Ryttarens

8 Vanliga misstag när man hoppar studs

Att hoppa studs är lite som russin i en lussebulle… Antigen så älskar man de, eller så hatar man det. Anledningen till att man inte är ett stort fan av den fantastiska styrkeövningen tror jag beror på att man inte känner sig säker i den.

När jag varit runt på träningar ser jag en hel del vanliga misstag, som så enkelt går att undvika! Därför kommer här en lista på 8 vanliga misstag att undvika när man hoppar studs.

Läs även: Hur du hoppar studs

1. Ryttaren minskar galoppen inför studsen

I anridningen till en serie med studs är det viktigt att rida med ett jämnt tempo. Om hästen är pigg och glad eller om ryttaren är osäker kan det dock bli någonting helt annat.

Det kan lätt bli att ryttaren minskar galoppen innan studsen, speciellt om hästen är pigg eller rusar mycket. Undvik att minska galoppen om det inte är nödvändigt mot studsen, eftersom det leder till att hästen tar korta galoppsprång och vill då rusa ännu mer för att kunna nå fram.

Våga istället bibehålla rytmen och galoppsprångens längd, rid mjukt och använd sitsen och rösten så mycket som möjligt samtidigt som benens position är nära hästen när du rider an studsen.

Läs även: Så här fattar du galopp

2. Hästen saknar framåtbjudning

Grunden i all ridning bör vara att hästen har framåtbjudning. Man kan jämföra det med att hitta dragläget på en bil. Hästen måste vilja framåt, trampa bakbenen ordentligt under sig och söka stöd på bettet.

Ett vanligt misstag när man hoppar studs är att hästen saknar framåtbjudning, vilket kommer resultera i att hästen stannar, springer bredvid hindret eller river.

Försök att få hästen att gå framåt innan du rider ann mot studsen. Ett enkelt sätt att skapa framåtbjudning är genom att rida mycket tempoväxlingar, halter och galoppfattningar.

Läs även: Få en piggare häst

3. Hästen är svag i sina bakben

Om hästen är svag i sina bakben kommer den med största sannolikhet tycka att det är jobbigt att hoppa studs – och kanske kommer den att protestera.

En häst som är svag i sina bakben kommer ha en betydligt jobbigare upplevelse än en häst som är stark i bakbenen. Se till att hästens fysiska skicka är lämplig att hoppa studs med.

Att stärka hästens bakben kan vara ett sätt att öka prestationen i studsen. Vilket kan göra övningen roligare för både ryttare och häst. Tänk själv, att göra jobbiga saker, är jobbigt!

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakben

4. Ekipaget är inte redo

Innan du hoppar studs med din häst eller ponny krävs en viss grundläggande ridkunskap. Om du eller hästen saknar grunderna i ridningen är ni helt enkelt inte redo ännu.

Se till att ryttaren och hästen kan svänga, rida i alla gångarter, göra halt, tempoväxlingar och hoppa enklare lägre hinder innan du hoppar studs.

Om ni inte uppfyller de kriterierna kan det vara bra att vänta med att hoppa studs. Var inte för hård mot dig själv eller hästen. Ta er tid och se till att ni har de bästa förutsättningarna för att första upplevelsen över studsen blir så bra som möjligt.

Läs även: Ridning för nybörjare

5. Ryttaren är rädd

Det händer ibland att ryttaren är rädd. Det är inget konstigt! Ryttaren kan ha varit med om en olycka och ramlat av hästen eller helt enkelt det faktum att det är första gången!

Oavsett anledning, försök att slappna av. En häst med en rädd ryttare på ryggen kommer känna av ryttarens nervositet och kan påverkas därefter. Försök att slappna av och hoppa i vad som känns som trygga förhållanden för en så positiv upplevelse som möjligt.

Rid en häst du känner dig trygg med. Ibland kan det kännas bättre att se någon annan göra övningen innan en själv eller rida i rumpan på någon som agerar draghäst.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

6. Hästen har opassande utrustning

Det händer ibland att hästen har opassande utrustning. Det kan leda till att hästen blir begränsad i sin rörelse, vilket gör det svårt att hoppa studsen. Ett misstag som enkelt går att undvika!

Se alltid till att din häst har lämplig och passande utrustning. Hästen ska ha en sadel som ligger bra på ryggen, ett träns som är korrekt spänt och ett bett som får hästen att vilja lägga lagom mycket sug i bettet.

Läs även: Hur du vet att sadeln passar & Vilket bett ska man välja?

7. Ryttaren är inte snabb nog med eftergift

Om ryttaren inte är snabb nog med eftergift över hindret kommer hästen att ryckas i munnen, vilket det uppfattar som obehag. Vissa hästar är mer tåliga än andra och förblir obrydda trots att de blir slitna i munnen, medans andra kommer protestera och visa stort missnöje.

Se till att vara följsam och mjuk i dina händer så att du kan vara flexibel och snabb med eftergiften när du hoppar studs. Det kommer göra att hästen tycker det är mycket roligare att hoppa studs!

Läs även: Hur ger man eftergift?

8. Ryttaren faller för mycket framåt i språnget

När du hoppar studs bör du försöka ställa dig rakt upp i stigbyglarna. Eftersom det går snabbt till nästa hinder och det inte är någon märkvärdig hinderhöjd finns det ingen anledning till att fälla överlivet för mycket fram över hästen.

Försök att sänka handen mellan studsen, sträcka upp överlivet och trycka ner skänkeln. Tänk att du vill stå rakt upp över hindret, som ett ljus, istället för att kasta dig över. Den typen av eftergift behövs inte på dom höjderna som studs är.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Exit mobile version