11 Kända hästraser (Arbets- och draghäst edition)


Innan den moderna tid vi lever i Sverige idag var draghästar en viktig del av jordbrukslivet. Idag har behovet minskat kraftigt då jordbruket utvecklats och effektiviserats i Sverige. Men än idag är arbetshästar livsviktiga i många länder runt om i världen.

Generellt sett är arbetshästarna starka, intelligenta, fogliga och villiga att arbeta, vilket gör dem till idealiska djur för jordbruksarbete såväl som många andra ändamål.

Där kommer vi i den här artikeln att lära oss mer om draghäst/arbetshästraser som antigen är intressanta eller viktiga för våran utveckling. På plats nummer 11 hittar du våran svenska favorit!

1. Shirehäst

Shirehästen är en hästras från England och är en av de största, tyngsta och starkaste hästraserna i världen. (Shirehästen är därför med på topp 10 listan över världens största hästraser, som du kan läsa här)

Med en mankhöjd mellan 170-185cm, vikt mellan 900-1100kg och ett världsrekord som världens tyngsta häst genom tiderna på 2,19 meter och 1,5 ton är det inte konstigt att rasen shire gjort mycket nytta på jordbruk genom tiderna.

Förutom att arbeta inom jordbruksindustrin användes även Shirehästen för att dra pråmar under den tiden som Englands kanalsystem utgjorde en viktig del av landets transportinfrastruktur.

I takt med att transporten flyttades från kanaler till järnvägar minskade antalet Shirehästar. Under samma veva började även det mekaniska jordbruket utvecklas, vilket också bidrog till minskningen.

Shirehästen har dock börjat återhämta sig sedan 1970-talet, och är fortfarande en uppskattad del av det engelska jordbrukskulturen.

En av de traditionella användningsområdena för Shire-hästar var att dra vagnar för att leverera öl från bryggerier. Även om detta nu är ovanligt, fortsätter en handfull bryggerier i Storbritannien denna praxis och levererar öl med hästdragen vagn än i dag.

2. Suffolk punch

Suffolk punch är även den, precis som shirehästen, en engelsk ras. Suffolk punch har sitt ursprung i Suffolk, vilket bidragit till namnet.

Arbetshästen Suffolk punch är en fuxfärgad ras som sticker ut i mängden. Den är mindre än andra stora arbetshästar, oftast mellan 165-175 cm i mankhöjd.

Suffolk punch är uppfödd i jordbruksarbete och är känd för sitt goda samarbetsvilliga temperament. Rasen kräver mindre foder än andra liknande hästraser, vilket gör dem till ett bekvämt, praktiskt och ekonomiskt djur att äga.

Rasen utvecklades på 1500-talet och anses vara den äldsta draghästen som har samma igenkännliga form idag. Många andra hästraser har förändrats med tiden i samband med aveln.

Rasen är idag sällsynt och anses vara ”kritisk” av UK Rare Breeds Survival Trust.

3. Clydesdale

Clydesdale, en hästras med ursprung i Clydesdale, det gamla namnet för det som nu idag kallas Lanarkshire i Skottland.

Clydesdale är stora och kraftfulla. I mankhöjd mäter de vanligtvis mellan 160-180cm med en vikt mellan 800-1000kg. De är vanligtvis brunfärgade, men även skimmel, svart och stickelhårig förekommer också. Rasen har nästan alltid vita tecken och ben med mycket hovskägg.

Rasen gick i allvarlig nedgång med tillkomsten av mekaniserat jordbruk vilket gjorde att de på 1970-talet var i fara för att utrotas. Nuförtiden är de en populär parad- eller vagnhäst och används av bryggeriet Anheuser-Busch i USA i reklamsyfte.

4. Irish draught

Irish Draught är ett resultat av århundranden av avel, en korsning mellan krigshästrasen Anglonormandisk, Clydesdale, fullblod och connemaraponnyer, vilket resulterat i en mångsidig arbetshäst.

Hästrasen Irish Draught är vanligtvis mellan 155-175 cm i mankhöjd. Rasen kanske förvånar dig med sin allsidighet och atletiska rörelser.

De är vanligt att avla på rasen tillsammans med fullblod eller varmblod för att producera sporthästar. Denna trend sätter dock rasen på spel, då få ston producerar renrasiga hästar.

5. Holländskt kallblod (Dutch Draft)

Det holländska kallblodet är en stor, kraftig, muskulös häst som skapades i början av 1900-talet efter slutet av första världskriget. Som många andra raser minskade antalet i samband med att jordbruket blev mekaniskt, men under sin tid ansågs det vara den viktigaste rasen bland arbetshästar i Holland.

Rasen är intelligent och har ett relativt lugnt temperament. De är också en hästras som är känd för att röra sig långsammare än andra dragraser.

Ryttarens.se bästa tips för att utveckla din ridning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

Genom att filma och analysera din ridning både på träning och tävling kommer du att utvecklas som ryttare. Kolla gärna på filmen i slowmotion, antigen själv eller tillsammans med din tränare.

Analysera följande punkter för att se om du kan göra någon förbättring:

  1. Hur är din sits, inverkan och hållning? Här kan du läsa vad du behöver tänka på i din hopposition.
  2. Går hästen fram för skänkeln? Här kan du läsa mer om framåtbjudning.
  3. Vad kan du göra annorlunda/öva på till nästa ridpass?

Idag har de flesta möjlighet att filma sin ridning med mobilkamera. Här är tre tips för att optimera dina ridfilmer.

  1. Se till att hålla din telefon laddad i stallet, på träning och tävling med hjälp av en Powerbank.
  2. Håll kvalitén hög på filmen trots avståndet från läktaren med hjälp av ett objektiv till mobilkameran.
  3. Fäst din mobil på läktaren för att filma dig när du rider ensam med hjälp av ett stativ.

6. Friser

Friserhästen är en hästras som funnits i århundraden i Nederländerna, men de gör dem inte till en vanlig ras. Rasen anses vara sällsynt och periodvis utrotningshotade.

Med en flashig gång och sin svarta päls, blandat med ett varmt temperament som har avlats fram över tid, har efterfrågan på denna månghundraåriga ras inte avtagit.

Friserhästen är också med på listan bland de 7 dyraste hästraserna i världen, vilket du kan läsa mer om här.

7. Ardenner

Ardennern är en häst med ursprung i just Ardennerna i Frankrike, Belgien och Luxemburg. Rasen är kraftfull och en av de äldsta moderna arbetshästraserna.

Det sägs att förfäderna till dessa hästar användes som krigshästar i det antika Roms arméer, och har sedan dess används som krigshäst och draghäst.

Numera används rasen vanligtvis inom lantbruk, skogsbruk och som hobbyhäst.

Här kan du läsa mer om Ardenner.

8. Jutsk häst

Jutsk häst är en tung hästras från vårat grannland Danmark, som fötts upp på halvön Jylland sedan medeltiden.

Det moderna Jutsk hästen är ett resultat av avel och har funnits i sin nuvarande form sedan slutet av 1800-talet. Dessa hästar användes ursprungligen på gårdar, men nuförtiden är de vanligare på hästutställningar.

Idag finns det få antal kvar av rasen, man uppskattar att det finns runt 1000 renrasiga Jutskhästar i världen.

9. Sydtyskt kallblod (South German Coldblood)

En drag-och arbetshäst från Tyskland som du oftast finner i Bayern i södra Tyskland. En häftig och exklusiv egenskap hos denna ras är att den kan uppvisa ”leopardkomplexa” mönster – vilket är väldigt ovanligt på hästar.

Leopardkomplexet är en grupp genetiskt relaterade pälsmönster hos hästar. Mönstren kan vara allt mellan:

  • diskret vitt hår varvat med grundfärgen,
  • tydliga dalmatin eller leopardliknande fläckar,
  • vit sclera runt ögat,
  • randiga hovar,
  • fläckig hud.

Leopardkomplexgenen kan påverka ögon och syn. Dessa mönster är närmast identifierade med rasen Appaloosa.

10. Percheron

En av de mest kända moderna draghästarna är den franska rasen Percheron, från början en ras som användes som krigshäst.

I början av 1800-talet var det vanligt att korsa rasen med arabiskt fullblod, varefter man även tog in hingstar från andra delar av Frankrike för att öka hästens storlek och förvandla den till draghäst.

Rasen var extremt populär i USA innan andra världskriget och stod för 70% av alla draghästar i landet. Men efter kriget minskade antalet på grund av den ökade mekaniseringen av jordbruket och det minskade behovet av arbetshästar.

11. Nordsvensk

Nordsvenska hästen, är som man hör på namnet en av våra svenska hästraser. Den är stark, kompakt och användes ursprungligen för skogsbruk och lantbruksarbete.

De är kända för sin goda karaktär och följsamhet men också för sin goda hälsa. Nordsvensken lever oftast länge trots det hårda klimatet i norra Europa.

Nordsvensken används för det mesta som draghäst, arbetshäst eller hobbyhäst, men kanske har du hört talas om den kända nordsvensken Turbo som tävlade dressyr på hög nivå?

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg