Går du i tankarna om att köpa en häst? Vad kul! Att ha häst är otroligt givande, roligt och utvecklande. Det finns dock en hel del saker att tänka på när man köper en häst.
Till exempel behöver du hyra en stallplats till din häst, ha tillgång till rätt foder och strömedel. Samt ha tid och pengar för att ha ett lyckat hästägande.
Om du har tid, pengar, tillgång till en stallplats med foder och strömedel så är det bara utrustning till hästen som återstår innan du är redo för ditt hästköp. Här hjälper jag dig reda ut vilken utrustning som är nödvändig när du köper häst!
När du köper en häst behöver du följande utrustning:
- Grimma och grimskaft
- Ryktsaker så som borstar och hovkrats
- Sadel med tillbehör
- Träns med tillbehör
- Benskydd
- Hästapotek
- Täcken
- Hästtransport och transportskydd
- Krubba, vatten-och foderhink
- Saltsten
Läs även: Kostnaden för en häst & 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp
Inlägget innehåller länkar till granngården.se
Grimma & grimskaft
Till en börja med behöver du en grimma och ett grimskaft till din häst, för att kunna leda den i och ur transporten när du hämtar den. Grimma och grimskaft använder man för att leda hästen in och ut i från och till hagen samt för att sätta fast hästen på stallgången.
Det finns olika typer av grimmor. De vanligaste grimmorna är:
- Nylongrimmor
- Lädergrimmor
- Repgrimmor
- Frångrimmor
Som första grimma passar en nylongrimma eller en lädergrimma bra, dem är de vanligaste typerna av grimmor och finns i många olika färger, designer och prisklasser.
Om du har tänkt att transportera din häst mycket är det bra att köpa en lädergrimma, eftersom det är lätt att skära sönder den ifall det sker en olycka i transporten och hästen får panik.
Till din grimma behöver du också ett grimskaft för att kunna leda din häst i grimman. Det finns olika typer av grimskaft, i olika material och färger, med och utan kedja. Det spelar inte så stor roll vilket grimskaft du väljer, de flesta är i ett slitstarkt material och är gjorda för att leda hästar med.
Ryktsaker
Som hästägare behöver man se till att hästen mår bra, och för att den ska göra det behöver den hållas tillfredställande ren enligt Länsstyrelsen. Då behöver man rykta hästen och kratsa hovarna. För att göra det krävs lite utrustning som med fördel läggs i en ryktlåda eller ryktväska. Här kan du köpa allt du behöver till din ryktlåda.
En ryktlåda bör innehålla:
- Ett par olika ryktborstar (ryktborste, ansiktsborste, rotborste)
- En ryktskrapa
- Gummiskrapa eller piggborste (effektiv för att skrapa bort lera)
- Mankam
- Svettskrapa (en skrapa för att skrapa av vatten efter dusch)
- Hovkrats (för att få rent inne i hoven)
- Pälsglans
- Svampar
- Schampo
Ryktsakerna ska användas innan ridning för att öka hästens blodcirkulation och för att göra hästen ren, på så sätt minska risken för skav från utrustningen. Efter ridningen är det bra att skölja av hästen om den varit varm, för att på så sätt svalka hästen. Om det är kallt kan man låta hästen torka under ett svettäcke och sedan borsta av den.
När du ryktar din häst ska du börja längst fram på hästen och sedan jobba sig bakåt. Rykta medhårs. Kom ihåg att vara lika mycket på hästens högersida som vänstersida, så att det ena inte blir mer naturligt än det andra.
Läs även: 11 Måsten i ryktväskan & Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)
Sadel & träns
Sadel och träns är väldigt viktig utrustning när du köper en häst som du tänkt rida på. Denna utrustning ska vara på hästen, och behöver därför vara anpassad efter just din häst. Därför har jag skrivit en helt egen artikel om vad du behöver tänka på när du köper sadel.
Läs även: Vad Ska Man Tänka På När Man Köper En Hästsadel? & Sadelns delar
Sadel
Det finns även en del utrustning som behövs för att komplettera din sadel:
- Sadelgjord
- Stigbyglar
- Stigläder
- Sadelskydd
- Rumpvärmare
Du behöver också ha ett schabrak som ligger mellan sadeln och hästen. Schabrak skyddar hästen från skav från sadeln, men är också ett roligt tillbehör som går att variera i massa olika färger och modeller.
Träns
När det kommer till träns finns det även där många olika träns som har samma grundfunktion, att styra sin häst från hästryggen eller marken.
Träns påminner ett otränat öga om en grimma, men skiljer sig en hel del. På de flesta tränsen finns det ett bett som stoppas i hästens mun för ytterligare kontroll från ryttaren. I bettets bettringar kopplar man nämligen tyglar som ryttaren har direktkontakt med i handen. På så sätt får ryttaren kontroll över hästens mun och kan lättare styra och bromsa hästen.
Det finns även en del utrustning som behövs för att komplettera ditt träns:
- Det finns olika typer av bett, som fyller olika funktioner, men det bästa är att börja med ett vanligt två, eller tredelat bett för att därefter utforska vilket bett som passar bäst på just din häst.
- Tyglar
- Nosgrimma
- Pannband
Läs även: Bett Till Din Häst (Vilket bett ska man välja?)
Apotek
Även hästar kan bli sjuka eller skada sig, därför är det viktigt att ha ett stallapotek. Se till att ha rengöringsmedel, bandagematerial och instrument i apoteket och att det regelbundet fylls på och är ordning och reda i apoteket.
Här kan du köpa allt du behöver till ditt hästapotek.
Rengöring & desinfektion:
- Spolvätska (koksaltlösning)
- Jodopax (svag lösning 1 ml jod blandad med 1 liter vatten)
- Klorhexidinpreparat för behandling av vissa hudinfektioner (ej för akuta sår)
- Tvål för rengöring av oskadad hud (häst) och för handtvätt (människor)
- Handsprit för människor
Förbandsmaterial
- Bomull
- Sterila kompresser av olika slag eller skumkompresser
- Gasbinda, oelastisk
- Elastisk binda
- Självhäftande binda
- Plåster för människor
Instrument och verktyg:
- Febertermometer för att ta hästens temp
- Sax
- Engångshandskar
- Plastpåsar
- Spolspruta, tex 50 ml spruta
- Brems
- Ficklampa
- Hovkrats
- Stetoskop
- Slicksten
Täcken
Om du köper en häst kan du behöva några olika täcken. Vissa hästar går nakna året om, medans andra klipps och därför behöver olika typer av täcken vid olika situationer och väderomslag.
Läs även: Få Din Häst Att Sluta Bita På Täcken & Guide: Tvätta Hästtäcken
Stalltäcke
Ett stalltäcke behöver din häst för att hållas varm i stallet. Det ska inte användas utomhus, och behöver därför inte vara vattentåligt, men det är en fördel att ha en slät ovansida eftersom de är lättare att hålla dem rena.
Insidan av ett stalltäcke kan vara av olika material, t.ex av nylon, bomull eller fleece. Stalltäcken finns i olika tjockt foder, vilket gör att de passar olika hästar vid olika tillfällen. Har du en helkippt häst i ett kallt häst kan du behöva ett täcke som är mellan 300 och 500 grams fyllning.
Svettäcke
Svettäcken lämpar sig bra vid transporter då hästen hålls torr även om hästen svettas under transporten. Svettäckets uppgift är nämligen att transportera bort fukt från hästen.
Fleece- och ylletäcken är jättebra som svettäcke eftersom fukten kryper igenom och lägger sig ovanpå täcket istället för mellan hästen och täckets insida.
Regntäcke
Regntäckets funktion är att hålla hästen torr vid nederbörd samt släppa igenom fukt inifrån, så att hästen inte blir fuktig på insidan. Regntäcken finns i olika material, både med och utan foder.
Vintertäcke
Viktertäcken, likt regntäcke ska kunna hålla ute vätska samtidigt som den ska andas. Skillnaden är att ett vintertäcke också ska ha ordentligt med foder för att även skydda mot kyla.
Insektstäcke/sommartäcke/flugtäcke
Insektstäcke/sommartäcke eller flugtäcke får alla gå under samma rubrik. Kärt barn har många namn. De gemensamma egenskaperna är att skydda hästen mot insekter. Det finns även täcken som har UV-skydd, för de som är känsliga mot solens strålar.
Ländtäcke
Ländtäcke eller ridtäcke finns i olika modeller. Vissa spänns fast med remmar i sadelgjorden, medans andra knäpps framför sadeln.
Ländtäcke har man för att hålla hästen varm och torr under ridning. De finns i olika material och fyller därför olika funktioner. allt från fleece och ylle till vattentät nylon med värmande foder. Många täcken är dessutom försedda med reflexer, vilket är bra om man rider ut.
Vatten och foder
Den utrustningen du behöver för att kunna ge din häst vatten och foder varierar beroende på i vilket stall du står i. Vissa stall har tillexempel vattenkoppar installerade och då behöver du ingen vattenhink, eller har en krubba i boxen och då behöver du ingen egen krubba.
De allra flesta hästar behöver komplettera sitt grovfoder med kosttillskott för att få i sig alla vitaminer och mineraler som en häst behöver. Det kan därför vara ett bra alternativ att köpa mineraler och tillsätta i hästens kost.
Utrustning du behöver för att förse din häst med vatten och foder:
Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & 7 Tips För Att Få Din Häst Att Dricka
Hästtransport
Om du planerar att träna och tävla med din häst kan det vara bra att införskaffa en hästtransport. Om din häst står i ett stall med ridhus och tränare som kommer till anläggningen är det inte självklart att du är i behov av en hästtransport.
Ett alternativ till att köpa hästtransport är att hyra vid behov. För de som använder transporten mer sällan blir det mer ekonomiskt än att köpa en transport.
För dig som åker mycket och ofta är en hästtransport mer eller mindre ett måste, för att kunna transportera hästen till träning, tävling, veterinär eller andra destinationer.
Läs även: Köpa Hästtransport, Allt Du Behöver Veta!
Det här kan vara bra att ha
- Extra grimma och grimskaft om något går sönder, vilket är lätt hänt.
- Olika typer av täcken, för olika väder.
- Olika typer av bett för variation.
- Reflexer till det mörkare halvåret.
- Flughuva, flygspray, solskyddskräm och flugtäcke till sommaren.
- Lädergrimma och transportskydd till eventuella transporter.