Hur man gör en halvhalt


Kanske har du hört din tränare be om en halvhalt? Vad innebär det egentligen? Varför ska man göra dem och hur gör man?

Halvhalt är en liten samling som görs med hjälp av framåtdrivande hjälper och en mjuk förhållning i tygeln via handen, för att få hästens uppmärksamhet och få hästen i bättre balans inför en ny rörelse. Det är en viktig del i ridningen som kräver timing, tydlighet och känsla av ryttaren.

Många ryttare slarvar med halvhalter eller använder dem på ett missvisande sätt. Det är viktigt att använda halvhalter för att förbättra kommunikationen mellan häst och ryttare samt undvika skador.

I den här artikeln bryter vi ner och går igenom hur man gör en halvhalt och vad den har för effekt, så att du kan använda det på ett effektiv och skonsamt sätt i din ridning.

Läs även: Hur man samlar en häst

Hur gör man en halvhalt?

En halvhalt är ett sätt att balansera hästen och få den uppmärksam inför ett kommande moment. Det kan med fördel göras inför tempoväxlingar eller nya moment.

För att göra en halvhalt behöver du:

  1. Se till att hästen har framåtbjudning med aktiverade bakben.
  2. Räta på dig i sadeln.
  3. Driv hästen framåt med skänkeln.
  4. Sug in naven till ryggraden och bromsa med sätet.
  5. Kramar om tygeln med handen (vilket via bettet signalerar till hästen att stanna upp).
  6. Mjukna i handen och ge eftergift.
  7. Slappna av i sätet.
  8. Driv framåt med skänkeln.

Det är viktigt att man fortsätter rida med benen under halvhalten, så att inte hästen missuppfattar ryttarens hjälper och tror den ska göra halt.

Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

Hur känns en halvhalt?

När ryttaren gör en halvhalt uppmärksammar den hästen på att något kommer att komma, samtidigt som den hjälper hästen att balansera sig.

En häst som svarar korrekt på en halvhalt sätter bakbenen bättre under sig och bogarna kommer mer upp samtidigt som hästen går i en korrekt form.

Vissa upplever att hästen dyker ner på bogarna och viker in halsen, vilket är ett tecken på att hästen inte har aktiverade bakben. I så fall behövs mer framåtbjudning med hjälp av framåtdrivande hjälper eller mindre bromsning på handen.

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg