Hur du lugnar en rädd & spänd häst


Att möta en rädd och spänd häst kan vara en utmanande situation för hästägare och ryttare. Hästar är känsliga varelser som reagerar starkt på sin omgivning, och när rädsla tar över kan deras beteende bli svårt att hantera.

Men genom att förstå hästens natur och tillämpa rätt strategier kan vi hjälpa dem att övervinna sin rädsla och återfå sin trygghet.

På sikt handlar det om att bygga upp hästens självförtroende och förtroende till sin ledare. Men det är också viktigt att veta hur man ska hantera en spänd, rädd och stressad häst i stundens hetta.

I den här artikeln går vi igenom varför hästar blir rädda – för att förstå hur man effektivast bemöter en stressad och rädd häst, faktorer som kan lugna hästen på lång sikt samt hur du kan lugna hästen när den väl stressar upp sig.

föl

Varför blir hästar rädda?

Det finns olika anledningar till att hästar blir rädda. Precis som för människor kan hästar ha olika nivåer av känslighet beroende på temperament, miljö och tidigare erfarenheter.

Vissa hästar kan vara mer benägna till att vara rädda än andra och kan ha specifika utlösare för rädslan baserat på deras tidigare upplevelser och brist på positiva erfarenheter i den givna situationen. Andra reagerar instinktivt utan tidigare erfarenhet.

Den primära anledningen till att hästar blir rädda är tack vare den starka överlevnadsinstinkten. Som flyktdjur reagerar hästar med rädsla om de känner sig hotade eller osäkra för att fly faran.

Men hästar är också både sociala och känsliga djur, vilket gör dem duktiga på att känna in energier och kan därför även reagera på oro hos andra hästar eller människor i sin närhet.

Kanske har du ridit i en grupp någon gång och märkt att när en häst visar rädsla för något, kan flera hästar haka på.

Läs även: 10 Sätt att stärka hästens självförtroende

Vad är vanliga saker som hästar är rädda för?

Det finns många saker som hästar kan vara rädd för, oftast varierar det från individ till individ. Men trots det finns det några vanliga faktorer som kan utlösa rädslor hos hästar, till exempel:

  • Oväntade eller plötsliga ljud
  • Okända eller nya föremål
  • Oväntade och plötsliga rörelser
  • Starka dofter
  • Andra djur i närheten
  • Förändring i hästens miljö
  • Smärta eller obehag
  • Omgivningens negativa och oroliga energier
  • Vatten
  • Skuggor
  • Beröring
  • Spö eller sporrar
  • Sadel eller annan utrustning
  • Broar
  • Små utrymmen

Det är viktigt att observera hästens kroppsspråk och reaktioner för att kunna identifiera vilka specifika situationer eller föremål som orsakar oro och rädsla hos hästen, för att sedan kunna arbeta med det på ett tryggt och strategiskt sätt.

Läs även: 6 Bästa hästraserna för nybörjare

Hur vet man om hästen är rädd?

Hästar är uttrycksfulla djur, vilket gör det enkelt att läsa av hästens kroppsspråk – om man vet vad man ska kolla efter. Det finns flera tecken som kan indikera att hästen känner rädsla, stress eller oro.

Några av de vanligaste tecken på att hästen är rädd är:

  • Spända muskler
  • Högt huvudet och hals
  • Vidgade näsborrar,
  • Stirrande eller vidöppna ögon
  • Svettning
  • Ökad hjärtfrekvens och andning
  • Skakningar eller ryckningar i kroppen

En rädd häst kan också försöka att fly situationen eller försvara sig genom att sparka, bitas, steppa omkring eller försöka springa iväg.

Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa tecken för att kunna bedöma hästens känslomässiga tillstånd och identifiera triggers.

Läs även: Förstå hästens kroppsspråk


Följ ryttarens.se på sociala medier


Hur får man en häst lugn?

Beroende på av vilken anledning som hästen blir stressad och orolig finns det olika sätt att lugna ner hästen på. Oavsett vad krävs det tålamod och förståelse för att utveckla en trygg kommunikation som kan lugna hästen i stressade situationer.

Här är några strategier som kan bidra till att få hästen mer lugn!

1. Skapa en trygg miljö

En trygg, stabil och förutsägbar miljö kan bidra till att göra hästen mer lugn och trygg. Hästar trivs i en naturlig miljö med utevistelse, utrymme för rörelse och får social interaktion med andra hästar.

Om möjligt, ha hästen ute så många timmar som möjligt. De allra flesta hästar tycker om att gå utomhus och finner det naturligt att gå på lösdrift. Men om hästen blir orolig och börjar vandra i hagen när den tycker det är dags att gå in, är det bättre att den får sova i boxen.

Försök att känna av vad som fungerar bäst för just din häst. Behöver den ett mindre och lugnare stall? Eller blir den trygg av människor omkring och snarare blir orolig av att vara ensam?

Läs även: För-och nackdelar med lösdrift

2. Fasta rutiner

Även rutiner och konsekventa dagliga aktiviteter kan göra att hästen känner sig bekväm och vet vad som förväntas av den. Försök därför att fodra samma tid på dygnet varje dag och ta in hästarna i samma ordning från hagen.

Men med det sagt är det också bra att öva på att rida i andra miljöer, åka till veterinären och förbereda hästen för oförutsägbara händelser, eftersom vi inte kan skydda dem från allt alltid. Men först behöver du se till att hästen är lugn och trygg så att den med gott självförtroende kan ta sig ann nya utmaningar.

Läs även: 10 Sätt att stärka hästens självförtroende

3. Använd positiv förstärkning

För att lugna en häst är det viktigt att uppmuntra den med positiv förstärkning direkt den visar minsta lilla tecken på avslappning.

Om hästen sänker huvudet, slappnar av i sina muskler eller frustar är det viktigt att vara snabb och ha en god timing för att berömma. Annars riskerar du att uppmuntra spändheten och oron.

Några exempel på positiv förstärkning är godis, beröm med ett lugnt tonläge och uppskattad beröring.

Läs även: Positiv och negativ betingning

4. Kommunikation-och förtroendeövningar

Det finns olika övningar som kan användas för att bygga upp kommunikationen och förtroendet mellan människa och häst.

Beröring och förflyttningsövningar är två exempel på övningar som stärker kommunikationen och förtroendet. De kan utföras både dagligen i förebyggande och stärkande syfte, men också i den stund som hästen behöver lugnas.

Läs även: 5 Förtroendeövningar med din häst (Så får du hästen att lita på dig)

5. Hantera dina egna känslor

Det är viktigt att du som ledare har kontroll på dina egna känslor för att kunna lugna en häst, eftersom de är mycket skickliga på att känna av energier.

Försök att vara lugn, säker och trygg i ditt kroppsspråk och signaler till hästen, eftersom det bidrar till att skapa en trygg atmosfär. Se till att förstå hur du kommunicerar med hästen för att inte ge missvisande signaler.

Om du upplever ridrädsla är det viktigt att arbeta med det för att kunna ge hästen det stöd och trygghet som den behöver för att kunna slappna av.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

6. Ta professionell hjälp

Vid svårare fall av rädsla eller ångest kan det vara fördelaktigt att söka hjälp från en erfaren tränare, beteendespecialist eller veterinär som har expertis inom hästbeteende.

De kan ge individuellt anpassade råd och vägledning för att hantera en rädd häst på ett säkert och effektivt sätt.

Var inte rädd för att ta hjälp. Det kan ibland behövas en utomstående person som ser hästen med nya nyktra ögon för att identifiera problemet eller komma in som trygghet.

Läs även: Jobba med hästar: 20 hästyrken

7. Använd naturligt lugnande kosttilskott

Det finns tillskott som används för att lugna stressade hästar, tack vare sin naturligt lugnande effekt. Att använda ett lugnande kosttillskott kan över tid hjälpa hästen att bli mindre rädd och orolig.

Magnesium: Magnesiumtillskott har visat sig minska stress och ångest hos hästar. Magnesium kan också hjälpa till att minska muskelspänningar och öka avslappning.

Tryptofan: Tryptofan är en aminosyra som hjälper till att producera serotonin i kroppen, vilket kan bidra till att minska stress och ångest.

Kraft stress relief är en foderblandning av Magnesium, B-vitamin och tryptofan.

Kamomill: Kamomill är en ört som traditionellt används för att minska ångest och främja avslappning hos människor.

Det finns också kamomilltillskott för hästar som sägs ha en lugnande effekt.

Hur hanterar man en rädd häst?

Det krävs ett lugn, respekt för hästens rädsla, tydlighet men ändå försiktighet för att hantera hästens rädsla på ett säkert och effektivt sätt.

Du behöver över tid bygga upp hästens självförtroende för att sedan gradvis exponera den för det som skapar rädsla. Men i den stressade situationen är det absolut inte läge, då finns det några andra riktlinjer som kan hjälpa:

  • Bevara ditt lugn: Det är viktigt att du som ryttare eller ledare förblir lugn och självsäker. Hästar är känsliga för människors energi och om du är rädd eller stressad kan det förstärka hästens rädsla och göra situationen mer osäker.
  • Andas: Med en lugn andning kommer ryttaren slappna av och smitta av sin lugna energi på hästen. Andas in långsamt och djupt genom näsan, fyll magen med luft, hålla andan ett ögonblick. Andas därefter ut långsamt genom munnen, töm magen på luft och släpp spänningar.
  • Ge hästen utrymme: Undvik att tvinga hästen till något som är otäckt. Beröm istället när den slutar rygga undan och be den bemöta det otäcka när hästen återfått sitt lugn igen.
  • Belöna önskvärt beteende: Beröm hästen när den visar önskvärt beteende, i detta fall – när den slappnar av. Var snabb med att berömma direkt hästen slappnar av minsta lilla.
  • Prata med hästen: Att prata med hästen när den är stressad kan ha en lugnande effekt, förutsatt att det är med ett lugnt och tryggt tonläge.
  • Stimulera hästen: Om hästen är spänd och rädd kan ett sätt att bryta vara genom att stimulera den med annat. Till exempel med förflyttningsövningar från marken eller genom att trava på en volt uppsuttet.
  • Rid framåt: Det är lätt att börja samla en stressad eller spänd häst för att som ryttare känna att man har kontroll, men oftast stressar detta hästen ytterligare. Försök istället att rida hästen framåt och känn hur den slappnar av genom att inte hålla den ”instängd”.

Läs även: Hoppövning för pigga hästar

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg