Bli Medryttare! – Den Ultimata Guiden För Blivande Medryttare


Många drömmer om en egen häst eller ponny. Men faktum är att det finns flera goda anledningar till att vara medryttare. Det är en bra inkörsport till hästägande då du får lära dig allt vad det innebär att ha en häst, utan att behöva köpa en.

För att bli medryttare behöver du ha ett intresse för hästar. Att vara medryttare innebär att du tar hand om någon annans häst någon eller några dagar i veckan genom att rida, mocka, fodra och rikta. Att vara medryttare är lärorikt och roligt med kräver ansvar. Du kan vara medryttare både på ridskolor eller i ett privatstall.

Det finns både för- och nackdelar med att vara medryttare till någon annans häst. I den här artikeln går vi igenom vad en medryttare är för någonting, hur du blir medryttare och vad du behöver tänka på.

Allt En Medryttare Behöver Veta

Vad Gör En Medryttare?

En medryttare är en person som hjälper medryttarhästens ägare med ridning och eventuella stalljobb som mockning, fodring & ryktning, om ägaren inte har tid, möjlighet eller lust att göra det själv alla dagar I veckan.

Medryttare har oftast individuella uppgörelser med hästens ägare kring vilka uppgifter som ska göras av medryttaren. Alla hästägare har olika behov av hjälp. Behovet av en medryttare kan vara till exempel skada, graviditet, tidsbrist, jobb/studier på annan ort, tappat intresse mm.

Medryttarens uppgifter kan variera efter behov. Här är några exempel på uppgifter en medryttare kan ha:

  • Ridning
  • Longering
  • Promenader
  • Mocka
  • Vattna
  • Väga hö
  • Fodra
  • Insläpp/Utsläpp
  • Hästskötare på tävling/träning Putsa utrustning

Vad Kostar Det Att Vara Medryttare?

Hur vet du som medryttare vad som är en rimlig månadskostnad? Det kan vara svårt att veta första gången men du kan fråga dig själv vilka möjligheter du får som medryttare och försöka prissätta dem.Får du möjlighet att träna och tävla på en fin anläggning kommer priset med största sannolikhet vara högre än om du rider ut I skogen på en äldre häst.

Det genomsnittliga priset för att vara medryttare är mellan 500-1000 kronor i månaden. Priset varierar beroende på vilka uppgifter som ingår i arbetet. Vissa medryttare betalar ingenting alls, andra får betala stora summor och sen finns de ryttare som är duktiga beridare och får betalt för att rida andras hästar.

Kostandens variation beror på olika faktorer, till exempel:

  • hästens värde
  • träning och tävlingsmöjligheter
  • hästens kostnad varje månaden
  • kostanden för uppstallning
  • behovet av hjälp
  • efterfrågan.

Många hästägare tycker att de ska ta betalt av medryttare eftersom det kostar mycket att ha häst. Delar ni på det roliga (ridningen) så delar ni på det tråkiga (utgifterna). Andra hästägare är bara tacksamma för hjälpen då de själva inte har möjlighet att ta hand om hästen själv och vill inte ta betalt.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Hur Många Dagar I Veckan Rider Medryttare?

Den vanligaste är att en medryttare hjälper till 1-3 dagar i veckan. Behovet av medryttarens hjälp varierar från fall till fall och avgörs av hästägarens behov av hjälp. De flesta medryttarna har fasta dagar I veckan då de rider, men vissa föredrar att ha ett flexibelt schema och bestämmer vecka för vecka eller månad för månad.

Vissa medryttare rider en dag I veckan, medans andra rider 6 dagar I veckan. Det är viktigt att göra upp med ägaren vilka dagar du kan rida. Se till att inte boka upp annat på dina bestämde dagar.

Det är viktigt att du är ansvarsfull och om du får förhinder se till att höra av dig I god tid till hästägaren ifall han eller hon inte har tid att själv åka till hästen då. Kommunikation är viktigt för att hästen ska må så bra som möjligt, dessutom är det lättare för alla parter att planera både stalltid och övrig tid.

Vilken Utrustning Behöver Medryttare?

En medryttare behöver ha en godkänd ridhjälm, en godkänd skyddsväst om du är under 18 år, ridskor eller ridstövlar, handskar och ridbyxor. Vissa stall har ryttarutrustning att låna ut, men privatägda stall har det sällan.

Med ovannämnda utrustningen klarar du dig som medryttare, eftersom hästen har oftast sin egen utrustning så som sadel, träns och täcken. Det kan dock vara roligt att som medryttare ha viss utrustning som sin egen, tex en grimma och ett schabrak för att kunna styla hästen som du själv gillar, de dagarna du rider.

Annan utrustning som kan vara bra att ha, speciellt på vintern är:

  • Reflexer för uteritt
  • Pannlampa för uteritt

Läs även: Ryttarens 6 Viktigaste Utrustning (Vad Du Behöver Och Inte Behöver)

Ryttarens Utrustning

inlägget innehåller annonslänkar från Petster.se

Ridhjälm


Säkerhetsväst


Ridbyxor


Ridstövlar


Ridhandskar

Läs även: Ridning för nybörjare, grunder, säkerhet och vanliga misstag.

Fördelarna Med Att Vara Medryttare

Som med allting annat finns det för- och nackdelar, även med att vara medryttare. Här listar vi topp tre anledningarna till att vara medryttare istället för hästägare.

1. Tidsbesparande

Som hästägare: behöver du vara i stallet varje dag året om. Räkna med att stalljobbet och alla vardagliga sysslor omkring hästen, inklusive ridning, tar ca 2 timmar om dagen. Det gör att en hästägare behöver ägna minst 14 timmar i veckan på bara de vardagliga stalljobbet.

Som medryttare: får du en möjlighet att prova på att ha egen häst och vad det innebär. Det ger dig en möjlighet att testa och se om det är något för dig, innan du tar det stora beslutet att köpa en häst. Du är inte bunden till stallet alla dagar i veckan och får tid över till andra aktiviteter.

Läs även: Hur Mycket Tid Går Åt Till Häst? Bli Mer Tidseffektiv!

2. Billigare

Som hästägare: är det många utgifter varje månader för ägandet av en häst. Träning, tävling, veterinär, hovslagare, skador, försäkring, stall, transport, foder, kosttillskott, utrustning, massage och rehab är några av de utgifter som en hästägare får räkna med. Att äga en häst kostar omkring 3500-10.000 kronor i månaden. Att köpa en grundutbildadhäst kostar mellan 30.000-70.000 kronor.

Som medryttare: kan du testa ditt intresse utan att investera i ett hästköp. Att köpa häst är en dyr investering eftersom både köpet och ägandet av en häst kan vara en stor kostnad. Att vara medryttare kostar i genomsnitt 500-1000 kronor i månaden. En summa som betalas för att man får låna ägarens häst och för att då dela på utgifterna.

Läs även: Kostnaden För En Häst

3. Du har möjlighet att prova kemin med hästen

Som hästägare: har du inte möjlighet att provrida en häst under en längre period. Vanligtvis provrider ryttare sin häst en eller två gånger, vilket inte skapar speciellt stor möjlighet att känna efter hur kemin med hästen faktiskt är. Efter få provridningar behöver hästägaren ta beslutet om köp för många, många tusenlappar.

Som medryttare: är det en fördel att ha flera tillfällen att prova hur väl du klickar med hästen du rider. Du kan rida den några veckor och skulle ni inte passa tillsammans kan du välja att sluta som medryttare utan att det är en större process.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Hur Du Blir Medryttare

Det finns många sätt att bli medryttare. Till exempel erbjuder ofta lokala ridskolor sina elever att bli medlemmar på ridskolehästarna. Det finns också en uppsjö av privatägda hästar som söker medryttare.

Här kommer en guide för dig som vill bli medryttare.

1. Presentera dig själv.

Skriv en text om dig själv där du berättar om dina erfarenheter och meriter.

  • Ålder – om du är under 15 år kan det vara bra att skriva lite om dina föräldrar
  • Hur länge du har ridit
  • Om du har tävlat – vilken nivå
  • Referenser – Vilka tränare du rider och har ridit för
  • Längd
  • Vikt
  • Körkort eller annan möjlighet att ta dig till stallet

Skicka också med filmer för att hästägaren ska kunna se hur du rider. Var ärlig I filmerna du skickar. Representerar filmen dig som ryttare och din ridning?

2. Presentera dina önskemål

Beskriv vad du söker hos din blivande medryttarhäst.

  • Temperament
  • Ålder
  • Möjlighet att träna/tävla
  • Kön
  • Dagar I veckan att rida
  • Krav på paddock eller ridhus
  • Önskemål om speciella behov som tex. goda bussförbindelser
  • Prisklass

Genom att vara specifik I dina önskemål ökar chansen att hitta en häst som fungerar för just dig. På så sätt slipper du provrida många hästar och bli besviken.

3. Annonsera Dig Som Medryttare

Som tidigare nämnt finns det flera sätt att gå tillväga för att bli medryttare. Ridskola eller privatägt. Vill du bli medryttare på en ridskola kan du söka upp de olika lokala ridskolorna I ditt område och ringa runt och söka information den vägen.

Vill du istället rida I ett privatstall behöver du vända dig direkt till hästägaren.

Sidor att anonsera sig som medryttare:

  • Facebookgrupper – sök på “medryttare” och ditt län för att hitta grupper som annonserar om detta.
  • Blocket.se
  • Hastnet.se

4. Provrid

Om du får napp är det viktigt att vara öppen för förslag eftersom det är svårt att veta vilka möjligheter som kommer komma. Prata med ägaren och be att hon/han berättar om alla hästens sidor, de bra och likaså de dåliga. Det kan vara bra att ställa frågor som:

  • Hur är hästens temperament
  • Har hästen någon skada sen tidigare
  • Vad gör hästen när den blir rädd
  • Har hästen några ovanor

Känns svaret på dessa frågor okej, då är det dags att boka provridning! Det är naturligt att vara nervös.

Ett tips är att fråga ägaren mycket. Ägaren känner oftast sin häst bäst eftersom de spenderat mest tid ihop. De flesta hästägare vill att du som medryttare ska behandla hästen och göra allt precis som dom tycker att man ska göra, och på så sätt dela samma värderingar om hur hästen ska behandlas och hanteras.

Om du känner dig osäker efter din provridning kan du fråga hästägare om du kan få prova en gång till innan du bestämmer dig.

Tjäna Pengar Som Medryttare

Du kan tjäna pengar I stallet. Om du vill rida andras hästar och ta betalt krävs det att du är duktig. Då är du inte längre medryttare utan jobbar som beridare. Här kan du läsa om 9 enkla sätt att tjäna pengar i stallet.

Som medryttare kan du tjäna pengar genom att erbjuda andra I stallet dina tjänster. Du kan till exempel sätta upp lappar I stallet där du erbjuder dig att jobba mot betalning. Passa på dom dagarna du är I stallet hos din medryttarhäst, när du ändå är där . Saker du kan göra är till exempel:

  • Mocka
  • Insläpp/Utsläpp
  • Fodra Andra

Andra hästägare I stallet kan vilja ha hjälp med dessa tjänster, samtidigt som de vill rida sina hästar själva. Då kan det vara perfekt att köpa hjälpen.

Tävla Med Medryttarhäst Eller Ponny (det här behöver du tänka på)

Vissa medryttare får möjlighet att träna och tävla med sin medryttarhäst eller ponny. Här kan du läsa allt du behöver veta för att tävla i hoppning, dressyr eller fälttävlan. Men en enkel guide finner du här då det finns då några saker som är viktiga att tänka på.

Vanligtvis börjar gröna ekipage tävla på träningstävlingar som Pay and Jump då dessa tävlingar inte kräver licenser eller grönt kort. Ekipaget får vanligtvis göra omstart, ramlar du av kan du sitta upp och hoppa klart banan.

Vill man tävla från inbjudningstävling och uppåt, ska du ha tagit Grönt kort då grönt kort visar att du vet och förstått det mest grundläggande om vad som gäller på tävlingar. Är det barn som tävlar kan målsman ta Grönt kort. Detta gäller både häst- och ponnyryttare

Det krävs ryttarlicens och ponny/hästlicens. Licensen löser du för en klubb och tävlar med den innevarande kalenderår. För att lösa licens måste ryttaren, eller målsman, har tagit Grönt kort (se ovan). När du tävlar behöver du läsa på om de reglerna som finns. Du finner alla regler I TR.

Läs även: 9 Saker Att Tänka På: Framhoppning & Tävla I Hoppning (Allt Du Behöver Veta Inför Din Första Tävling)

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg