Har hästar känsel i sin man?


En av de första sakerna du kanske lägger märke till när du kollar på en häst kan vara den vackra manen och svansen. Många djur, som katter och hundar, gillar inte när människor drar i deras svansar, men är hästens man och svans lika känslig?

Hästar har ingen känsel i sin man eller svans då båda är gjorda av hår som inte är känsligare än vad en människas hår på huvudet är. Manen och svansen kan borstas, klippas och trimmas precis som en människas. Håret saknar känsel, förutsatt att du inte drar i det.

I den här artikeln ska vi ta reda på varför det är så.

Läs även: 12 Hårvårdstips För Längre Man Och Svans (Få Man & Svans Att Växa)

Innehåller länkar till granngården.se

Varför har hästar man?

Man kanske kan tro att en vildhäst skulle ha en otroligt lång man om inte människan klippte av den. Men så är faktiskt inte fallet. De allra flesta hästraser har en kort man av naturen. Men vad gör egentligen manen?

Anledningen till att hästar, zebror och åsnor har en kort och styv man är för att hålla nackkotorna varma, skydda från insekter samt skydda hingstar när de slåss mot varandra när de biter varandra i nacken.

De långa manarna som vissa raser och hästar besitter är ett resultat av selektivt avel. Tyvärr vet man inte exakt när eller varför människor började attraheras till hästar med längre manar, men det finns några teorier.

Vissa tror att de långa manarna var till för att ge ryttaren bättre handtag från hästryggen, andra tror att det var en utseendefixerad anledning, ett tecken på makt, pengar och status. Oavsett anledning är det svårt att förneka hur majestätisk och vacker en lång, tjock och välskött hästman ser ut.

Läs även: Hur Högt Kan En Häst Hoppa? (5 Imponerande Höjdrekord I Hästhoppning)

Gör det ont för hästen att bli ryckt i manen?

Även om hästars hårstrån i man och svans saknar känsel betyder det inte att de inte är hårömma. Vissa hästar är (som människor) mer toleranta än andra när det kommer till hårömmhet.

Att rycka manen innebär att man tunnar ur manen genom att rycka bort hårstrån från hästens man. Det görs genom att ta en hårslinga från hästens man i vänster hand och använder höger hand till att kamma manen mothårs. De strån som är kvar i vänsterhanden rycker du nedåt i en snärtig rörelse så att manen lossnar. Repetera tills du uppnått önskat resultat.

Det finns snällare sätt att förkorta och förtunna hästens man än genom att rycka manen – som kan upplevas obehaglig av hästar. Du kan använda en mankam och en trimkniv för att skära av stråna, på så sätt slipper du rycka hästen i manen och riskera att skapa obehag på din fyrbenta vän.

Läs även: Hur knoppar man en häst?

Ska hästars man ligga på höger eller vänster sida?

Traditionellt sett ska hästens man ligga på hästens högra sida. Om hästens man naturligt faller till vänster sida kan du träna manen till att ligga på höger sidan. Genom att borsta och fläta över manen på höger sida och låta det ligga några dagar uppmuntrar du manen att stanna på höger sida.

Vad avgör vilken sida hästens man ligger på?

Det sägs att redan när fölet ligger i stoets livmoder bestäms det om manen ska ligga på höger eller vänster sida. Sidan som fölet kröker sig till är deras naturlig mer böjliga sida innan den genomgår träning, som till stor del handlar om att få hästen liksidig genom böjning, stärkning av den svagare sidan och rak-riktning.

Manen hamnar vanligtvis på den sidan som hästen som föl har lättare att böja sig mot, förutsatt att man som hästägare inte medvetet kammar manen åt andra sidan. Anledningen sägs ha med muskelfascian att göra, men kan också bero på manens tjocklek.

Unghästars man kan byta sida när de stärker sina halsar i takt med sin utbildning. Ibland kan halva manen ligga på ena sida, och andra halvan åt andra, vilket kan tyda på nackdysfunktion och att musklerna fungerar felaktigt eller bara att hästen har en tjock man.

Växer manen om man flätar den?

En vanlig missuppfattning är att flätor får hår, både människor och hästars, att växa snabbare. Riktigt så är inte fallet.

Att fläta hästens man kommer inte göra att den växer snabbare, men det kommer att skydda stråna från att skadas vilket leder till att manen får en högre kvalité över tid. Manen växer när hästen får i sig tillräckligt mycket näring, speciellt B-vitamin som har en positiv påverkan på man och päls.

Om hästen inte får i sig nog mycket näringsämnen kommer manen och svansen att tunnas ur eller falla av helt och hållet.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Är det farligt för hästar att få manen flätad?

Om du har en häst med ömtålig man och svans är det extra viktigt att lägga tid på att vårda stråna. Att fläta manen kan vara ett sätt att skydda stråna, men det kan också skada hårroten om du inte är försiktig.

Risken med att ha hästen flätad under en längre period är att hästen fastnar med flätan när den kliar sig och sliter loss mycket man, samt att en flätad man kan ge mindre skydd mot insekter som kan skada manen – vilket kräver en extra insats av flugskydd.

Läs även: 12 Bästa Flugskydden Till Häst

Kan man hålla i sig i hästens man?

Som nybörjare kanske du stött på uttrycket ”håll i dig i manen”? Tanken är att ryttaren ska känna trygghet i att hålla i sig i manen under ridning, men många ryttare kan tycka det känns otryggt och är rädda för att skada hästen.

Du kommer med största sannolikhet inte att påverka hästen om du håller den i manen. Håll i dig och var varsam på hästens kroppsspråk. Om hästen lägger öronen bakåt eller skjuter upp rumpan är det ett tecken på missnöjdhet. Men är det en orutinerad ryttare kan det vara obalans i sadeln som gör hästen missnöjd snarare än att bli hållen i manen.

Läs även: Ridning För Nybörjare (Grunder, Säkerhet, Misstag)

Kan hästar ha löshår?

Ibland vill man visa upp en häst men en lång och vacker man, men känner att hästen inte är där, eller inte kommer komma dit alls… Det finns falka manar!

Företaget Rapunzel of Sweden publicerade 1 april 2018, som årets aprilskämt, en bild på instagram med en häst med hårfärgning i pannluggen.

”Vi är väldigt glada att kunna meddela att vi snart kommer att lansera en ny kollektion – Clip-in lugg för hästar. Från kort och tunt till långt och tjockt på bara en minut”, skrev företaget bland annat.

Även om löshår till hästar ännu inte verkar kommit till marknaden i Sverige finns det sidor utomlands som säljer löshår till hästar.

Det finns två alternativ på löshår till häst, äkta eller syntetisk hårfärgning som ger hästen en lång och fyllig man. Kom ihåg att det är förbjudet att använda löshår på hästen under tävlingar arrangerade av Svenska Riksidrottsförbundet.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg