11 Måsten i ryktväskan


Innan du ska rida behöver du borsta hästen så att den är ren. På så sätt undviker du att hästen får skav från smuts som hamnar mellan huden och utrustningen, ökar hästens blodcirkulation och får spendera extra tid till att lära känna din fyrbenta bästis.

Det finns otroligt många olika borstar som fyller olika funktion. I början kan det vara svårt att veta vilken borste som fungerar bäst till vilket syfte. Därför har vi skapat den här guiden. Med dessa borstar har du allt du behöver för att få din häst ren och fin!

Det vanligaste är att man förvarar sina ryktborstar i en ryktväska eller i en ryktlåda. Det gör det enekelt att ta fram borstarna vid användning, transportera dem till träning och tävling samt hålla borstarna rena från damm och smuts.

Men vilka borstar behöver man egentligen ha till en häst?

Läs även: All utrustning du behöver när du köper häst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

1. Rotborste

Genom att använda rotborsten först kan du borsta av ytlig lera och smuts innan du påbörjar själva rykten. En rotborste är hårdare i materialet vilket fungerar bra för att borsta bort intorkad lera.

Läs även: Därför äter din häst jord (5 anledningar & lösningar)

2. Ryktborste

En ryktborste används tillsammans med ryktskrapa för att borsta bort stöv, hudretser, smuts och damm samt massera hästens kropp för att öka blodcirkulationen. En bra ryktborste har korta och ganska hårda borst för att tränga in i hårremmen men borstas med långa drag. Om hästen visar irritation mot en hård borste kan du välja en mjukare med längre borst.

Läs även: Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)

3. Ryktskrapa

Ryktskrapa används för att rengöra ryktborsten. Dra ryktborsten mot ryktskrapan för att skrapa av stöv från borsten så du varje drag mot hästen har en ren och fräsch borste. Rengör skrapan genom att slå den försiktigt i golvet så stövet ramlar av efter användning.

Läs även: Så Får Du Hästen Att Lita På Dig

4. Gummiskrapa eller piggborste

Gummiskrapa eller piggborste används för att borsta av intorkad lera eller jord på hästen. Den fungerar också bra för att få bort hår när hästen byter päls, även om det finns bättre redskap för detta…

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

5. Ryktsten eller fällskrapa

Ryktsten eller ännu mer effektivt om du frågar mig, fällskrapa, används för att ta bort lös päls vid fällning. Att ha en fällskrapa eller ryktsten underlättar otroligt, eftersom känslan av att borsta med en vanlig borste snarare är att hästen får mer och mer lös päls ju mer man borstar. Inte så kul!

Läs även: Hur Du Vet Att Din Häst Fryser

6. Mankam och hårborste

Mankam används för att reda ut manen och är perfekt för fördelning inför att till exempel knoppa hästen, men vill du vara mer försiktg med manen eller borsta svansen rekomenderar jag att använda en hårborste istället.

Läs även: 12 Hårvårdstips För Längre Man Och Svans

7. Svampar

Med hjälp av svampar kan du göra rent hästen vid de områden som inte lämpar sig att borsta och som kan behöva fuktas. Använd olika svampar för att rengöra till exempel skapet och mulen. Tvätta med ljummet vatten och eventuellt en mild såpa.

Läs även: Ryttarens 6 Viktigaste Utrustning

8. Hovkrats

En hovkrats används för att kratsa hästens hovar fri från stenar och smuts. Man kan med fördel använda en hovkrats med en hovborste med hårda strån för att kunna borsta av smuts och lera från hoven.

Läs även: Tvätta Hästens Benskydd (9 Tips)

9. Svettskrapa

En svettskrapa används efter dusch eller om hästen är mycket svettig, för att avlägsna fukt från pälsen.

Läs även: Vad Gör Man När Hästen Är Blöt?

10. Pälsglans

En glansspray eller pälsglans används för att våra och reda ut hästens man och svans samt ge glans och fukt till pälsen som både ger ett vackert skin samt hjälper till att få bort damm från hästen.

Läs även: Tävla I Hoppning (Allt Du Behöver Veta Inför Din Första Tävling)

11. Hovolja och hovborste

Hovolja appliceras med en hovborste för att återfukta hästens hovar och undvika uttorkning. Olja ger också en fin glans och ett välvårdat utseende.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg