Vilken hästras är lugnast? (5 Lugnaste hästraserna)


Många ryttare undrar vilken hästras som är den lugnaste. Kanske ska du köpa häst till dig eller ditt barn, välja en lektionshäst eller bara är allmänt nyfiken.

Det finns inga garantier när det kommer till temperament, eftersom alla hästar är individuella och levande varelser. Men inom vare ras finns allmänna egenskaper som är typiskt för rasen – inte enskilda hästar.

Fem av de lugnaste hästraserna är:

 • Quarterhäst (American Quarter Horse)
 • Morganhäst
 • Appaloosa
 • Fjordhäst
 • Connemara ponny

Quarterhäst (American Quarter Horse)

Quarterhäst är den populäraste hästrasen i världen och gör sig välförtjänt på listan över de fem lugnaste hästraserna i världen. Det finns miljontals Quarterhästar på planeten.

De är kända för sin mångsidighet och kan hittas i alla discipliner. Quarterhästar har lugna temperament som gör dem till ett perfekt val för nybörjarryttare och hästägare, eftersom de snabbt vinner hjärtan och bygger upp ryttares färdigheter och självförtroende.

Quarterhäst (American Quarter Horse)

Quarterhäst passar dig som:

 • Är nybörjare: Quarterhästen tar hand om sina ryttare. En rutinerad och mogen Quarterhäst kommer att utföra sitt jobb med omsorg.
 • Vill ha allt: Då Quarterhästar är otroligt mångsidiga låter de dig ha allt. Du kan tävla i olika grenar och placera dig bra i allihopa.
 • Vill showa: I USA och Kanada är det särskilt populärt att gå på Quarterhästshower. Rasen är lättlärd och lugn och trygg med publiken.
 • Vill dela häst: Quarterhästar är generellt inte känsliga för ryttarbyten, vilket gör dem till en bra ras om du vill dela häst med en vän eller syskon, köpa häst till ridskola eller hyra ut för turridning.
 • Letar efter en gemenskap: Eftersom rasen är den populäraste hästrasen i hela världen finns det många gemenskaper att gå med i.

Morganhäst

Grundfadern till den lugna hästrasen morganhäst heter Figur och föddes 1789 i Springfield, Massachusetts. Hela rasen kan spåra sina rötter till denna enda hingst!

Morganhästen är precis som Figur, en mångsidig häst som både kan tävla i ett lopp & arbeta på fälten. Morganhästar är ”Amerikas första ras” och hjälpte till att bilda många andra raser, inklusive Quarter Horse.

De är en vacker ras som dessutom är lugn och stabil i sitt psyke.

Morganhäst

Morganhäst passar dig som:

 • Vill ha allt: Morganhästar är mångsidiga och kan hittas i skogen, i körtävlingar, som arbetshästar eller till klassisk ridning.
 • Din häst är din bästa vän: Morgan-hästar har otroliga personligheter och är ivriga att knyta an till och tillfredsställa människor. Om du vill ha en ”hjärta”-häst som kommer att bli din bästa vän har du kommit rätt.
 • Utseendet spelar roll: Morganhästar är otroligt vackra. Någon sa en gång att det kostar lika mycket att mata en ful häst som en vacker, så man kan lika gärna ha en snygg häst. Funktion möter skönhet med Morgan.
 • En familjehäst: Om hästar är ett gemensamt intresse inom familjen kan en Morgan vara den perfekta hästrasen. Med sitt lugna temperament fungerar de bra med barn samtidigt som de kan prestera bra i ridning.

Appaloosa

Appaloosa föddes upp för att jaga buffel och användas på slätter. Kanske är det för det specifika användningsområdet som de blivit så lugna och stabila i psyket.

Appaloosa

Appaloosa passar dig som:

 • Söker en mönstrad häst: Appaloosas färgglada mönster sticker ut i mängden och drar lätt blickar till sig. Alla Appaloosas är inte lika färgglada, men mönstret är definitivt något som utmärker rasen.
 • Vill ha allt: I likhet med Quarter hästar och Morgan-hästar är Appaloosa känd för sin mångsidighet. Samma häst kan erbjuda dig både engelsk och westernridning.
 • Behöver en barnvänlig häst: Appaloosas är också kända för sin förmåga att lära ungdomar att rida och älska hästar. Deras snälla temperament och lugna personlighet gör dem till en favorit bland barn och unga vuxna.
 • Älska en häst med personlighet: Appaloosas är kul! De har mycket personlighet och karaktär. Hitta en som matchar din personlighet, och det är en match made in heaven.

Ryttarens.se bästa tips för att utveckla din ridning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

Genom att filma och analysera din ridning både på träning och tävling kommer du att utvecklas som ryttare. Kolla gärna på filmen i slowmotion, antigen själv eller tillsammans med din tränare.

Analysera följande punkter för att se om du kan göra någon förbättring:

 1. Hur är din sits, inverkan och hållning? Här kan du läsa vad du behöver tänka på i din hopposition.
 2. Går hästen fram för skänkeln? Här kan du läsa mer om framåtbjudning.
 3. Vad kan du göra annorlunda/öva på till nästa ridpass?

Idag har de flesta möjlighet att filma sin ridning med mobilkamera. Här är tre tips för att optimera dina ridfilmer.

 1. Se till att hålla din telefon laddad i stallet, på träning och tävling med hjälp av en Powerbank.
 2. Håll kvalitén hög på filmen trots avståndet från läktaren med hjälp av ett objektiv till mobilkameran.
 3. Fäst din mobil på läktaren för att filma dig när du rider ensam med hjälp av ett stativ.

Fjordhäst

Fjordhästen är en häst av grövre modell. Kraftig och söt tillsammans med en förtjusande personlighet är ett bra sätt att beskriva en fjording.

Fjordingen är robust nog att trots sin mindre storlek kunna bära både barn och vuxna. De är lugna i psyket och får oftast sina ryttare att känna sig lugna i sadeln. Rasen är vanlig på ridskolor men kan göra det mest, du kan därför se dem dra vagnar, hoppa lägre klasser, njuta av terrängritter och på dressyrbanan.

Fjordhäst

Fjordhäst passar dig som:

 • Vill ta saker långsamt: Fjordhästar är kända för sitt lugna temperament. Låt fjordingen ta saker i sin takt och du har en bästa vän för livet.
 • Älskar att ta bilder: Var redo att stanna för förbipasserande som vill ta selfies med din häst – folk dras till den här rasens vänliga sätt och söta utseende.
 • Gillar att ge tillbaka: Denna ras är populär med terapeutiska ridprogram, där lugn är nyckeln.
 • Gillar inte höjder: Om du är orolig för att falla och föredrar att hålla dig närmare marken är fjordingen en bra ras för dig!

Connemara ponny

Connemaraponnyn är både atletisk, söt och samarbetsvillig – för att inte tala om bedårande! Den är en av de lugnaste och tryggaste raserna och förtjänar definitivt sin plats på listan.

Connemara ponny

Connemara ponny passar dig som:

 • Söker en mindre modell: Denna ras är vanligtvis mellan ca 130-148 cm i mankhöjd, vilket gör den lämplig för genomsnittliga vuxna och barn i alla åldrar.
 • Vill du ha en ”häst” som håller: Connemaras är byggda för att hålla med starka ryggar och bakdelar, djupa revben och krönade halsar. Med ordentlig omsorg och kärlek kommer de att stanna på jobbet i många år.
 • Ponny med vilja: Det är inte alla ponnyer som har en ”ponnyattityd”. Istället för sur och envis, kommer du med en Connemara bevittna en villig och medgörlig inställning till arbete.
 • Söker en mångsidig häst: Vill du hoppa? Kör på. Köra? Lets go. Sugen på att testa terräng? Inga problem. Denna ras är atletisk nog att prova vad som helst.

Vanliga frågor

Vilka hästraser är bäst för nybörjare?

Vilken hästras som passar just dig är väldigt individuellt. Här kan du läsa mer om vilken typ av häst du ska välja. Här kan du dessutom läsa en guide för dig som är ny i sadeln, den inkluderar säkerhet, vanliga misstag och vad du ska tänka på som nybörjare.

Quarter Hästen är en ras som passar nybörjare då de hjälper sin ryttare att känna förtroende och trygghet i sadeln med hjälp av sitt lugna temperament. De är pålitliga och stadiga. Dessutom är de allsidiga vilket gör att nybörjaren kan prova olika grenar med sin nya häst, utan att från start veta vilken gren hen vill satsa på.

Vilken är den bästa hästrasen för ett barn?

Det är väldigt individuellt vilken ras som passar vilken ryttare. Olika ryttare söker olika egenskaper hos sin häst. Den ena gillar fart och fläkt medans den andra vill rida något mer tryggt och stabilt.

Den bästa hästrasen för ett barn varierar beroende på ryttarens och hästens egenskaper. Appaloosa och Connemaraponny är två barnvänliga hästraser då de är allsidiga med mycket karaktär och underbara personligheter. De är arbetsvilliga och lugna vilket är uppskattade egenskaper med barn omkring sig.

Vilken är den snällaste hästrasen?

Morganhästar är kända för sin personlighet. En ras som gillar att bli ompysslad och hade de haft chansen hade de nog helst bott inne i ditt hem. En ras som följer sin ledare runt och som knyter ann till sin ägare på ett sätt som få hästraser gör.

Behöver du tips för att få din häst att lita på dig? Läs och prova 5 förtroende övningar mellan häst och hästägare här.


Är arabiska fullblod lugna?

Arabiska fullblod har många egenskaper att uppskatta, men är inte allmänt kända för ett lugnt temperament. De är uthålliga, smarta och vackra hästar. Med deras energi och varmblodiga natur är det inte den optimala rasen för dig som söker en lugn hästras, men det finns såklart undantag inom varje ras.

Är svenska varmblod lugna?

Under samlingsnamnet svenska varmblod ingår otroligt många raser. Det är därför svårt att säga om svenska varmblod är lugna eller inte.

Om det svenska varmblodet är lugnt eller inte beror på ras, uppväxt, miljö och ålder. Generellt kan man säga att kallblod är lugnare än varmblodiga hästar. Vill du läsa mer om skillnaden på kallblod och varmblod, klicka här.

Är islandshästar lugna?

Det finns en myt som säger att islandshästar är en lugn ras. Detta stämmer inte helt eftersom det är väldigt individuellt. Det finns islandshästar som är lugna och trygga men också de som har ett hetare temperament.

Är Shetlandsponnyer lugna?

Shetlandsponnyer är kända för att vara envisa och busiga. Trots detta är de ofta lugna i sitt psyke och stressar sällan upp sig i onödan, även om det finns undantag inom rasen.

Är Nordsvenskar lugna?

Nordsvenskar är kända för sitt lugna och stabila temperament som tillsammans med sin arbetsvilja och energi är en trevlig hästras som fungerar för lättare nivåer av många olika discipliner.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg