6 Anledningar Till Varför Din Häst Inte Vill Hoppa – & Tips För Att Lösa Problemen


Att hästen inte vill hoppa kan kännas som en ryttares värsta mardröm. Som ryttare kan man känna sig uppgiven när hästen vägrar hoppa. Men det går att lösa!

Har du en häst som inte vill hoppa, som stannar på hinder, behöver du börja med att ta ut en veterinär för att försäkra dig om att din häst inte vill hoppa på grund av smärta. Om hästen är konstaterad frisk men ändå inte vill hoppa, försök att höja hästens självförtroende genom att hoppa lägre hinder.

Hästar slutar sällan hoppa för hoppningens skull, utan för att de är trötta på problematiken kring hoppningen. Här nedan listar jag olika anledningar till varför hästar inte vill hoppa, samt tips på vad du som ryttare kan göra för att motverka problemen.

Läs även: Tävla I Hoppning (Allt Du Behöver Veta Inför Din Första Tävling)

1. Ryttaren Ställer För Höga Krav På Hästen

Det är inte allt för ovanligt att ryttaren ställer för höga krav på sin häst, för snabbt, att hästen helt enkelt inte matchar ryttarens ambitionsnivå. Ett vanligt exempel är en ryttare som precis börjat tävla med sin häst eller ponny.

Ens första ponny eller häst kan vara köpt i syfte att vara en lugn och snäll första häst som ryttaren kan lära sig rida grunderna på. När ryttaren sedan känner sig nog utvecklad i sin ridning för att tävla, vill ryttaren göra det med sin första häst eller ponny, eftersom den ligger en varmt om hjärtat – den har ju trots allt lärt en det mesta som man kan idag!

Problemet blir att hästen eller ponnyn inte alltid är en bra tävlingshäst, eftersom det inte var vad ryttaren letade efter när den köpte sin första häst. Istället för att inse sin häst begränsningar och byta häst till en som passar ryttarens nya ambitioner, tar ryttaren med sig hästen på tävling, vilket kan vara höga krav på den snälla läromästaren.

Den snälla läromästaren kan känna sig osäker på en tävlingsbana, och det blir inte bättre av att ha en nervös, grön ryttare på ryggen som ska göra sin debut.

Lösning:

Det är viktigt att du som ryttare rider en häst som matchar dina ambitioner. Om du har som mål att tävla en viss klass, behöver du försäkra dig om att din häst har vad som krävs för att tävla de klasserna.

När du som ryttare vill mer än vad din häst eller ponny är kapabel till att göra, är det dags att byta häst eller ponny. Om du har en häst som sitter på utvecklingspotential, är det viktigt att du som ryttare planerar eran utvecklingskurva väl. Det ska finnas en plan med vilka klasser du startar när.

Saker som du kan tänka på för att inte ställa för höga krav på din häst är:

  • Hoppa lättare klasser efter en debut för att hästen ska tycka att det är lätt och kul att hoppa.
  • Hoppa lättare hinder efter att ha hoppat ett högt hinder för att hästen ska tycka det känns lätt och kul att hoppa.
  • Planera in viloperioder för din häst – så att den inte tröttnar på hoppningen
  • Planera utvecklingen med tränare – vad är rimliga mål?
  • Variera träningen – rid ut mycket!
  • Stressa inte upp i klasserna
  • Rannsaka din egen ridning. Är du som ryttare duktig nog att rida på den nivån ni tävlar på?
  • Beröm!

Läs även: Vilken Häst Passar Dig Bäst? & Vilken Hästras Är Lugnast? (5 Lugnaste Hästraserna)

Viktigt att berömma hästen mycket!
Lillasyster Emilia berömmer sin första storhäst som blivit felfria på en pay and jump

2. Hästen Har Ont

En tyvärr vanlig (men ändå bra) orsak till att hästen stannar är för att den har ont. Varför skulle det vara bra kanske du undrar? Det är jättebra att hästen visar att något är fel, eftersom det gör att hästägaren får en möjlighet att hitta skadan och på så sätt kunna hjälpa hästen.

Om din häst inte längre vill hoppa kan det bero på en skada. Om det hör till ovanligheterna att hästen stannar, eller om ryttaren inte känner igen sin häst i ridningen, bör man ta ut en veterinär omgående. Det är alltid bättre att kolla sin häst fysiska skick en gång för mycket, än en gång för lite. Hittas en skada får man vara tacksam över att den hittas så tidigt som möjligt.

Ju tidigare man hittar skadan, ju tidigare kan man hjälpa hästen och dessutom har hästen inte fått så många gånger på sig att förknippa hoppningen med skadan och smärta.

Vissa hästar kan tro att de har ont även när skadan läkt, eftersom de så starkt förknippar hoppningen med smärtan från skadan. En sån häst får man försöka hoppa lite lägre hinder på tills hästen inte längre är rädd för att smärtan ska komma, utan istället får bevisat för sig att smärtan inte längre finns kvar.

Lösning:

Låt din veterinär kolla på din häst så tidigt som möjligt för att kunna lokalisera, diagnostisera och behandla eventuell skada.

Att vara uppmärksam på din häst beteende kan hjälpa dig att tidigt upptäcka hästens smärta.

Tidiga tecken på att din häst har ont:

  • Rastlöshet/minskad aktivitet
  • Står med sänkt huvud
  • Minskad aptit – kanske smakar på maten med slutar sedan äta
  • Minskat intresse för social interaktion
  • Ändrat rörelsemönster av öronen, innebärande att öronen sänks något
  • Ändrad kroppshållning – tröttare utstrålning
  • Svansviftning
  • Tandgnissling
  • Försök att skydda det smärtpåverkade området
  • Hälta
  • Flemande
  • Ökat flyktbeteende
  • Feber
  • Aggresion
  • Ägnar uppmärksamhet mot det smärtsamma området, t.ex. tittar på det för ett kort ögonblick
  • Problem av olika slag i ridningen – tex stannar på hinder, dålig eller noll framåtbjudning

3. Missförstånd Mellan Häst Och Ryttare

En annan anledning till att din häst stannar på hinder kan vara på grund av att det uppstår mycket missförstånd mellan hästen och ryttaren.

Tillexempel om ryttaren ger ett dubbelkommando som att gå framåt genom att trycka till med skänkeln, samtidigt som den bromsar hästen i munnen med tygeln. Om det blir flera misstag kan hästen känna obehag över situationen och tillslut börjar den vägra på hinder istället för att hoppa.

Om hästen är för lydig och ryttaren är oförsiktig krävs det inte många misstag för att hästen ska börja tvivla på ryttaren och börja vägra. Ju känsligare och väldresserad hästen är, ju känsligare och tydligare behöver ryttaren vara i sin ridning.

Om en känslig hästen har tappat förtroendet för sin ryttare finns risken att den märker av minsta lilla tvekan hos ryttaren och stannar.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

Min och Kurres första hoppträning tillsammans, det blev en hel del missförstånd!

Lösning:

Stannar din häst på grund av att den tappat självförtroendet av för många misstag? Låt duktiga ryttare hoppa din häst om problem uppstår. Om en mer rutinerad ryttare får rida din häst kan hästens självförtroende öka av att komma rätt på hinder några gånger.

Tänk på detta för att undvika missförstånd mellan häst och ryttare:

  • Väl en häst som passar din ambitionsnivå. En för känslig häst kan stanna om ryttaren tvekar eller känner sig osäker på hinder.
  • Jobba på grunderna. Kommunikationen mellan häst och ryttare är något man över på varje ridpass. Du behöver inte hoppa höga hinder för att göra det, försök istället att öva på grundridningen tills ni känner varandra.
  • Hoppa låga hinder och bommar för att lära känna din häst galopp och språngkurva.
  • Ta hjälp av en duktig tränare.
  • Var ödmjuk och öppen för hjälp.

4. Hästen Är Bekväm & Ryttaren osäker

Om din häst är hög i rang, och du som ryttare är försiktig och inte vågar säga ifrån när hästen testar dig, kan den börja stanna av den enkla anledningen att den är bekväm och har tagit över makten.

Om ryttaren känner sig osäker och hoppar högre hinder än vad som känns bekvämt, kan hästen känna av det och ta tillfället i akt. Det är lätt hänt att en osäker ryttare bromsar och gasar om vartannat, vilket leder till att hästen antigen blir osäker eller nyttjar tillfället.

Lösning:

I det här fallet behöver ryttaren bli säkrare i sin ridning. Det blir de både av att få mer timmar i sadeln men också av mental träning. Du behöver tro på dig själv och vara säker i din inverkan på hästen.

Hur du blir mer säker i din ridning:

  • Ta hjälp av en tränare som du känner förtroende för och som kan hjälpa dig att bygga upp din självkänsla.
  • Ha inte för bråttom. Självförtroende tar lång tid att bygga upp, och att tro på att du och din häst kan är viktigt för att våga.
  • Rid rätt häst för just dig. Känsliga, heta hästar är sällan lämpliga om ryttarens känner sig osäker och rädd. Satsa på en trygg och snäll häst.
  • Försök att träna bort rädslan för att göra fel, se det som ett sätt att lära sig istället!

Läs även: 8 Bästa Hästraserna För Hoppning

5. Rannsaka Din Egen Riding

En anledning till att din häst inte vill hoppa är för att du rider för dåligt kort och gott. Den här biten hör lite ihop med punkt nummer 3, missförstånd mellan häst och ryttare.

Om du som ryttare överskattar din egen förmåga är det lätt att bli ivrig upp i klasserna. Kanske har du en snäll häst som ställer upp, men din egen insats, inverkan på hästen och ryttarskicklighet är ganska dålig. Kanske kommer ni runt banan felfritt, men hästen har gjort majoriteten av jobbet.

Hästen kommer att tröttna på att få rädda er från och själv lösa krångliga situationer, som att gång på gång komma för nära på hinder, och tillslut börja stanna istället. Kanske rider du dåliga vägar till för många hinder, som gör att din häst tröttnar på att sälla upp och hoppa med så dåliga förutsättningar.

Läs även: Träning För Ryttare (11 Övningar Som Gör Dig Till En Bättre Ryttare, Utan Häst)

Lösning

Det är en bra ide att rannsaka sin egen ridning och vara öppen och ödmjuk till utveckling. Något som kommer att gynna dig på alla plan i livet.

Nedan kommer några frågor du kan ställa till dig själv för att utveckla din egen ridning. Var ärlig i svaren och gör sedan en plan tillsammans med din tränare för att jobba på de punkterna som påverkar just din ridning allra mest.

Frågor att ställa sig själv för att utveckla sin ridning:

  • Hur ser mina senaste rundor ut? Vad gör jag bra och vad gör jag dåligt?
  • Hur rider jag på hinder? Vad kan jag göra annorlunda?
  • Hur är min sits?
  • Hur är min följsamhet?
  • Hur är min inverkan?
  • Vad är mina styrkor i ridningen?
  • Vad är mina svagheter i ridningen?

6. Din Häst Är Brunstig

I hästvärlden finns det många åsikter om brunstiga ston vars beteende förändras under brunst. Många upplever att de inte går att rida, de blir aggressiva, kissar ofta och blir besvärliga i hanteringen.

Veterinär Ylva Hedberg Alm har forskat om stons beteenden vid brunst, och menar att ston har stor variation i hur de blir under brunstperioden, speciellt om man sätter press på dem i till exempel en tävlingssituation.

Veterinär Ylva Hedberg Alms teori är att miljö, träning och kunskap om hur ett sto fungerar kan underlätta hanteringen och ridning, men att man kanske inte alltid kan förvänta sig prestation vid varje tillfälle.

Alla ston är olika och reagerar olika vid brunst. Jag har själv vittnat både genomsnälla ston och riktiga grinkärringar. När stona är brunstiga kan det vara svårt att rida dem, om inte på deras villkor. Att tvinga ett brunstigt sto till något är på gränsen till omöjligt.

Lösning:

Det finns ännu inte så mycket forskning kring hur man dämpar humöret på ett brunstigt sto. Innan du blir arg om ditt sto stannar, glöm inte att brunst är ett naturligt beteende hos stoet.

Innan du kopplar oönskat beteende, som att hästen inte vill hoppa längre, till stoets brunstbeteende bör du utesluta andra orsaker till oönskat beteende. Se därför över alla punkter ovan innan du beskyller brunsten.

Att undvika när du rider ett brunstigt sto:

  • Hålla om för mycket med skänkeln, eftersom stoet kan förknippa det med att hingsten kliver upp på henne.
  • Komma ihåg att brunsten är naturlig, stoet är inte elakt mot dig personligen.
  • Man kan behandla ston med gulkroppshormon (progesteron) vilket hämmar brunstbeteendet. – Men hormonbehandlingarna är dopingklassade. De får alltså inte ges till tävlingshästar.
  • Man kan prova att ge sitt sto munkpeppar, det finns dock inga vetenskapliga studier på munkpeppars inverkan på stobrunst, men det har gjort studier på kvinnor med PMS. Där örten verkar ha verkan.

Sammanfattning:

Om din häst stannar, gör den det av en anledning. Försök att inte bli stressad av det. Istället bör du fundera på av vilken anledning hästen har stannat. Hästen kan stanna på grund av ryttarens ridning eller om det uppstår en missuppfattning mellan ryttare och häst. Om man gör fel får man göra om, och är det en missuppfattning får man reda ut det.

Din häst kan också stanna på grund av en oupptäckt smärta eller skada. Om du misstänker att din häst har ont någonstans bör du ta ut din veterinär så snart som möjligt för att hjälpa hästen att diagnostisera och behandla skadan.

Om hästen stannar trots att alla förutsättningar var goda måste man se till att stoppet får en konsekvens som gör att hästen nästa gång väljer att hoppa. Oftast räcker det med at trycka till med skänkeln lite extra, men ibland behöver man korrigera med spö, då kan det vara bra om en tränare är med och korrigerar.

Mitt sista tips är att försöka variera din ridning! Jag hade en ponny som började testa mig och stanna på hoppbanan. Vi bytte fokus och började hoppa mer terräng, vilket hon tyckte var jättekul! Vi kunde då få upp hennes motivation till hoppningen och tog med framåtbjudningen från terrängen till dressyren igen.

Alla hästar vill faktiskt inte hoppa.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg