Hur mycket tid går åt till häst? Bli mer tidseffektiv!


Ridsport är en tidskrävande sport, speciellt om du har en egen häst. Eftersom hästar är levande djur har de behov som behöver tillfredsställas varje dag, oavsett om ägaren är trött, sjuk eller det regnar ute.

I den här artikeln ska vi reda ut varför hästintresset är så tidskrävande, hur tidskrävande det faktiskt är samt vad vi kan göra för att effektivisera arbetet i stallet.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Hur många timmar är man i stallet om dagen?

Som hästägare får du räkna med att lägga mycket tid i stallet. Här är en snabb beräkning på hur mycket tid du kan tänkas behöva lägga på de olika stallsysslorna om dagen.

Utöver stallsysslor och ridning som tar ungefär två timmar och tjugo minuter, behöver du också räkna med restid till och från stallet, tid för prat med stallkompisarna samt tid för oförutsägbara händelser. Räkna med att en häst tar ungefär två till tre timmar av din dag.

Alla stallmiljöer ser olika ut och påverkar därefter hur lång tid en stallvistelse tar. Vilka uppgifter som ingår i stallsysslan påverkar också. Du kan läsa mer om de olika typerna av uppstallningar, vad som ingår och vad det kostar här.

 • Mocka boxen: 10 minuter
 • Byta vatten i boxen: 5 minuter
 • Byta vatten i hagen: 10 minuter
 • Väga upp hö: 10 minuter
 • Förbereda kraftfoder: 5 minuter
 • Hämta hästen i hagen: 5 minuter
 • Borsta, sadla och tränsa: 15 minuter
 • Rida: 45 minuter
 • Skritta av: 10 minuter
 • Borsta och stretcha efter ridning: 15 minuter
 • Rengöra utrustning grundligt efter ridning: 5 minuter
 • Sopa stallgången: 5 minuter

= 2 timmar 20 minuter effektivt stalljobb.

Läs även: 9 Enkla sätt att tjäna pengar i stallet

Hur lång tid tar det att mocka?

Det tar olika lång tid att mocka beroende på hur hästens beter sig i boxen, vilket strömedel man använder och hur rutinerad hästägaren är. En genomsnittlig tid på hur lång tid det tar att mocka en box är ca 11 minuter.

Vissa hästar är grisigare än andra i sin box. Det kan bero på hur de sover (x), vilket strömedel som används i boxen (x), och hur understimulerade de är i sin box (x).

Att mocka åt en häst innebär att man med hjälp av en grep och en skottkärra gör rent i hästens box genom att plocka ut hästens avföring. Du kan läsa mer om hur man mockar här.

Tidseffektivt tips: Kasta upp underlaget mot boxväggen för att separera bajset med resten av ströt. Det strö som faller ner är snyggt och fräscht medans du får det skitiga att lägga sig ovanpå.

Hur lång tid tar det att byta vatten i boxen?

Det tar ungefär fem minuter att byta vatten i en box. Så här gör du rent hästens vattenhink på fem minuter:

 1. Häll ut det gamla vattnet i gräset eller i en brunn.
 2. Skrubba rent vattenhinken med en diskborste och skölj ur.
 3. Fyll vattenhinken på plats vid vattenkranen eller sätt tillbaka vattenhinken i boxen och fyll hinken med vatten från en vattenslang eller vattenkanna.

Hur lång tid tar det att byta vatten i hagen?

Det tar ungefär tio minuter att byta vatten till hästen i hagen. Tiden varierar beroende på vattenhinkens storlek och förmågan att transportera det nya vattnet från vattenkällan till hinken.

Det enklaste sättet att fylla vatten i hagen är genom en vattenslang som dras ut från vattenkällan till hagen.

Ett annat sätt att fylla vatten är genom att transportera vattendunkar i en skottkärra för att få med sig så många liter vatten som möjligt.

Tredje sättet att fylla vatten är genom att gå fram och tillbaka mellan vattenkällan och hagen med vattenkannor. Det fungerar för dig med mindre vattenhinkar i hagen.

Tidseffektivt tips: Ha en diskborste hängandes vid hagen. Ta med dig en vattenkanna eller en vattenslang direkt när du går till hagen så slipper du gå flera gånger. Diska ur vattenhinken med borsten och fyll sedan rent vatten.

Läs även: Hur mycket vatten behöver en häst dricka?

Hur lång tid tar det att väga upp hö?

Hur lång tid det tar att väga upp hö beror på hur mycket hö din häst ska ha. Räkna med ungefär tio minuter om dagen på att väga upp ca 4-5 höpåsar, öppna en ny bal och kratta ihop hö efter dig när du är klar.

Tidseffektivt tips: Genom att väga upp många höpåsar för flera dagar på en gång, behöver du inte lägga tid på det varje dag. Men att förbereda höpåsar flera dagar i förväg kräver bra förvaringsutrymme då fyllda höpåsar tar mer plats en packat hö i en höbal.

Läs även: Hö till häst – allt du behöver veta

Hur lång tid tar det att förbereda hästens kraftfoder?

Det tar ungefär fem minuter om dagen att förbereda hästens kraftfoder. Tiden kan variera beroende på hur många hinkar med kraftfoder hästen äter om dagen samt hur många olika typer av foder hästen äter.

Tidseffektivt tips: Du kan tidseffektivisera detta genom att varje vecka förbereda färdiga portionspåsar, så att du varje dag kan hälla i en färdig påse i hästens foderhink. Använd dig av 2,3,4 eller 5 liters plastpåsar som du köper i en vanlig livsmedelsaffär. Plastpåsarna kan återanvändas vecka efter vecka.

Läs även: Ge rätt kraftfoder till din häst

Hur lång tid tar det att hämta en häst i hagen?

Att hämta sin häst i hagen ska inte ta längre tid än vad det tar att gå dit. Men vissa hästar kan vara svåra att fånga in och därför förlänga tidsprocessen ordentligt.

Tidseffektivt tips: Om du har svårt att fånga din häst rekommenderar jag att du läser den här artikeln, och hoppas den kan hjälpa dig fånga din häst i hagen.

Hur lång tid tar det att borsta, sadla och tränsa en häst?

Det tar ungefär 15 minuter att göra en häst redo för ridning genom att borsta, sadla och tränsa den. Tiden varierar beroende på hur smutsig hästen är, vilken årstid och väder det är samt hur rutinerad personen som utför förberedelserna är.

När du förbereder en häst för ett ridpass är det viktigaste att se till att hästen inte har några stenar eller skräp i hovarna och att hästen inte har någon smuts som skaver mot utrustningen.

Tidseffektivt tips: Om du vet att din häst behöver vara ren till en viss tidpunkt kan du lägga på ett tunt täcke för att skydda hästen från de mesta smutsen. Om den behöver vara ren tidigt på morgonen kan du duscha och borsta hästen kvällen innan och sedan lägga på ett täcke under natten.

Läs även: 11 Måsten i ryktväskan

Hur lång tid tar det att rida?

Hur långt ett ridpass ska vara varierar beroende på vad man har för mål med sin ridning. Jag har skrivit en egen artikel med tips på vad du behöver tänka på och hur du lägger upp din ridning för att få så bra ridpass som möjligt. Du kan läsa mer om det här.

Tidseffektivt tips: Planera din ridning i förväg. Om du ska rida bommar eller hinder kan du lägga ut det redan dagen innan för att spara in lite tid vid ridpasset.

Hur lång tid tar det att stretcha efter ridning?

Efter ditt ridpass kan det vara bra att stretcha din häst. Stretcha ut bakbenen, halsen, ryggen och bogarna. Lägg ungefär fem till tio minuter på att stretcha ut hästens muskler efter varje ridpass för att förbättra återhämtningen och minska risken för skador.

Tidseffektivt tips: Lägg några minuter varje dag istället för att stretcha en gång i veckan. Det är både tidseffektiv och kommer ge bättre resultat.

Läs även: Massera hela din häst (Steg för steg & olika verktyg)

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg