta kan du borsta av svett, smuts och hår från insidan av schabraket med en rotborste när svettet torkat.

Kan man tvätta schabrak i tvättmaskin?

Du kan tvätta schabrak i vanlig tvättmaskin på 30 grader om inget annat står på tvättanvisningen.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg