Ryttarens

Ridning för nybörjare (Grunder, säkerhet, misstag)

Söker du kunskap och trygghet för grunderna i ridning? Då har du kommit rätt! Här kan du läsa om säkerhetstips och steg-för-steg-råd för att du ska känna dig så säker som möjligt i sadeln.

Om du aldrig har ridit på en häst förut kan det kännas spännande inför första gången. Kanske är du onödigt rädd och känner att hästen är ENORM, eller kanske tror du att det blir lätt som en plätt, det är ju hästen som gör allt jobb, eller?

Ridning är en sport, vilket betyder att det är fysiskt krävande för att bli bra på det. Men lugn, det finns flera olika svårhetsgrader och kan därför avnjutas som en trevlig aktivitet på hobbynivå också.

Vill du lära dig mer om någon speciell gren? Här kan du läsa mer om Hoppning, Dressyr och Fälttävlan.

Tips för säker ridning

Vi vill att du ska känna dig så avslappnad som möjligt med dina första upplevelse på hästryggen, därför finns det några säkerhetsregler som du alltid bör följa.

Hästar är en av de bästa sakerna i världen – inget argument från Ryttarens.se – men de är också stora djur som väger ett halvt ton, men ändå kan vara rädda för plastpåsar.

1. Ridhjälm är INTE förhandlingsbart: Steg nummer ett i säker ridning är att ha en hjälm som passar. Ridhjälmen räddar många liv varje år och är inte värd att rida utan.

Du behöver också veta hur ofta du ska byta ut din ridhjälm, vilket du kan läsa mer om här. Här kan du läsa om allt du behöver veta när du köper en ridhjälm.

2. Håll dig uppmärksam: När du rider måste du hela tiden vara närvarande och uppmärksam, eftersom du sitter på ett levande djur som kan bete sig oförutsägbart.

Du kommer lära dig komunikation med hästen med tiden, men redan från första mötet med hästen behöver du vara medveten om din häst, hästar runtomkring dig och din omgivning. Om inte kan du riskera att få en tå klämd eller tugga grus.

3. Skydda dina fötter: På tala om tårna, rätt stövlar eller skor är ett måste.

Du behöver inte köpa nya för din första ridupplevelse, men om du fortsätter rida är det klokt att investera i ett par bra ridskor eller stövlar för att inte riskera att fastna med foten i stigbygeln.

Läs även: Ryttarens 6 viktigaste utrustning (vad du behöver och inte behöver)

Hur man rider en häst steg för steg

Att lära sig rida kan kan se väldigt komplicerat ut, men man ska inte glömma att ridning går att göra på så många olika nivåer. Att åka häst tar inte lång tid att lära sig, men att bli en riktigt skicklig ryttare tar hela livet.

I den här artikeln går vi igenom hur du rider en häst steg för steg. Från en säker uppsittning, genom alla gångarter, till nedsittning igen.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

1. Hur man sitter upp på en häst

En cool eller läskig sak med hästar, beroende på hur man ser på det, är att de är stora djur. Kanske funderar du på hur du ska komma upp? Goda nyheter! Med lite övning är det lätt att komma upp på en häst.

Hur du sitter upp:

  1. Ha någon som håller i din häst när du ska sitta upp.
  2. Kontrollera att sadelgjorden sitter åt innan du sitter upp.
  3. Stå på hästens vänstra sida, med din vänster axel mot hästens vänstra bog.
  4. Håll ändarna av tyglarna i din vänstra hand, precis framför sadeln, men håll dem lösa.
  5. Sätt vänster fot i stigbygeln.
  6. Lägg din vikt i stigbygeln och skjut ifrån med höger ben till en stående position i stigbygeln.
  7. Sväng över höger ben över hästens rumpa, men var försiktig så du inte sparkar till den.
  8. Sätt dig ner i sadeln så försiktigt som möjligt.
  9. Sätt din höger fot i höger stigbygel.
  10. Grattis! Du är nu uppe på en häst!

Du kan med fördel använda dig av en pall för att sitta upp på en häst. Det kommer göra det enklare för dig som ryttare och är skonsammare för hästens rygg.

2. Hur man stannar en häst (halt)

Oavsett om du tycker att ridningen är rolig eller inte, kommer du förr eller senare behöva stanna din häst. Kom ihåg att du kommer sakta ner hästen, sedan stanna den, så undvik att dra i tyglarna och göra stora hastiga rörelser.

Hur du gör halt:

  1. Sitt stadigt i sadeln genom att sänka ner din vikt i sätet.
  2. Luta dig lite tillbaka och håll om hästen med dina ben.
  3. Håll dig i framvalvet om du behöver extra stöd.
  4. Säg ”Whoa” med normal ton för att signalera att du vill sakta ner.
  5. Krama försiktigt i tygeln. Om de behövs kan du flytta bak armbågen något som förstärkning.
  6. När hästen har stannat, ge eftergift genom att släppa tyglarna och ge den en klapp som belöning. Låt hästen sträcka på halsen om den vill.

3. Hur man skrittar

När du väl har kommit upp i sadeln är du redo att be din häst att gå framåt, den lugnaste gångarten som motsvarar människans gång heter skritt.

Det kan vara skönt att spendera lite tid i skritt till en början, så att ryttaren känner sig bekväm. Som tur är finns det ridövningar som går att göra i skritt.

Kom ihåg att slappna av så mycket som möjligt. Om du spänner dig kommer du studsa och det kommer bli mycket svårare att rida.

Hur du skrittar:

  1. Placera båda fötterna bekvämt i stigbygeln med fotens bredaste del på stigbygeln.
  2. Håll tyglarna något avslappnade i både händerna för att inte dra hästen i munnen.
  3. Sitt djupt och avslappnat i sadeln utan att knipa med knäna.
  4. Ge en försiktig signal till hästen att börja gå med ett tryck med dina underben eller mjuka stötar med klackarna om det behövs.
  5. Sitt rakryggad, håll huvudet rakt och titta mellan hästens öron.
  6. Håll benen långa och fötterna stilla med tyngden i klackarna.

4. Hur man travar

Gångarten trav liknar jogging för en människa. För varje steg hoppar din häst lite upp i luften – och det betyder att du också studsar lite. Trav upplevs oftast som den skumpigaste gångarten.

Om du upplever det skumpigt och guppigt när du skrittar, kommer traven kännas som rena rama berg-och dalbanan. I alla fall till att börja med.

Hur du travar:

  1. Rid i skritt.
  2. Korta upp tyglarna något och håll i manen eller framvalvet för extra balans.
  3. Be hästen om trav genom att krama om eller stöta till hästens mage med din skänkel.
  4. Var modig och våga rida i traven, även om det kan kännas obekvämt i början.
  5. Sänk ner dig i sadeln och undvik att klämma dig fast med benen.
  6. Kontrollera din sits genom att hålla blicken mellan hästens öron, ha rumpan djupt ner i sadeln, avslappnade ben längs med hästens sidor och hälarna neråt.

Börja med att trava några steg åt gången och arbeta dig sedan upp till längre perioder av trav. Det finns mycket att tänka på i början, men med lite träning kommer polletten att falla ner och det kommer kännas naturligt.

När du travar en häst kan du antigen sitta ner i traven eller lära dig att rida lätt. Att rida lätt är mindre skumpigt för ryttaren och mer skonsamt för hästen. Det kräver lite övning men underlättar när man väl lärt sig det.

Läs även: Hur och varför du ska rida lätt

Hur man sitter ner i trav utan att studsa

Förutom att rida lätt, kan man också sitta ner i traven. Att se erfarna ryttare sitta ner i traven ser ut som magi. För en oerfaren ryttare kan det kännas svårt och skumpigt, därför kommer det här några tips:

Hemligheten för att inte studsa i trav är att lära sig slappna av.

Lästips: Hur du håller händerna stilla när du rider

Lästips: Hur man rider med benen

Lästips: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

Här finner du en film som kanske kan hjälpa dig på traven!

5. Hur man fattar galopp

När det är dags att galoppera kommer med största sannolikhet märka att det faktiskt är lättare än att trava, eftersom det inte alls är lika guppigt. I galoppen brukar det istället vara farten som skrämmer ryttaren, vilket oftast bara är en vanesak.

Galopp är tretaktig och en väldigt trevlig gångart för ryttare att rida i. Det är lite som att sitta på en gunghäst.

Hur du fattar galopp:

  1. Börja med att trava. (Det går att fatta galopp från halt eller skritt också)
  2. Se till att hästen har framåtbjudning.
  3. Korta tyglarna så du har en stadig kontakt med hästens mun.
  4. Sitt djupt ner i sadel.
  5. Flytta bak yttre skänkel någon centimeter bakom sadelgjorden.
  6. Smacka samtidigt som du trycker till med skänklarna.
  7. Galoppera framåt istället för att bromsa när hästen fattar galopp för att minska risken för missförstånd mellan häst och ryttare.

Ett vanligt misstag är att man rider snabbare och snabbare i traven för att fatta galopp. Detta kan leda till galoppfattningspanik. Vi vill istället göra en tydlig övergång från trav till galopp.

Läs även: Så här fattar du galopp

6. Hur man galopperar i lätt sits på en häst

Galopp är hästens snabbaste gångart. Innan du galopperar på en häst bör du ha kontroll och kunna styra din häst i skritt och trav. Om du inte har kontroll på din häst kan ni båda skadas.

Galopp kan ridas i olika tempon, vilket regleras genom att hästen tar olika långa steg. Här går vi igenom hur du galopperar framåt på en häst.

Hur du galopperar i lätt sits:

  1. Börja med att fatta galopp genom att flytta bak ytter skänkel och lägga vikten i inre stigbygeln.
  2. När hästen fattat galopp och du har kontroll, låter du hästen länga halsen genom att flytta fram handen några centimeter mot hästens öron.
  3. Luta dig lite framåt och ställ dig upp i sadeln.
  4. Balansera dig så du har lika mycket vikt i båda stigbyglarna.
  5. Pressa benen försiktigt mot hästens mage för att be om mer fart och förlängning av hästens steg.

7. Hur man hoppar med en häst

Hoppning är riktigt roligt – när man är redo! Hoppning känns som ett stort galoppsprång. Hästen kommer trycka ifrån kraftigt med bakbenen, dra upp frambenen och hoppa över hindret.

Att hoppa tillsammans med en häst kräver en del balans av ryttaren. Det finns övningar som lämpar sig för att träna upp balansen, men vid det här laget bör ryttaren känna sig bekväm i sadeln i alla gångarter.

Börja med att hoppa små hinder med en instruktör eller när du rider ut på tur. Här kommer några tips för dig som vill börja hoppa!

Hur man hoppar:

  1. Rid i trav eller galopp mot hindret.
  2. Stäck tygeln och krama om med skänklarna.
  3. Luta dig lite framåt över hindret för att hålla balansen och inte dra hästen i munnen. Håll i manen för extra balans.
  4. Håll blicken uppåt och undvik att kolla ner.
  5. Landa mjukt i sadeln när hästen landar och rid rakt efter hindret.
  6. Det krävs övning för att vänja sig vid rytmen hos en häst som ska hoppa, ha tålamod och var beredd på att göra det många gånger.

Här kommer en video som kan vara hjälpsam för dig som vill börja hoppa:

8. Hur man sitter av en häst

När du väl har ridit klart behöver du sitta av din häst. Det kan kännas läskigt första gången, speciellt om man upplever hästen som stor. Men ingen fara! Här lär du dig hur du sitter av en häst.

Hur man sitter av:

  1. Stanna din häst helt och se till att det inte är några andra hästar för nära.
  2. Håll båda tyglarna i en hand, utan att dra hästen i munnen.
  3. Släpp fötterna från stigbyglarna.
  4. Luta dig framåt.
  5. Sväng över höger ben upp över hästens rygg, var noga med att inte sparka din häst i rumpan av misstag.
  6. Sjunk ner till marken på hästens vänstra sida.
  7. Kom ihåg att klappa på din häst efter ridturen.

Här är en hjälpsam video som visar hur man sitter av en häst:

Ridning: tips för nybörjare

Att börja rida är spännande och det finns många grundläggande tips som hjälper dig ha kul och vara säker på vägen.

  1. Använd alltid hjälm, hela ridpasset, varje gång.
  2. Bär stövlar eller skor med klack, och håll nere hälen när du rider.
  3. Sitt rakt i sadeln med axlarna bakåt.
  4. Titta vart du ska när du rider, blicken mellan hästens öron.
  5. Håll fingrarna stängda runt tyglarna.
  6. Ta hjälp av en tränare eller annan hästkunnig person.
  7. Rid en häst som passar din erfarenhetsnivå.
  8. Lär dig att hålla dina nerver i schack.
  9. Börja långsamt och bli säker i varje steg innan du går vidare till nästa.
  10. Ha kul!

Ridning: vanliga nybörjarmisstag

Det finns flera vanliga misstag som nya, oerfarna ryttare gör. För att undvika dem har jag listat några utav dem här:

Läs även: 9 Vanligaste misstagen när du köper din första häst

Utrustning för att rida

I uppstarten av din ryttarkarriär behöver du införskaffa dig en viss utrustning för att rida både bekvämt och säkert. Under första ridturen går det bra att rida i några slitstarka byxor och skor som du inte är rädd om, men framöver kommer rätt utrustning att underlätta för dig.

Utrustning för att rida:

På de flesta ridskolorna kan man låna både ridhjälm ridväst, så du inte behöver köpa det innan du bestämt dig om du vill fortsätta rida eller inte. Om du väl har bestämt dig för att fortsätta rida är det bäst att köpa en egen ridhjälm, så du kan ha koll på när den behöver bytas ut.

Vanliga frågor:

Är det svårt att rida?

Att rida är en färdighet, precis som att cykla. Precis som att cykla behöver man erfarenhet för att prova svårare manövrer.

Att cykla längst en platt trottoar utan stötar eller trafik är något som de flesta kan göra. Medans det krävs mycket träning för att åka mountainbike upp för kullar och i svår terräng. Desamma gäller med ridning.

Att sitta på en snäll häst och skritta på en rak väg klarar det flesta av, då det inte är svårt. Att hoppa hinder eller rida svåra dressyrmoment kräver skicklighet och övning.

Hur lång tid tar det att lära sig rida?

Som ryttare kommer du fortsätta att lära dig rida hela livet. Men om du ska få ett mer konkret svar kommer det här:

Hur lång tid det tar att lära sig rida varierar från person till person, beroende på tidigare erfarenheter, vilja och inställning. Att lära sig grundläggande ridning (skritt, trav, galopp, halt och svänga) tar ungefär en termin på ridskola.

Exit mobile version