Tvätta hästens benskydd (9 tips)


Benskydd används på hästar för att skydda hästens ben. Olika benskydd fyller olika funktioner vilket gör att det finns en mängd olika benskyddsmodeller.

Det alla benskydd har gemensamt är behovet av regelbunden rengöring för att undvika skav och infektion på hästen samt öka skyddets hållbarhet.

Beroende på material kräver rengöring av hästens benskydd olika tillvägagångsätt. Skydd i neopren eller konstläder går att spola av med vattenslang, läderskydd rengörs med lädertvål och fårskinn tvättas lättast med en fårskinnsborste.

Läs även: Hur Man Tar På Hästen Benskydd & Benlindor

9 Tips för att rengöra benskydd

Här kommer 9 saker att tänka på när du rengör hästens benskydd.

Inlägget innehåller länkar till petster.se & Granngården.se

1. Spola av benskydden med vattenslang

Benskydd i neopren eller konstläder går att spola av med vattenslang om de blivit väldigt smutsiga. Du kan tvätta dem försiktigt med en svamp eller skurborste för att få loss den envisa smutsen. Se till att hänga upp benskydden och låta de torka ordentligt innan användning.

2. Borsta bort smutsen när leran torkat

Har dina benskydd blivit leriga kan ett sätt att rengöra dem vara att vänta tills leran torkat och sedan borsta rent dem med en rotborste eller skurborste.

3. Använd tejp för att få bort inbäddat hår

Använd tejp för att dutta bort hår från insidan av dina benskydd. Linda tejpen runt din hand med den klibbiga sidan utåt. Dutta handen med den klibbiga sidan ner mot insidan av benskyddet och se hur hår och grus följer med upp.

4. Putsa dina läderskydd med lädertvål

För dig med benskydd i läder kan du enkelt putsa upp dina benskydd med lädertvål igen! Kom ihåg att regelbundet återfukta lädret så håller dem längre.

5. Rengör kardborrebandet med tre enkla steg

Många benskydd fästs med kardborreband vars funktion blir sämre ju mer smuts som fastnar i. Ett dåligt kardborreband kan blir en fara om benskyddet lossnar och hästen fastnar eller trampar på sig själv.

  1. För att göra rent kardborrebandet på benskydden börjar du med att ta bort ytligt och lättåtkomligt smuts med fingrarna.
  2. Därefter använder du en nål eller pincett för att plocka ut smutsen du inte når med fingrarna.
  3. Slutligen, använd en fintandad kam för att skrapa smuts från kardborrebandet. Skjut en plast-, metall- eller träkam längs raderna med krokar för att få ut envis ludd och skräp som du inte kan välja eller lyfta med nål eller fingrar.

6. Rengör fårskinns- eller fleecefodrade benskydd

Bästa sättet att rengöra benskydd med fårskinn är med en fårskinnsborste. Borsta fårskinnet i olika riktningar för bästa resultat.

Är benskydden i konstgjort fårskinn kan du tvätta skydden i maskin på 30 grader. Undvik torktumlare.

Du kan tvätta benskydd i äkta fårskinn förhand med ulltvättmedel. Undvik tvättmedel med enzymer och basiska tvättlösningar då det torkar ut ullen. Låt fårskinnsbenskydden torka på plant underlag i rumstemperatur.

7. Tvätta dina benskydd i tvättmaskin

De flesta benskydden går att tvätta i vanlig tvättmaskin på 30 grader, inte läderskydd dock. Sätt ihop spännen och kardborreband. Minska benskyddens risk för repor från tvättmaskinen genom att tvätta dem i en tygpåse eller i ett hopknutet örngott. Låt dropptorka efteråt.

8. Reparera fransiga skydd med tändare

Om dina benskydd är i syntetiskt material kan du reparera noppriga kanter med hjälp av en tändare. Inspektera skydden noga för att finna slitna nylon- eller polyesterfibrer. Dessa noppriga fibrer kan brännas bort och skapa en säkrare, renare och mer hållbar kant på benskyddsremmen.

Är dina benskydd fransiga, använd en tändare för att smälta bort dem. Håll tändaren nära, men inte i kontakt med skydden. Arbeta utomhus och inom räckhåll för en brandsläckare eller vattenkälla för säkerhetsskull.

9. Få benskydden som nya igen med lack för detaljer

För att fräscha upp detaljerna på dina benskydd kan du lacka metallspännena med metallack eller nagellack. Att ge repiga spännen och avdankade detaljer ett lacköverdrag kan verkligen ge gamla benskydd ett rejält lyft.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg