9 Vanligaste misstagen när du köper din första häst


Att köpa sin första häst eller ponny är något man bara gör en gång i livet. Det är en spännande och stor upplevelse. Det är lätt att falla för stora bruna hästögon, men ibland är inte hästen de sitter på den bästa nybörjarhästen.

Att köpa fel första häst kan förstöra det roliga med ridning, till och med göra det osäkert. Lär dig därför att undvika de vanligaste misstagen som nya hästköpare gör.

@ryttarens.se

Svarar @artpencil75 8 red flag

♬ original sound – ojccccc

Läs även: Kostnaden för en häst

Köper en otränad ”grön” häst

Många erfarna ryttare kan berätta att de ser detta allt för ofta. Eftersom otränade och ”gröna” hästar är billigare kommer nybörjare att se det som ett fynd.

Om du är nybörjare i sadeln kommer det ta längre tid för dig att lära dig rida om du rider på en otränad häst som inte kan lära dig. Desamma gäller hästen. Det kommer att ta lång tid för den att lära sig om en oerfarenryttare sitter på ryggen. Dessutom riskerar ni båda att lära fel, vilket kan vara svårt att träna om.

En oerfaren häst kan bli farlig om inte hanteringen görs rätt. Unga eller oerfarna hästar är otillförlitliga eftersom de inte lärt sig hur de ska bete sig eller vad som är farligt.

Om du som nybörjare vill hålla nere priset vid ditt första hästköp rekommenderar jag istället att köpa en äldre häst eller en triangelmärket häst som är en riktigt bra läromästare. (triangelmärket om du inte planerar att tävla på den och den är i gott skick.)

Läs även: Vad betyder det att hästen är grön?

Utesluter att köpa äldre hästar

En äldre häst, som har sett världen, är oftast den bästa nybörjarhästen. Oftast är de välridna vilket innebär att du som nybliven ryttare har råd att göra några misstag i sadeln utan att det påverkar den stabila hästen.

Det är inget fel med att köpa en häst som är i tonåren eller till och med upp i tjugoårsåldern. Om du inte planerar att tävla med din häst, utan satsar på lätt daglig träning och motion, kan en äldre häst vara det absolut bästa alternativet.

Det kan vara lätt att tro att en gammal häst är ”förbrukad”, men så behöver inte vara fallet. Hästens ålder säger ingenting om hästens skick. Istället för att fastna på hästens ålder, kolla med tidigare ägare hur hästen har ridits, be en veterinär bedöma hästens skick och sök upp hur många starter den gjort i TDB.

Läs även: Hur Gamla Blir Hästar?

Köper en yngre häst för att ens barn ska växa upp med den

Det är en romantisk uppfattning, men i verkligheten kommer inte ett föl eller en unghäst att vara en säker kombination med en nybörjare.

Gör ditt barn en tjänst och köp dem en mogen, välutbildad häst som de kan borsta, sadla och rida samma dag som ni tar hem den. Köp en häst som vet hur man beter sig när läskiga saker kommer i dess väg.

På en äldre, välutbildad häst eller ponny kommer barnen att lära sig ha kul på ett säkert sätt.

Läs även: 10 tecken på att din häst gillar dig

Köper häst på auktion

Att köpa häst på auktion kanske låter spännande, men det krävs ett vältränat öga för att köpa en bra häst på auktion.

Hästar visar sällan upp sitt riktiga beteende på en auktion då de kan vara så förvirrade att de ”fryser”. Det är inte ovanligt att hästar drogas för att få dem se lugna och friska ut.

Halta hästar kan tillfälligt bli av med sin hälta av vissa droger, vilket gör att de ser hela och friska ut på auktionen, men är i själva verket mycket dåliga och kanske till och med behöver tas bort utan drogerna.

Det är mycket tryggare för dig som köpare att provrida hästen hos ägare, gärna mer än en gång, ha kontakt med ägaren och ta reda på så mycket historik som möjligt innan du köper hästen.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Impulsköper sin häst

Impulsköp är sällan bra, men kanske speciellt när det kommer till att köpa levande varelser för stora summor. Köp därför inte en häst vid första anblick.

Testa hästen, prova igen, ställa massor av frågor. Gå därefter hem och tänk på det några dagar. Titta på och provrid andra hästar förutom den du har fallit för och gör jämförelser. Var helt säker på att du har valt den häst som passar dig bäst.

Hur vet man vilken häst som passar en bäst? Här kan du läsa mer om vilken häst som passar dig.

Provrider inte innan köp

Innan du bestämmer dig för vilken häst som ska bli din första behöver du provrida. Var inte rädd för att be hästägaren om att provrida. De flesta privata hästägare är mycket måna om vart deras hästar hamnar, och säljer inte till vem som helst.

När du provrider en häst kan både du som köpare och hästägaren som säljare se så att du kan hantera hästen innan köp. Köper du häst hos en hästförsäljare kan den hjälpa dig kolla på en annan häst om den du provrider inte känns bra.

Passa på att ställa många frågor till hästägaren, till exempel om hur hästen beter sig i olika situationer (när den blir rädd, när den åker transport, när den blir skodd osv) eller vilka skador och behandlingar den fått tidigare.

Läs även: Vilken häst passar dig?

Köper ”för mycket” häst

Kanske föreställer du dig hur du tillsammans med din nya häst ska ge er ut omgående på tävlingsbanorna, speciellt om hästen du köper är en aktiv tävlingshäst i dagsläget.

Verkligheten är dock att du själv kanske inte är på hästens nivå, vilket gör att du inte får ut det bästa av hästen, som är för svår för dig i dagsläget.

Den typen av häst som krävs för svåra klasser hoppning eller dressyr kanske inte är den som är mest lämplig för säker inlärning hos en nybörjare. Kanske är en het tävlingshäst inte det bästa alternativet som en första häst.

Köp en häst som matchar din skicklighet och kondition, eftersom en som inte matchar kanske gör att din dröm om att tävla inte går att uppfylla på flera år, eller till och med försvinner helt.

Läs även: Hoppövning för pigga hästar

Köper en häst för hästens utseende

Kanske har du en bild i ditt huvud av din drömhäst. Drömmer du om en häst med en speciell färg? Svart, vit, fux eller några kanske med några speciella vackra tecken som höga strumpor och bred bläs?

Tyvärr är det inte klokt att köpa en häst efter färg. På samma sätt som det är dumt att välja en partner efter utseende. Om du har valet av flera hästar, och alla har samma förnuftiga sinne, är i gott skick och passar dina kriterier bra, då kan du välja den färg du gillar bäst.

Basera inte ditt beslut som leder till köp på hästens färg. Det finns ett ordspråk när man köper bil som lyder ”du kör inte färgen”, desamma gäller hästar. Du rider inte färgen.

Läs även: 30 Vanligaste hästraserna

Missbedömer hur mycket tid och pengar det tar att ha häst

Inför ditt första hästköp är det svårt att veta hur mycket tid och pengar din nya hobby kommer kräva av dig. Du har förmodligen hört att det både är dyrt och tar tid, men ändå kan det vara svårt att föreställa sig innan man själv är där.

Hästägande innebär ett stort ansvar. Hästar är levande djur som behöver dig varje dag. De bryr sig inte om det är julafton, din mammas födelsedag, om du är sjuk eller att det regnar ute. Du behöver ta hand om din häst varje dag.

Kostnaden för din häst avtar inte bara för att du vill spendera dina pengar på någonting annat, eller om du inte kunnat jobba. Var ärlig mot dig själv om din tid och dina pengar. Du kan älska hästar, men hellre spendera tiden och pengarna på ridlektioner och däremellan kunna göra andra saker.

Läs även: Hur mycket tid tar det att ha häst?

Vill du bli en bättre ryttare?

För att bli en duktig ryttare krävs mer än bara många timmar i sadeln. Många ryttare lägger all sin tid på sin hästen, men investerar alldeles för dåligt i sig själva och missar därför en viktig komponent i sin utveckling.

En stark ryttare som tränat upp sin styrka, kondition, balans och fokus kommer att prestera bättre på hästryggen än en som inte har.

Med en tydlig och genomtänkt kost och/eller träningsplan kan du både spara tid & pengar samtidigt som du varje dag tar dig närmare ditt mål. Vill du veta mer? Klicka här.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg