De 8 minsta hästraserna i världen


Hästar finns i olika färger och storlekar. Olika raser kan skilja sig mycket mellan varandra. Våra mindre hästraser är inte alltid tillräckligt stora för att rida på men är ändå underbara följeslagare som oftast, trots sin storlek, är tåliga och starka varelser.

Med mycket styrka i litet paket kan små hästar vara extremt utilitaristiska. De kan dra tunga laster, hjälpa till i gruvor och till och med bära upp ryttare. Även om vi vanligtvis finner dem som husdjur, ridponny eller som sällskapshäst.

Den minsta hästrasen i världen är falabella följt av miniatyrhästar och shetlandsponnys. Men här kan du också läsa om andra små hästraser.

Världens minsta häst är Thumbelina, en dvärg-falabella som är 43 cm i mankhöjd. Världens största häst någonsin var Shirehästen Sampson som var 219 cm i mankhöjd.

Läs även: De 10 Största Hästraserna I Världen & Shettis & Ponnyutrustning

När är hästen en ponny?

En ponny är en häst som är under 148 centimeter från marken till hästens mankhöjd. Ponnys delas in i 4 olika kategorier. A-ponnyer, B-ponnyer, C-ponnyer och D-ponnyer.

 • A-ponnyer kallas de hästar som är 107 cm eller mindre i mankhöjd.
 • B-ponnyer har mankhöjden 107,1 cm till 130 cm.
 • C-ponnyer är mellan 130,1-140 cm.
 • D-ponnyer 140,1-148 cm.
 • Storhäst är en häst med mankhöjd över 148 cm.

Läs även: Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

1. Falabella

 • Ursprung: Falabellahästen har sitt ursprung i Argentina.
 • Livslängd: Kan leva upp till 40 – 45 år.
 • Höjd: Falabella är världens minsta hästras, med en tillåten mankhöjd på max 78 cm.

Falabellan är känd för att vara den minsta hästrasen i världen. Den första Falabellahästen någonsin registrerades 1940 i Argentina av Julio Falabella vilket är hur rasen fick sitt namn.

Rasen falabella utvecklades genom korsning med shetlandsponnyer och walesiska ponnyer. Trots sin lilla kroppsstorlek är falabellan perkeft proportionell vilket gör att den kan avla naturligt. Falabellahästen används mest för sällskap eller shower.

2. Shetlandsponny

 • Ursprung: Den första shetlandsponnyn tros ha sitt ursprung i Shetlandsön, Skottland.
 • Livslängd: Shetlandsponnyn kan leva upp till 20 till 25 år.
 • Höjd: max 107 cm

Shetlandsponny är en vanligt hästras i Sverige. Det är en av de minst hästraserna i världen och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland.

Shetlandsponnyn är stark för att vara en tålig och stark häst med en kraftfull kroppsbyggnad. De har små utstickande öron, stora ögon och ett litet huvud.

Det finns ingen bekräftat historia om hur shetlandsponnyn först dök upp, men det sägs att den lilla rasen tämjdes tidigt. De tidiga människorna på Shetlandsöarna använde ponnyns hår för att göra fiskenät och linor.

Idag är shetlandsponnyn vanlig som ridhäst till små barn eller som sällskap till andra hästar. Shetlandsponnyn är känd för att vara envis och busig, men det är såklart väldigt individuellt.

3. Miniatyrhäst

 • Ursprung: Miniatyrhästen har sitt ursprung i Europa
 • Livslängd: Miniatyrhästen kan leva upp till 25 till 30 år.
 • Höjd: max 96,5 cm

De senaste decennierna har miniatyrhästen blivit än mer populär. De används vanligtvis för att köra, tävla, dra vagnar, showa och hoppa. Likt shetlandsponnyn är miniatyrhästar också bra husdjur och sällskapsdjur.

De första miniatyrhästarna föddes upp i Europa på 1600-talet där de användes som husdjur bland överklassen.

Idag används de inom flera områden men är extra betydelsefulla för äldre och funktionshindrade individer. På grund av den lilla storleken på deras käkar är miniatyrhästar kända för att vara en svår ras att föda upp. De kan utveckla allvarliga tandproblem som kan orsaka kolik. Men om en miniatyrhäst blir ordentligt omhändertagen kan den leva friskt och lycklig under lång tid.

4. Islandshäst

 • Ursprung: Islandshästen har sitt ursprung på Island
 • Livslängd: De är kända för att leva mellan 25 till 30 år.
 • Höjd: 125-145 cm

Det finns flera olika typer av islandshästar. Egenskaperna som skiljer dem åt beror till mestadels på avel där vissa är avlade för att arbete medans andra är framavlade för utställning.

Islandshästen är känd för att vara stark, robust och kompakt, men trots detta är det en av de mindre hästraserna i världen.

5. Nomaponnyn

 • Ursprung: Nomaponnyn härstammar från Japan
 • Livslängd: De är kända för att leva över 20 år
 • Höjd: cirka 110cm i mankhöjd

Nomaponnyn är en hästras från Japan som i dag är utrotningshotad och anses vara en av de mest sällsynta hästraserna i världen.

Under andra världskriget användes nomaponnyn som packhäst, med sin starka kropp ansågs den vara utmärkt för att bära. Efter kriget minskade efterfrågan på rasen och idag har vi få kvar i världen.

6. Fjordhäst

 • Ursprung: Fjordhästen, även fjording, är en hästras som ursprungligen kommer från Norge.
 • Livslängd: Kan leva upp till 30 år.
 • Höjd: cirka 135-150 cm i mankhöjd

Fjordingen är en annan liten ras som är känd för sitt utseende. På denna lista är fjordhästen bland de större, men sett till många andra hästraser är den ändå en mindre ras.

Fjordingen kännetecknas av sina primitiva tecken som sin ål som är en mörk rand längs ryggen, mörka tvärränder över manken som kallas för grepp och den mörka delen i mitten av pannluggen, manen och svansen.

Fjordhästen är black i färgen, men nyansen kan skiljas mellan brunblack, rödblack, musblack, vitblack och isabellblack. Rasen föddes ursprungligen upp i Norge för jordbruksändamål och levde då i tuffa och bergiga förhållanden.

Idag används fjordingen till det mesta. Du kan finna en fjording i skogsbruket eller jordbruket, på dressyr eller hoppbanan, som ridskole-eller handikappshäst eller som en kär familjemedlem.

7. Haflinger

 • Ursprung: Haflinger är en hästras som har sitt ursprung och utvecklats i Österrike och norra Italien.
 • Livslängd: Kan bli 40 år gammal
 • Höjd: cirka 135-150 cm i mankhöjd

Hästrasen haflinger är en fuxfärgad relativt liten ras. Den rör sig mjukt, energisk och elegant. Från början var haflingern en arbetshäst i liten modell som användes på gårdar. I modern tid kan du se den fina rasen på olika turistorter i alperna där de drar slädar eller vagnar med turister.

Framförallt är haflingern en bra allroundhäst som används inom de flesta ridsportsgrenarna, allt mellan hoppning och dressyr till körning och western.

Det finns omkring 250 000 registrerade haflingerhästar i världen, varav ungefär 1600 av dem är registrerade i Sverige. Det är en populär familjehäst vilket inte är konstigt med tanke på att den är liten men viktbärande med ett gott psyke och vacker utstrålning.

8. Yonaguniponny

 • Ursprung: Yonaguniponnyn är en utrotningshotad hästras från Japan.
 • Livslängd: Det saknas data
 • Höjd: cirka 115-120 cm i mankhöjd

Yonaguniponnyn är en japansk hästras som i dagsläget är allvarligt hotad. 1968 fanns det bara 210 Yonaguni-hästar kvar på en ö i norra Japan. Idag finns det mindre än 200 överlevande hästar av denna ras.

Yonaguniponnyn är känd för att vara extremt vänlig, intelligent och tålig. Till utseendet är Yonaguniponnyn inte speciellt vacker. Det är inte ovanligt med medfödda defekter. Exteriören känns oproportionerlig med stor buk, smala ben och kort rygg. Huvudet är stort med tydlig ponnykaraktär och små öron.

Utrustning till små hästar

Hästar finns alla dess storlekar, från den största Shirehästen till den minsta falabellan. Det stora spannet av storlekar kan dock göra det problematiskt när det kommer till utbudet av utrustning. För riktigt små ponnys kan det vara svårt att hitta utrustning som sitter korrekt. Därför har vi samlat all utrustning du behöver till din shettis eller ponny i en och samma artikel!

Shettis & Ponnyutrustning

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg