Hur du samlar din häst


Att kunna rida sin häst samlad är användbart för både hopp- och dressyrryttare. När hästen är samlad är bilden du presenterar lätt, balanserad och elegant.

En samlad häst får svåra moment att se lätta ut i dressyren och skapar möjlighet att anpassa anridningen till kommande hinder för hopphästar, vilket kan vara avgörande för om de klarar hindret felfritt eller inte.

I den här artikeln går vi igenom hur du gör för att samla din häst. Trevlig läsning!

Läs även: Hur man rider hästen i form

Vad är samling?

Samling är toppen av träningspyramiden och kräver att hästen har en taktfast rytm, är smidig i sina sidor, söker kontakt med bettet, har framåtbjudning och är stark i sina bakben.

Inom ridning syftar samling på skillnader i:

  • Steglängd (kortare)
  • Steghöjd (högre)
  • Övergripande balans – med mer vikt tydligt fördelad på bakbenen snarare än på bogarna
  • En kortare och högre nacke som resultat av ovanstående viktfördelning

Samling innebär att hästen ökar viktfördelningen på bakbenen snarare än bogarna, vilket resulterar i en kortare och högre nacke och steglängd. Målet är att hästen ska förbli välbalanserad och i en biomekanisk funktionell hållning som ger känslan av att hästen går lite i uppförsbacke.

Målet med samling är att hästens bakben ska arbeta med tillräckligt mycket aktivitet, för att skapa bilden av att hästen ”sitter” med bakbenen under kroppen – i den mån som konformationen tillåter.

Läs även: Hur man rider skänkelvikning

Fördelarna med samling

En samlad häst är mer balanserad och förmögen att utföra ridövningar med lätthet i en vacker och biomekaniskt funktionell hållning som ger intrycket av att gå i uppförsbacke.

Det finns många fördelar med samling på lång och kort sikt. Både när det gäller hästens prestation och hållbarhet.

Här är några av de fördelar som samling resulterar i:

  • En korrekt samlad häst kan arbeta på ett mer balanserat sätt, vilket främjar livslängden och minskar risken för skador.
  • En korrekt samlad häst avlastar de svagare frambenen genom att förflytta sin egen, ryttarens och utrustningens vikt till de starka bakbenen.
  • En korrekt samlad häst har aktiverade bakben och magmuskler vilket hjälper till att stärka hästens ryggmuskler och överlinje och minskar risken för skador och ömhet i ryggen.
  • En korrekt samlad häst kan visa en förbättring i sin steglängd eftersom den kan engagera sina bakben mer under kroppen, ha mer styrka och skapa en välutvecklad framåtrörelse.
  • Samling stärker hästens alla muskler och förbättrar på så vis kvaliteten på hästens naturliga gångarter.

Läs även: Tävla i dressyr (allt du behöver veta för att tävla i dressyr)

När är hästen redo att samla sig?

Samling är den sista av träningspyramidens skolor. Det innebär att de andra fem stegen rytm, smidighet, kontakt, framåtbjudning och styrka ska finnas på plats till viss grad innan man påbörjar det samlande arbetet.

Innan du börjar samla din häst behöver den också ha:

  • En viss grad av musklerstyrka
  • En viss grad av balans
  • Förståelse för halvhalter
  • Acceptans för hjälperna
  • Avslappning i sina gångarter

Först när hästen bemästrar dessa grunder kan du börja träna samling tillsammans med din häst.

Läs även: Hur man gör en halvhalt

Hur mycket samling krävs?

Hur mycket samling krävs då? Det är viktigt att komma ihåg att samling kommer i grader. Det går alltså inte att ha hästen samlad – eller inte.

En ung häst som rör sig i balans har en grad av samling, om än en liten grad. Medans en dressyrhäst på elitnivå har en annan grad av samling som behövs för att utföra de moment som krävs med lätthet.

Hur mycket samling som krävs av hästen beror på vilken grad av samling som krävs för att kunna utföra den krävda rörelsen med lätthet.

  • Lättare rörelser: Enklare moment som att rida en volt eller snett igenom, kräver inte mycket samling.
  • Medelsvåra rörelser: Moment som skänkelvikning och halvpiruetter ställer högre krav på samlingen.
  • Svåra rörelser: Svåra moment som piruett, piaff och passage ställer stora krav på samlingen.

Skulle hästen inte vara nog samlad för att utföra den rörelsen den ombes göra i ett dressyrprogram resulerar det i en nedmedömning inom ”lydnad” eftersom hästen inte kan utföra rörelsen med lätthet.

I hoppning resulterar en otillräcklig samling oftast i att hästen kommer för nära hindret och stannar eller river det till följd.

Läs även: Hur man rider en volt

Hur man samlar en häst

Samling är inget som man gör eller inte gör, utan är ett resultat av gradvis stärkning och korrekt ridning. Att försöka korta hästens steg genom att dra i tyglarna resulterar i en styv och stum mun och förlust av bakbensaktivitet, vilket är motsatsen till samling.

För att utveckla samling på rätt sätt behöver du rida en taktfast rytm med kontakt på bettet och framåtbjudning. Du kan med fördel använda små volter, övergångar, sidrörelser tillsammans med halvhalter och skänkelhjälper för att uppnå framåtbjudning.

För att samla din häst behöver du använda snabba skänkelhjälper för att engagera hästens bakben, säte – och vikthjälperna för att reglera hästens steglängd samt halvhalter för att inte hästen ska misstolka din instruktion att gå framåt och öka tempot.

Planera din ridning väl för att kunna samla hästen. Rid inte bara runt på ridbanan och försök samla hästen, eftersom det troligtvis leder till att hästen blir oengagerad och mindre samlad.

Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

Vanliga problem vid samling

Att samling är i toppen av träningspyramiden är inte för inte. Att samla hästen kan vara krävande för både häst och ryttare och kan ta år av träning.

Det finns några vanliga problem med samling, vilket allt som oftast orsakas av att ryttaren missförsått vad samling är och försöker att korta hästens steg genom att bromsa den i munnen.

Problem #1 – Att rida för långsamt

Ett av de absolut vanligaste felen när det kommer till samling är att ryttaren rider för långsamt. Om hästen inte har tillräckligt med energi och driv i sina bakben kommer det vara helt omöjligt för den att samla sig.

Att rida i ett undertempo kan orsaka många problem, till exempel:

  • Galoppen blir fyrtaktig istället för tretaktig
  • Stegen blir platta och saknar gung
  • Övergångarna blir glappiga
  • Hästen hamnar på framdelen eftersom bakdelen inte är engagerad och arbetar framåt

Det är viktigt att komma ihåg att samlade gångarter kräver mer drivkraft än när hästen går i arbetsgångarter, trots att (eller snarare på grund av) att de utförs i ett lägre tempo.

Läs även: Hur man rider enkla byten

Problem #2 – Ryttaren bromsar hästen i munnen

Det är inte ovanligt att ryttare försöker samla hästen genom att dra den i tygeln för att försöka korta hästens steg. Vilket innebär att man rider hästen fram till bak istället för bak till fram.

Oftast sker det i kombination med att ryttaren inte rider med benen ordentligt. Det låter kanske enkelt, men det krävs ett aktivt engagemang av ryttaren.

Istället för att få hästen att gå i korrekt form genom att skapa kraft bakifrån, höja ryggen och lyfta framdelen – kommer hästen istället sänka manken, svanka i ryggen och släpa frambenen bakom sig.

Läs även: Bli stilla i skänklarna

Sammanfattningsvis

Här är några av de viktigaste sakerna du behöver komma ihåg när du samlar din häst:

  • Samling bör ses som en viktfördelning där hästen ska sätta sig på bakbenen och lätta i framdelen
  • För att uppnå samling måste hästen visa en rimlig mängd rytm, smidighet, kontakt, framåtbjudning, riktning, balans och styrka, tillsammans med förståelse för halvhalt
  • Samling kommer i grader och behöver anpassas efter hästens utbildningsnivå
  • Samling utvecklas gradvis över tid genom användning av skolövningar som volter, övergångar och lateralövningar
  • Att arbeta i samling är fysiskt krävande för hästen, så beröm och belöna din häst när den gör rätt och ge hästen tillräckligt med pauser mellan övningarna
  • Efter att du har arbetat i samling, återgå alltid till vanlig arbetsgångart
  • Ha tålamod och ge det tid!

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg